Moteikon: Gianni Versace

Gianni Versace er en av de aller, aller største navnene i motehistorien noensinne. Maksimalister har lenge lovprist antrekkene hans, og noen vil si at antrekkene hans er sexy på grensen til det vulgære.

Publisert Oppdatert
Uansett oppfatning, Versaces navn vil for alltid stå som en bauta i internasjonal moteindustri.

Gianni Versace ble født i 1946 i Reggio Calabria i Italia. Han fikk inn skreddersøm og moter med morsmelken, moren hans eide en liten skredderbutikk som forsørget familien. Gianni lærte alt som var å lære om å lage klær, og snart designet han egne plagg, som også ble solgt i morens butikk. Etter å ha drevet på hobbybasis i mange år fikk han endelig den store sjansen i 1972 da han fikk designe en collection for Fiori Fiorentini, et italienskbasert firma.

Etterhvert fikk Versace flere oppdrag blant annet for De Parisi, Genny (som han kom tilbake til senere), Callaghan, Alma og Complice. Arbeidet for Complice i 1974 var det første der Versaces eget navn var med i navnet på kleslinjen.

Gianni Versace åpnet sin egen butikk i Milan i 1978, og i tillegg til sine egne klær solgte han fortsatt andres kreasjoner. Etterhvert økte populariteten, og i takt med denne ble det åpnet nye butikker over hele verden.

I 1985 begynte Versace å kreere klær til et nytt dattermerke, Instante, som var ment å nå et yngre publikum.
Versace ble verdenskjent på lik linje som Ralph Lauren, Oscar De La Rentea og Giorgio Armani. Han var personlig designer for kjendiser som Courtney Love, Jon Bon Jovi, Elton John og mange fler.

I 1992 kjøpte Gianni Versace et nytt hjem i Florida, nærmere bestemt Miami Beach. Etter å ha fått rivningstillatelse til å rive nabohotellet bygde han et fantastisk palass som han selv kalte Casa Casuarina. Det var hans forbindelse med Miami som gjorde at han designet den sensuelle pastell-looken for Miami Vice, en stil som ville sette standarden for moten i hele verden gjennom flere år.

I 1997 ble Versace skutt og drept foran hjemmet sitt i Miami. En seriemorder ble tidlig mistenkt, men før det ble gjort en avgjørelse i saken begikk den mistenkte selvmord. Giannis søster Donatella tok over sjefsrollen for design i Versaceimperiet, og i framtiden vil arvtakeren, Donatellas datter Allegra ta over roret.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning