MP3-ning

Siste skrik på treningsfronten? Virtuelle personlige trenere, selvfølgelig. Enten via iPod-en din på treningssenteret eller hjemme i stua - på PlayStation og Xbox.

Publisert Oppdatert
I USA er de allerede i full aktivitet. I Norge har de så vidt begynt å røre på seg. Vi snakker om virtuelle personlige trenere. Noen som transportable treningsprogrammer med lyd og levende bilder - andre med navn og ansikt, og kanskje også med karisma, humor og sterke motiverende egenskaper. De har det til felles at de er konstruert for å hjelpe deg videre på den sunne sti.

iTrainer

Etter at en del MP3-spillere begynte å kunne spille video, har det dukket opp et mylder av treningsprogrammer tilpasset disse mediaspillerne. Dermed får du treningsveiledning i lommeformat, og programmer som iPodGym, iTrainer, PumpPod og iWorkout florerer på nettet. Mange av dem har navn som skal få forbrukerne til å assosiere dem med den mest populære mp3-spilleren, iPod. Uten at de nødvendigvis har noe som helst med Apple-konsernet å gjøre.

- Interessen for virtuell trening øker veldig. På iTunes har vi en podcast-kategori som heter "Healthy Living", der det legges ut stadig flere treningsprogrammer av alle mulige slag - alt fra yoga til løping og styrketrening. Mye av det er jo også gratis, og det har blitt veldig populært, sier Fredrik Hallstan i Apple Norden.

Xbox-trening

I tillegg kan du oppnå interaktiv kontakt med din virtuelle personlige trener gjennom spillplattformene som tidligere hovedsakelig har bundet deg til sofaen og gjort deg feit - men som i det siste også har fått deg opp på rockefoten gjennom spill som SingStar og Guitar Hero.

Nå kan for eksempel den virtuelle treneren Maya trimme deg gjennom PlayStation 2, Xbox eller din egen PC, samtidig som hun måler aktivitetsnivået ditt og justerer treningsinstruksjonene sine i tråd med det. Eller du kan bestille virtuelle spinning-timer, der du i vakkert naturlandskap sliter deg oppover en motbakke på storskjermen, mens instruktøren nådeløst og skingrende pisker deg videre gjennom høyttalerne.

- De virtuelle trenerne begynte å dukke opp i USA for et års tid siden. Vi kan kalle det en slags bransjeglidning; medier som før tilhørte spillindustrien og underholdningsbransjen får nå stadig flere nyttefunksjoner, sier Marius Jensen i analysebyrået Opinion.

- Dette med trening er en naturlig følge av dette, en videreutvikling av det samme. Det positive er at det åpner for mye større grad av interaksjon enn hva for eksempel en trenings-DVD er i stand til, fortsetter Jensen.

Tidsspørsmål

- Det er bare et spørsmål om tid før dette tar helt over - det vil være helt selvfølgelig for generasjonene som har vokst opp med disse mediene. Og behovet er åpenbart til stede. Tidligere gikk vi jo mann av huse for å kjøpe trenings-dvd'er, påpeker Jensen.

Men dette er trolig bare begynnelsen i forhold til hva slags motivasjonsprogrammer vi kan vente oss i tiden fremover:

- Det finnes så mange ulike mediaplattformer, og alle prøver å skaffe seg best mulig fotfeste ved å tilby mest mulig på samme tid, og dermed få bredest mulig relevans for brukerne, understreker trendanalytikeren.

- MP3-spillerne har den svakheten at de kun er en lagringsbokser for lyd og bilde. Spillplattformene, på sin side, byr på mye større mulighet for interaksjon. Se bare på sensoregenskapene til spillplattformen Nintendo Wii, som kom på markedet nå før jul, bemerker Jensen.

Konkurrent?

Hva sier så en sprell levende - og kanskje enda litt mer personlig - trener om sine nye digitale konkurrenter?

- Nå har jeg inntrykk av at det er ganske lite av dette i Norge foreløpig. Men jeg tror virtuelle trenere kan ha livets rett, og at det fort kan bli populært. Først og fremst som et supplement, her er det jo ingen mulighet til for eksempel feilretting, og det kan være problematisk å finne frem til programmer som er tilpasset ditt eget fysiske nivå, parerer Jill Jahrmann, treningsfaglig ansvarlig i SATS.

Jill Jahrmann mener at digitale treningsprogrammer kan være bra for å gi folk ny inspirasjon og la dem prøve ut nye treningsopplegg. Hun tror også treningsoppfølging og repetisjon med slike digitale verktøy kan være nyttig, så lenge man ikke baserer seg på virtuelle trenere alene.

Hjemmelagede MP3nere

- De bør ikke erstatte en levende treningsveileder. Dette er heller noe man kan ty til for å friske opp det man har lært etter en introduksjonstime med en virkelig trener, foreslår treningseksperten i SATS.

Jahrmann prøvde selv for et halvt års tid siden treningsprogrammet Pumppod. Da testet hun yoga, styrketrening og utholdenhetstrening - instruert over iPod-en hennes.

- Det ble jeg lite imponert over. Noen få forklaringer, samt enkelte jpg-bilder, var ikke til mye hjelp. Jeg hadde forventet levende bilder og mer utfyllende forklaringer, men på dette feltet kan jo mye ha skjedd siden jeg testet disse programmene, understreker Jill Jarhmann.

SATS-instruktøren mener at treningsveiledere av den non-virtuelle sorten snarere burde kunne bruke disse digitale verktøyene til egen fordel:

- Vi kunne lage og tilby våre egne treningsopplegg som mp3-filer til brukerne våre. Eller de kunne selv filme sine egne introduksjonstimer, legge dem inn på mp3-spilleren sin og ta frem den hver gang de glemmer hvordan en øvelse skal gjøres.

i_253727

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning