Rett fra fabrikk

Stikker du innom et fabrikkutsalg i sommer, kan du komme hjem med merkevarer til halvparten av butikkpris.

Publisert Oppdatert
- Fabrikkutsalg gir muligheter for å gjøre veldig gode kjøp, mener redaktør for nettstedet Norske Fabrikkutsalg, Per B. Johansen.

Nettstedet har oversikt over både norske og utenlandske outlets og fabrikkutsalg.

- Butikkene har først og fremst kvalitetsprodukter for ned til rundt en tredel av vanlig pris. I tillegg får man ofte kjøpt varer som ennå ikke er kommet i butikken, forklarer han.

Tilbudsstoff

- Fabrikkutsalg har jo lang tradisjon som en måte fabrikkene kan bli kvitt feilvarer og utgående varer. Stoffene du ser her er betydelig billigere enn i butikkene. Mye selges for halv pris. Men vi har stoffer helt ned til 20 kroner meteren, sier daglig leder av fabrikkutsalget til Sandvika Veveri, Nina Bø, mens hun henter frem rimelig stoff til hyttegardiner.

Fabrikkutsalget i Bærum i Akershus selger feilvarer og utgående varer, hovedsaklig fra Sandvika Veveri, men også produsenter som Moflin, Johan O. Borge, Astex, Solberg og OS Design.

Fabrikkutsalg finnes over hele landet, og mange finner det verdt å ta turen innom utsalgene når de likevel er på ferie.

- Om sommeren har vi mange turister innom, bekrefter Bø.

- Men ellers er det jevn pågang hele året. Både av unge og gamle. Mange unge ønsker for eksempel å få gardinene sine sydde etter mål i systua vår.

Billigsenter

Fabrikkutsalg har også en annen side, såkalte outlets, altså utsalg som ikke ligger i samme lokale som fabrikken. I andre land er det vanlig å samle mange slike outlets i egne outlet-kjøpesentre. I Norge har vi foreløpig bare ett slikt utsalg, Nordic Factory Outlet utenfor Kristiansand.

- I Norge har man først og fremst hatt tradisjon for fabrikkutsalg, sier Per B. Johansen.

Selv fattet han interesse for den typen salg da han bodde i USA på 1990-tallet, da outlet-shopping var i ferd med å ta av der.

- I Europa kom bølgen rundt år 2000, med England i spissen. I Sverige finnes det også flere muligheter, både i Gøteborg og Stockholm, for de som likevel skal på en svensketur i sommer, anbefaler Johansen.

I Småland finner du i tillegg Glasriket, hvor hele 15 ulike glassverk er samlet.

Men mulighetene er mange også her hjemme.

- Vi har mange bra utsalg i Norge, slik som for eksempel Hadeland Glassverk og Porsgrund Porselænsfabrik, anbefaler Johnsen.

Stadig nye utsalg kommer til, og få legges ned, så det burde være gode muligheter for å gjøre bra kjøp også i Norge.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning