Moteikon: Giorgio Armani

Med sine over 2000 butikker verden over og en omsetning hinsides de flestes fantasier har han ikke bare skapt et designhus, men en institusjon.

Publisert Oppdatert
Gergio Armani ble født 11 juli 1934 i Piacenza, Italia. Han bestemte seg i ung alder for å bli lege, og begynte på universitetet i Bologna etter videregående. Etter to år sluttet han på skolen, etter å ha erfart at legeyrket, og spesielt synet av blod ikke var noe for han. Han fikk etter en kort stund jobb for La Rinescente, Milanos største varehus. Han jobbet seg oppover i gradene, og fikk til slutt jobb som innkjøper. Denne jobben førte han videre, og han ble ansatt som juniordesigner for Nino Cerrutis herreavdeling, en jobb han beholdt i seks år.

Etter å ha vært ansatt og tvunget til å følge andre designeres tanker og ideer ville Giorgi Armani utvikle noe selv. Han begynte å ta freelanceoppdrag, og jobbet blant annet for Ungaro og Zegna.

Da han hadde satt det ene beinet inn i den selvstendige verden hoppet Armani like godt uti det med det andre også. I 1975 grunnla han sammen med Sergio Galeotti sin merkevare for menn, og året etter fulgte kvinnelinjen. Tidlig på 80tallet så Armani muligheten tilå få klærne sine festet til tape, og han stod for Richard Geres garderobe i filmen American Gigolo i 1980. Siden det har Oscarutdelingen vært frekventert av Armanis kreasjoner utallige antall ganger, og stjerner som Jodie Foster, Robert de Niro og Michelle Pfeiffer har alle gått ned den røde løperen iført antrekk fra Giorgio.

I 1981 lanserte Giorgio Armani sine nye linjer Emporio Armani og Armani Jeans. I 1982 kom Armanis dameparfyme, og to år etter kom herreversjonen. I årene som fulgte ble nye dufter lansert på rekke og rad, og utviklingen fortsetter den dag i dag. Armanis kolleksjon inneholder også badetøy, undertøy og accessoarer, alt for begge kjønn.

Som et manifest på Giorgio Armanis enorme innflytelse i motenes verden ble han i 1982 avbildet på forsiden av Time magazine, som den første designeren siden Christian Dior. Listen over priser Armani har vunnet er like lang som banksaldoen hans, og utviklingen ser ikke ut til å stagnere enda..

I tillegg til alle prisene han har vunnet ble hans 25årige arbeid verdsatt så mye av New York at Guggenheimmuseet har hans kreasjoner til utstilling, og han er den eneste som har fått stilt ut arbeidene sine i det prestisjetunge museet.

Armanis klær har blitt selve symbolet på en classy, sofistikert og moderne stil, og har vist seg å sveve gjennom ulike tidsepoker og trender. Og både klærne og logoen fortsatt være velkjent i hele verden i mange, mange år til.

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning