Moteikon: Vivienne Westwood

Vivienne Westwood er en av vår tids snodigste og dyktigste designere. Klærne hennes både begeistrer og provoserer, og hun har skapt sin helt særegne stil.

Publisert Oppdatert
Vivienne Isabel Swire ble født i Glossopdale i England 8 april 1941. Både moren og faren hennes jobbet med å lage klær og sko, men etter krigen måtte de finne nye måter å tjene penger på, først som posthusdrivere, og senere flyttet de til London for å finne arbeid.

Etter grunnskolen begynte Vivienne å studere ved Harrow kunstskole. Hun studerte mote, men sluttet allerede etter ett semester, fordi hun følte at skolen var alt for stiv og konservativ for en landsbyjente som henne selv. Isteden begynte hun å tjene til livets opphold ved en fabrikk, og det var i denne perioden hun møtte mannen hun i 1962 giftet seg med, og som hun i 1963 fikk en sønnen Benjamin sammen med.

I 1965 møtte hun Malcolm McLaren, og hun fikk deres felles sønn Joseph året etter. McLaren var også interessert i mote, og paret ble samarbeidspartnere, et samarbeid som varte fra 1970 til 1983.

Butikken der den første kolleksjonen Punk ble solgt ble etterhvert omdøpt til "Sex", og både butikken, interiøret og klærne ble mer og mer fetisjliknende, til og med gardinene i butikken var laget av gummi. Butikken ble sett på som et forfriskende innslag i en ellers kjedelig moteverden, og som Vivienne selv sa : "Når jeg gikk i klærne ble folk sjokkerte, men jeg gikk med dem fordi jeg rett og slett synes at jeg liknet en prinsesse fra en annen planet."

Butikken ble frekventert av et forholdsvis spesielt klientell, deriblant horer og fetisjister. En av de ansatte i butikken kledde seg så ekstremt at hun ble henvist til en egen plass på toget til jobb, for hennes egen sikkerhet.

Vivienne Westwood følte seg aldri som en ordentlig motedesigner før hun på 80tallet designet sin første catwalkkolleksjon, Catwalk. Butikken ble omgjort igjen, og plutselig fikk plaggene en større tilhengerskare, nå kunne man faktisk gå med klærne uten at forbipasserende nærmest fikk hjerteinfarkt.

Etter dette fikk Vivienne mer selvtillitt, og hun designet en ny kolleksjon, fortsatt sammen med McLaren. Kolleksjonen het Savage, og kort tid etter kom Nostalgia of Mud, begge i 1982. Året etter kom Punkature, inspirert av en blanding av punk og couture.

Den siste kolleksjonen som paret designet sammen var Witches. Da de bestemte seg for å gå hver sin vei hadde de banet vei for en helt ny forståelse av hva mote er, og arbeidene deres blir fremdeles beundret.

Vivienne flyttet til Italia for å fortsette utviklingen, for nå hadde klærne begynt å få oppmerksomhet verden over. Hun begynte å lage mer og mer feminine klær, en sterk kontrast til unisexplaggene hun og McLaren laget i starten. På 90tallet, hvor resten av verden tenkte minimalistisk, designet Vivienne feminine, romantiske og aristokratiske antrekk.

Vivienne Westwood har blitt sett på som vulgær og voldsom, men samtidig genial. Hennes evne til å lage enestående kolleksjoner som er inspirert av historien opp gjennom tidene har vist seg å være akkurat det verden trenger. For flere designere som lager klassiske dresser og den lille sorte trenger vi vel strengt tatt ikke..

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning