Piz Buin og Biotherm slaktes

Solen er sterk, og det er helt nødvendig å smøre seg med en god solkrem. Mattilsynet har gjennomført årets solkremtest, og advarer mot å bruke de tre dårligste i testen.

Publisert Oppdatert
Mattilsynet har gjennomført en stikkprøvebasert solkremtest, og resultatet er ikke oppløftende. Testen la særlig vekt på produktenes evne til UVA-beskyttelse, og tre av 15 produkter holder rett og slett ikke mål.

Bak vurderingen ligger EU-kommisjonens anbefalinger til solkremenes minimumsbeskyttelse. De gode solkremene skal gi UVA-beskyttelse som er minst en tredel av den beskyttelsen som produktet gir mot UVB-stråling.

UVA og UVB

Det at du ikke blir solbrent betyr ikke at solkremen fungerer tilfredstillende. Det er nemlig UVB-strålene som gjør deg solbrent, og her er solkremene tradisjonelt gode. Det mer langbølgede UVA-strålene gjør deg ikke solbrent, men kan skade huden dypere ned og kan i ytterste konsekvens gi deg hudkreft. Derfor går det an å få hudkreft uten å ha vært solbrent.

Produktene Camette SPF 12, Biotherm SPF 12 og Piz Buin SPF 15 gir i følge Mattilsynet liten eller ingen UVA-beskyttelse. På både Camettes og Piz Buins emballasje opplyses det at produktene gir UVA-beskyttelse, noe som i praksis ikke stemmer. Biotherm lover ingen UVA-beskyttelse.

Hele testen kan sees her .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning