Rimelig trend

Det skal ikke koste mye å pynte seg. Plast, glass og uedle får plass rundt stadig flere norske fingre, håndledd og halser.

Publisert Oppdatert
Det er ikke gull alt som glitrer. Importverdien av smykker som ikke er av diamanter eller gull har økt med nesten 400 prosent siden 2000. I fjor ble det solgt uekte smykker for anslagsvis 1,6 milliarder kroner.

- Det er blitt allment akseptert at man ikke trenger gull og diamanter for å pynte seg, sier moteansvarlig i magasinet HENNE, Lisbeth Guldbrandsen.

- Smykkemoten følger de store trendene. Og trender i våre dager varer ofte ikke lenge, så ved å satse på billige smykker slipper man å blakke seg helt før moteblaffet er over, mener hun.

Topper antrekket

- Folk bruker stadig mer accessories til å pynte antrekk: Skjerf, armbånd, smykker, vesker... opplyser kommunikasjonsansvarlig i H&M Norge, Guro Forseth. Kleskjeden har lenge satset på å tilby et stort utvalg accessories i sine butikker.

De senere årene har de imidlertid fått konkurranse fra butikker som har spesialisert seg på smykker og annet tilbehør.

Den svenske kjeden Glitter åpnet sin første butikk i Norge i 2000 og har nå 63 butikker over store deler av landet. Bare i november planlegger kjeden å åpne fire nye butikker.

En annen stor aktør er den britiske kjeden Accessorize som åpnet sin første butikk i Norge i 2003, og som siden har åpnet 17 butikker her i landet.

Som et svar på dette åpnet H&M i november for et år siden landets eneste H&M med kun accessories, på Oslo City.

- Vi merker jo etterspørselen, og tilpasser tilbudet deretter. Folk bruker smykker hele året - på stranda om sommeren, og gjerne utenpå klærne om vinteren, forteller Forseth.

Høstens tilbehør

Så hva skal du gjøre for å sette prikken over i-en og toppe antrekket akkurat nå?

- Som alltid har man flere trender samtidig, sier Lisbeth Guldbrandsen.

- En av dem går i retning mot det mørke og mystiske, det gotiske og litt dramatiske, med store smykker i sort- og lillatoner, forklarer hun.

Plastperler og lange kjeder - gjerne i flere rader - er fremdeles in, men stilen er mer sofistikert: Perlene skal ikke se for plastaktig ut. Sommerens mote med etniske smykker er dessuten definitivt over.

- Vi ser også at 60-tallet kommer inn som inspirasjon, både på smykker, sko og vesker, fortsetter Guldbrandsen.

- H&M satser på ulike stiler, opplyser Guro Forseth.

- Ungdomskolleksjonen vår er inspirert av pop og rock, med smale slips, belter, bukseseler og tilhørende smykker. Paris-stilen er en annen overordnet linje vi satser på, med strammere linjer og duse farger, og også her har vi smykker som passer til.

Men før du lesser på med øredobber, kjeder, ringer og armbånd, kan det være på sin plass med en liten advarsel.

- Man kan gjerne bruke lag på lag, og for eksempel flere armbånd sammen, men det finnes en grense. Har du store lysekroner i ørene, kan det være lurt å droppe halskjede, tipser Guldbransen.

Selv om smykkene er aldri så billige, gjelder det altså å smykke seg med måte.

Foto: Silje Eide i_208928.JPG i_208929.JPG i_208930.JPG

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning