Powerdressing, et glemt begrep

Når man før måtte ikle seg dress og elegante, strikte sko for å virke seriøs og dyktig kan man nå ta frem stilettstøvlettene og rysjeblusen, og fortsatt fremstå som en seriøs yrkeskvinne.

Publisert Oppdatert
Men det må gjøres på riktig måte.. For det er dessverre fortsatt sånn, at kvinner i maktposisjoner må slåss mer enn nødvendig, og et korrekt antrekk kan være avgjørende for om man blir tatt alvorlig.

På en side skal man som sagt definivt være bevisst på hvordan man kler seg. På en annen side, mener man noe om klær til tross for at man har et yrke hvor man helst skal bruke all energi på selve jobben, så får du oppmerksomhet. Bare se på politikerne våre. De kvinnelige politikerne som viser at de er glad i å pynte seg, og som tydelig viser at de er kvinner, må stadig gjennomgå terningkast og kritiske blikk fra både motejournalister og mannlige kolleger. Hvorfor skal disse kvinnene trenge å forsvare seg? Hvorfor kan de ikke få lov til å gjøre jobben sin uten at alle andre skal bemerke at den kjolen, ja den så dyr ut, og jammen hadde den ikke splitt også! En mer oppblåst debatt fordi kvinner liker å pynte seg (Wow, for et SJOKK!!) skal man lete lenge etter. Er det ikke forenelig å være dyktig og ikle seg en knallrød kjole?

Jobbmoten har blitt mer kreativ, mer kvinnelig og uendelig mye morsommere. I tillegg har skillene mellom jobb og fritidstøy blitt mindre tydelige med tiden, man trenger ikke to separate klesskap for å være "riktig" kledd.

På 90tallet trodde man gjerne at powerdressing betydde av kvinner måtte kle seg som menn for å oppnå respekt og anerkjennelse. Heldigvis er ikke virkeligheten så enkel. Kvinner kan gjerne kle seg som kvinner, men for å gli lettest mulig inn i et mannsdominert miljø kan det være greit å følge visse retningslinjer. Særlig gjelder dette om man er ny i miljøet, man kan tillate seg mer etterhvert som man opparbeider seg respekt fra kollegene.

Det viktigste er at du er trygg og selvsikker. Får du bedre selvtillitt av å gå i høye hæler, så bruk stiletter. Har du ikke helt kontroll over gangelaget med noe annet enn lave sko, så velg de lave.

En grå eller sort drakt som basis er alltid greit å ha i skapet. Velg en som er utpreget feminin, med god innsving og passform. Legg litt penger i basisklærne, det lønner seg ove tid! Bruk tilbehør for å forandre stil, en drakt kan få mange forskjellige uttrykk avhengig av sko og smykker. Ikke kle deg utfordrende, litt hud er greit, men vær subtil.

Til slutt vil jeg nevne en kvinne som både er dyktig, anerkjent og som ser utrolig bra ut uten å være for sexy. Åse Kleveland har blitt kåret til Norges best kledde flere ganger, og jo eldre hun blir, jo mer elegant ser hun ut. Hun kan kunsten å kombinere eleganse med særegenhet, og ser uten unntak fantastisk ut. En kilde til inspirasjon!
__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning