Rastløs bohem

Pakk sakene og knyt på deg skautet. Det er en nomade i oss alle. Nå kan du reise over lange strekninger, på land og over vann, i alle fall hva motebildet angår.

Publisert Oppdatert


- I år er moten litt bohemsk. Jentene har kjoler med mye mønstre. Plaggene er etnisk inspirert, kanskje med indiske pallmønstre. Klærne er i lag på lag, i både duse og sterke farger. De har folklorepreg, og preges av mange håndlagde detaljer, sier stylist Tommy Løland.

Motens akse

Urfolks fargesterke detaljer blandes med moderne uttrykk fra 70-tallet. Maria Amor Kvalheim, motemedarbeider i Tique, tegner opp aksen fra Øst-Europa og direkte til Nord-Afrika i vårens motebilde.

- Vi ser mye sigøynerinspirasjon i vårens mote. På samme tid henter trenden inspirasjon fra Nord-Afrika. Det er kræsjing av stoffer og materialer, med masse forskjellige mønstre og farger. Blomstrete stoffer er et nøkkelord, og vi kommer til å se mye orientalske smykker. Til tross for at 70-tallet er den største fellesnevneren, er det fritt fram for å hente inspirasjon fra store deler av verden, sier hun.

Massivt tilbehør

Vi skal uansett ikke gå upyntede inn i denne sommeren.

- Vårens smykker er håndlagde. Vi kommer til å se mye tvinnede tekstilmaterialer, blikk og metall fremover. Fargene som går igjen, er sjokkgult og rosa, sier Løland.

Kvalheim forteller om inntog av tunge smykker.

- Trenden åpner for bruk av massive smykker. Smykker i tre og bronse kan gjerne kombineres med perler. Av tilbehør blir det dessuten mye skaut og hodetørklær i månedene som kommer, sier hun.

Slik gjør du: Ta du hovedperson i filmen "Pirates of the Caribbean", den akterutseilte Captain Jack, spilt av Johnny Depp. Gjør buksen om til skjørt og kibb ut Johnny. Dermed kan du trygt gå våren i møte. Som kaptein på egen skute har du dessuten muligheten til å styre innom de havner du selv synes best om.

- Moten er individualistisk. Enhver setter sitt eget preg på antrekkene, sier Kvalheim.

Husk pass

Se på vårens mote som en reise: Tykke, mønstrete bomullstoffer og blomstrete ullskaut fra Europa, blir til lettere tekstiler når du nærmer deg Nord-Afrika. Det blomstrete ullsjalet som beskytter mot kalde netter i Øst-Europa, erstattes av fargesterke skjerf i tynnere materialer, med detaljer og pynt, når du ankommer Middelhavet. Smykker i kobber og perler med antikt, gresk preg får besøk av orientalske varianter i tre og tekstiler.

Denne motevåren har bare ett motto: Verden er din lekegrind.

Foto: Paal Audestad

Kommenter artikkelen HER .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning