Moten går sjøveien

Kast loss – den maritime motebølgen skyller over oss! Maritim mote er en kjempesterk trend nå, men heldigvis dreier det seg ikke om uformelige blazere med gullknapper..

Publisert Oppdatert
- Den maritime moten er en stil vi nordmenn liker godt, sier Lisbeth Guldbrandsen, moteansvarlig i magasinet Henne.

For den som synes uttrykket "maritim mote" har et visst 80-tallspreg over seg, kan Guldbrandsen berolige med at det ikke er uformelige blazere med prangende gulltrykk som råder denne gangen.

- 2006-varianten er yngre og sprekere. Innsvingede jakker og puffermer gir et mer feminint snitt. T-skjorter og topper med striper er helt riktig, gjerne med litt lekne motiver i tillegg. De norske nasjonalfargene - blått, hvitt og rødt - er dominerende, men vi ser også mye hvitt og sort i kombinasjon, forteller hun.

Blir du lei av striper, kan du trøste deg med at prikker også er inne i varmen denne sesongen - og passer godt til den maritime stilen.

- Små og store polkaprikker ser vi mye av, og det fortsetter til høsten også, røper Guldbrandsen.

Avslappet enkelhet

- Den maritime sommermoten er veldig laidback, ikke for pyntet eller stylet, mener Jenny Vågan, moteredaktør i ungdomsmagasinet Inside.

- Man skal se ut som om man nettopp har tatt en dusj og tilfeldigvis slengt på seg en stripete T-skjorte og en shorts, mener hun.

Enkelheten viser seg også i tilbehøret, i motsetning til fjorårets maksimalistiske bohem-mote.

- I sommer er tilbehøret mer diskret. Et enkelt kjede, en matroslue eller et par knallrøde sko kan være nok, mener Jenny Vågan.

- Hvite vesker og store 60-tallssolbriller med plastikkinfatninger i rødt, hvitt eller marineblått passer også fint til den maritime stilen. Gullsmykker kan være bra, men det må ikke bli for mye av det gode. Da blir det fort juglete, advarer Lisbeth Guldbrandsen.

Shorts til alt

Ifølge ekspertene er shortsen et absolutt må-ha denne sesongen.

- Shortsen har fått et sterkt comeback. Det er et veldig ålreit sommerplagg for den som liker å være litt aktiv, mener Jenny Vågan.

Det lille, anvendelige plagget kommer i en rekke ulike varianter:

- Både knebukser, piratbukser og kortere shortser er sterkt i motebildet, mener Lisbeth Guldbrandsen.

Både hun og Jenny Vågan understreker at jeans er fint å kombinere med den maritime stilen. Et par hvite bukser og en hvit skjortekjole kan også være en god investering, mener de.

For den som foretrekker skjørt, er valgfriheten relativt stor med hensyn til snitt og lengde. Men også her er hovedtendensen rene, enkle linjer. Miniskjørt, ballongskjørt eller vide 50-tallsskjørt som går til rett over kneet er brukbart denne sommeren, skal vi tro ekspertisen.

Også på skofronten er det flere muligheter:

- Prøv gjerne høye sko i maritime farger med kilehæl og naturmaterialer i sålen, anbefaler Lisbeth Guldbrandsen. Jenny Vågan er enig, men synes også ballerinasko og flate sandaler er fint når man skal sette sjøbein - eller i hvert fall se ut som om man har tenkt seg ut på båttur.

Foto: Silje Eide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning