Moteikon: Stella McCartney

Noen kjendisbarn lever på foreldrenes berømmelse, og er i grunn fornøyd med det. Som datter av Paul og Linda McCartney kunne Stella sikkert levd godt bare av navnet sitt.

Publisert Oppdatert
Den driftige damen ville det imidlertid annerledes, og har skapt et navn som hos den yngre garde nesten klinger bedre enn foreldrenes.

Stella McCartney ble født 13 september 1971 i London. Foreldrene ville gjerne at barna deres skulle få en så normal oppvekst som mulig, og de var alltid bevisste på å holde barnas bein godt plantet på jorden. Dette førte til at Stella verken hadde nannyer eller livvakter, og hun gikk på en helt normal offentlig skole.

Stella ble interessert i klær og moter i ung alder, og lagde sitt første plagg som tolvåring, og interessen bare vokste. Hun avsluttet utdanning hos den prestisjetunge St Martins College of Art and Design i 1995. Stella har senere sagt at det var mye sjalusi og rykter siden mange medstudenter tydeligvis mente at hun hadde kommet lett til studieplassen på grunn av navnet hennes. Når avslutningsshowet skulle vises beviste hun for alle at hun ikke bare var dyktig, men svært dyktig.

Stella McCartney lanserte sitt eget merke straks etter eksamen, og hun tok engasjerte sine venner Kate Moss og Naomi Campbell til å vise frem kolleksjonen. Den første kolleksjonen viste skreddersydde plagg laget med humor og sexy feminint snitt, og ble en umiddelbar suksess.

I 1997, etter bare to kolleksjoner, ble Stella McCartney ansatt av motehuset Chloe, som etterfølger av Karl Lagerfeld. Mange mente at dette var et bevisst markedsføringstrekk fra motehusets side, siden Stellas etternavn selvsagt førte med seg en god del oppmerksomhet. Heldigvis elsket både publikum og presse designet hennes, og Chloes salg økte med vanvittige 500% den første sesongen. Salget fortsatte å øke de neste sesongene, og igjen hadde Stella bevist for seg selv og hele verden at hun var kommet for å bli.

I 2001 bestemte Stella seg for å forlate Chloe, og istedet starte sitt eget merke som bærer navnet hennes, i samarbeid med Gucci. Hun hadde plutselig fullstendig og absolutt kontroll over alt ved plaggene hun designet, alt fra selve designet til materialer til hvordan de skulle sys.

I oktober 2001 viste Stella McCartney sin første kolleksjon som selvstendig, som kom ut våren/sommeren 2002. Året etter lanserte hun sin egen parfyme.

Etterhvert som populariteten økte åpnet Stella tre butikker, en i New York i 2002, og en i London og en i LA i 2003.

Hun har etterhvert blitt en yndet designer blant kjendiser, og hun var ansvarlig for designen av Madonnas kostymer under hennes Reinvention Tour, og ikke minst var hun kostymeansvarlig for Gwyneth Paltrow og Jude Law i filmen "Sky Captain and the World of Tomorrow".

I september 2004 offentliggjorde Stella og Adidas at de hadde inngått et samarbeid, og for første gang i historien er en motedesigner ansvarlig for en sportskolleksjon. Prisene er de samme som ordinære Adidasklær, og har høstet en enorm oppmerksomhet. Den andre kolleksjonen er ute på markedet nå.

Og sist, men ikke minst.. Det siste tilskuddet på Stella McCartneys cv blir den etterlengtede H&M kolleksjonen bestående av 40 plagg, som er planlagt til butikkene i november.

Vi gleder oss, og gleder oss til fortsettelsen!

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning