Moderne vintage

Det har blitt en kunst å være elegant og trendy uten å se ut som alle andre. Hva med å supplere plagg fra kjedebutikkene med en veske fra 60tallet?

Publisert Oppdatert
Skal du ut på vintagejakt så lønner det seg å ha tungen rett i munnen og et par basiskunnskaper i bunnen. Vintage plagg og tilbehør kan fort se nettopp gamle ut, og det uten å ha den elegante touchen. Utfordringen er å finne vintageskatter som hever antrekket for øvrig, og som ser antikke ut uten å være slitne. Mellom disse to ytterpunktene finner vi et vidt spekter av plagg som er like attraktive i dag som de var når de var nye. I tillegg er det liten sannsynlighet for at du møter noen med likt antrekk som deg selv.

70 og 80 tallet, men for å unngå at det ser ut som du har på deg et kostyme bør du sørge for at ikke hele antrekket er fra samme tidsepoke. Krydre heller et moderne antrekk med et eldre element, så blir totalen spennende. Finner du en gammel topp som gjør mye ut av seg vil det være perfekt å matche den med et par enkle jeans.

Nyttige ting å merke seg før man går på leting i second hand butikker, på markeder eller på nettet:

-Sjekk kvaliteten. Se på vrangen av plagget, og se hvordan sømmene og linningene er sydd. Stoffet bør være i god stand, sømmene bør være faste, og plagget i seg selv må ha den samme fasongen som det er ment å ha. Mindre feil som manglende knapper, ødelagte glidelåser eller til dels også små feil i sømmene er lett å ordne selv, så ikke forkast plagget før du har vurdert hva du kan få til, men vær samtidig realistisk.

-Vær kritisk. Hvis plagget lukter vondt, har hull, er misfarget eller falmet, eller har fått en rar fasong, dropp det. Sannsynligheten for at du aldri vil bruke det er stor..

-Ikke sjekk størrelsen. Størrelsene har forandret seg mye de siste 50 årene, så det er slett ikke sikkert at du passer inn i de plaggene du tror. Prøv alt på før du bestemmer deg.

-Bestiller du over nett eller telefon, sørg for å få nøye beskrivelse av plagget og eventuelle feil på det, og be om å få alle mål nøye beskrevet. Byste, livvide, hoftemål, ermelengde og benlengde.

-Behandle eldre ting som de bør, forsiktig. La profesjonelle ta seg av plagget slik at det får en ordentlig rens, men vær forberedt på at selv en dyktig renser ikke kan hjelpe for at 50 år gamle blonder kan bli ødelagte.. Skinn og semskede plagg og sko er ofte veldig dyre å rense, ta med dette i betraktningen. Når du kommer hjem, heng lette plagg på vatterte kleshengere, tyngre plagg brettes og legges flatt, så de ikke strekker seg.

Sist, men ikke minst, la aldri vintagefunnene dine utsettes for direkte sollys eller ligge nederst i klesskapet.

Nyttige websider det kan lønne seg å sjekke ut:

Ebay
Enokiworld
K8tykat
Pieceunique
Vintagecouture

God jakt!

__________________________________________________________________________

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning