Sommersminke

Naturlig sminket i solen

Dette bør du droppe i sommersolen.

FRISK SOMMERLOOK: Så lite sminke som mulig på huden er det beste i sommer. Frisk heller opp med farger på øynene. Her sminker Tore Petterson modellen med en lilla øyeskygge.
FRISK SOMMERLOOK: Så lite sminke som mulig på huden er det beste i sommer. Frisk heller opp med farger på øynene. Her sminker Tore Petterson modellen med en lilla øyeskygge. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
Publisert Oppdatert
ØYNE OG MUNN: - Har du en fin hud, ikke dekk den til! Bruk en god foundation og en lett, lysreflekterende concealer hvis du trenger ekstra dekke, men la huden synes gjennom sminken, sier makeupartist hos YSL, Zenia Jæger.
ØYNE OG MUNN: - Har du en fin hud, ikke dekk den til! Bruk en god foundation og en lett, lysreflekterende concealer hvis du trenger ekstra dekke, men la huden synes gjennom sminken, sier makeupartist hos YSL, Zenia Jæger. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.
NATURLIG: Makeupartist Zenia Jæger har kun sminket modellen sin med foundation og lysreflekterende concealer fra Yves Saint Laurent. Det skal ikke mer til enn dette om sommeren.
NATURLIG: Makeupartist Zenia Jæger har kun sminket modellen sin med foundation og lysreflekterende concealer fra Yves Saint Laurent. Det skal ikke mer til enn dette om sommeren. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Når sommeren endelig gjør sin entré er de fleste av oss glade i å få litt ekstra farge på huden, men i starten av varmesesongen er det fort gjort å bli skikkelig solbrent.

Men visste du at sminken din kan være med på å beskytte ansiktet ditt i solen?

Camilla Karstensen, informasjonsansvarlig ved The Body Shop, mener at det er helt greit å gå med sminke i sommersolen.

- Du dekker til en del av huden med sminken og du finner også mye sminke på markedet i dag som inneholder solfaktor. Men siden man ofte er varm og svetter om sommeren, er det en fordel å velge lette foundation-alternativer, sier hun.

Sminken som inneholder solfaktor skal i utgangspunktet være trygg å bruke på alle hudtyper, også den sensitive hudtypen som er utsatt for kviser.

- Men her kan det også være individuelle forskjeller, så man må prøve seg frem. Extra Virgin Mineral er spesielt formulert til sensitiv hud, og inneholder faktor, sier Karstensen.

Samtidig er vi ofte brunere om sommeren og da er det greit å ikke bruke like mye sminke.

- Å skalere ned er et godt tips, enten ved å velge lettere utgaver av produktene man vanligvis bruker, eller velge en mer naturlig look med færre produkter. Du kan for eksempel droppe lipliner og tung øyensminke. Men det er fint å bruke en vannfast maskara, enten fordi man er på stranda eller fordi man rett og slett er varmere om sommeren. Bruk gjerne også et leppeprodukt som både gir fuktighet og farge, tipser Karstensen.

-Dropp pudderet

En lett sminket hud er alfa-omega hele året, men spesielt viktig om sommeren, mener makeupartist ved Yves Saint Laurent, Zenia Jæger.

- Har du en fin hud, ikke dekk den til! Bruk en god foundation og en lett, lysreflekterende concealer hvis du trenger ekstra dekke, men la huden synes gjennom sminken. Tenk at du skal jevne ut huden din, men at den skal se naturlig ut, sier Jæger til Kvinneguiden.no.

Hun mener det er smart å investere i to foundations - en til sommer og en til vinter, og så kan man blande disse to gjennom året. Men når sommeren er her, synes Jæger at "less is more":

- Sminke gir dekke i solen og vil beskytte huden en del, men jeg synes at det holder med en god maskara, litt bronzer og en god highlighter på sommeren. Har du kviser og problemhud bruker du concealer over foundation på problemområdene, sier makeupartisten.

Hun advarer samtidig mot "maskeeffekten" som et mattende pudder kan gi.

- Er du blank i t-sonen, klapp litt mattende pudder forsiktig på, men ikke bruk det over hele ansiktet. 90-tallslooken med et helt matt ansikt er over for lengst, huden din skal puste og vises, og ikke minst gløde. Dropp derfor pudderet, mener Jæger.

Sminke på ett minutt

ETT MINUTT: I utgangspunktet trenger du ikke mer enn mineralfoundation i sommer, og det bruker du ett minutt på om morningen, mener Tore Petterson. Han brukte derimot litt mer tid på å sminke modellen sin her.
ETT MINUTT: I utgangspunktet trenger du ikke mer enn mineralfoundation i sommer, og det bruker du ett minutt på om morningen, mener Tore Petterson. Han brukte derimot litt mer tid på å sminke modellen sin her. Foto: FOTO: Linn M. Rognø.

Tore Petterson, makeupartist for The Body Shop Norge, er enig med Jæger og forteller at prioritet nummer én i sommer bør være å beskytte huden i solen:

- Det viktigste er å beskytte huden! Påfør dagkrem med solfaktor, ved bading og strandliv bør påføring gjentas cirka hver tredje time for god beskyttelse. Deretter kan du legge en naturlig og lett mineralfoundation, mange av disse inneholder også solfaktor, man kan ikke være for forsiktig når solen er så sterk som nå, sier Petterson.

Ønsker du litt mer glød, mener han at du kan legge litt solpudder, men her advarer han:

- Ved bruk av solpudder er det viktig å vite at solpudder ikke skal gjøre deg brun, det skal gi ansiktet en varm glød. For mye av et for mørkt solpudder vil få deg til å se sliten og mye eldre ut enn du er. Det er nemlig fargeforskjeller, og ikke linjer som får deg til å se gammel ut, mener Petterson.

For å unngå å bruke for mye sminke om sommeren, kan én tommelfingerregel være å sminke deg som om du har dårlig tid på badet;

- Mineralfoundation beskytter og jevner ut fargene i huden. Man orker ikke så mye sminke i varmen, så for de aller fleste holder dette om sommeren. Påføringstid tar cirka ett minutt.

Rosa, lilla og korall

Sommersolen gjør også at lyset utendørs endrer seg, i tillegg til at du får mer farge i ansiktet. Dermed tåler du mer knallfarger på sminken din.

Tore Petterson forteller at hovedfargene du bør satse på denne sommeren er rosa og lilla.

- Mange mener lilla er en farge som er vanskelig å kombinere med de ulike øyenfargene, og at rosa ikke passer til dem. Dette stemmer ikke. Bruk den vanlige sminken din, og bare legg til litt rosa og/eller lilla. De fleste kler de fleste farger, det er påføringen som er viktig. Elegant er og blir elegant, uansett farge, sier han.

Zenia Jæger støtter oppom knallfargene denne sommeren, men hun er mest fan av farge på leppene:

- Nydelige rosa lepper, orange eller korall ser utrolig bra ut i sommersolen. Helst en matt leppestift som holder seg på plass. Bruker du knallfarger på neglene også, vil det være et perfekt tilbehør, mener Jæger.

Makeupartist Petterson sier at man godt kan sprite opp en hverdagslook med en 50-tallseyeliner;

- For dere litt mer forfengelige anbefaler jeg en hvit- eller sølv-eyeliner ved vipperiten over øyet. Den legges som en 50-talls eyeliner i sort, som på Marilyn Monroe. Legg deretter en frisk farge oppå eyelineren. Anbefalte farger er for eksempel blå, rosa, lilla og turkis. Avslutt med litt brun maskara. Alt dette, inkludert foundation og rouge, skal ikke ta mer enn seks minutter å påføre, sier han.

Maskaratabbe

Klarer du å sminke huden din så naturlig som mulig, er mye gjort. Da skal det bare litt maskara til, så er du klar for å trippe ut døren.

Samtidig mener Petterson at mange kvinner gjør en stor tabbe når det gjelder maskara:

- Tabben de fleste gjør er helt klart maskara under øynene. Ja, det gjør øynene større, men til hvilken pris? Øynene blir store nedover istedenfor oppover.- som jo er det du ønsker, sier han og proklamerer;

- Om du ønsker å se fem år yngre ut, og mer våken hele dagen og kvelden er dette svaret: Slutt med maskara under øynene!

Les også:

Nå skal du gløde

FOUNDATION: Bruk gjerne foundation som samtidig beskytter huden i sommersolen, men ikke dekk til ansiktet for mye, og dropp mattende pudder, tipser makeupartistene.
FOUNDATION: Bruk gjerne foundation som samtidig beskytter huden i sommersolen, men ikke dekk til ansiktet for mye, og dropp mattende pudder, tipser makeupartistene. Foto: FOTO: The Body Shop, bareMinerals, Fedora Minerals, YSL.

Riktig sminke til din alder

Sommerens fresheste look

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning