Misfornøyde i bikini

Norske kvinner vil ikke gå i bikini til sommeren fordi de ikke liker det de ser i speilet.

Publisert Oppdatert
Mandag ble de to norske representantene i Miss Universe og Miss World kåret i Frøken Norge. Underveis i konkurransen ble deltakerne vurdert på en poengskala fra en til fem i tre kategorier, blant annet kategorien «Personlighet» og «Figur/utseende». Det legges derimot ikke skjul på at utseendet betyr mye i skjønnhetskonkurransen som ble sendt i beste sendetid på TV Norge.

Og for å vise hvem som var den beste missen, viste de 12 kandidatene seg frem i fire ulike antrekk - fritidsantrekk, cocktailantrekk, gallakjole og selvfølgelig bikini.

Personlighet var kanskje ikke er det første seerne la merke til.

Kvier seg for badedrakt

I kjølevannet av Miss Norway-kåringen, har bikinisesongen gjort sitt inntog i klesbutikkene. En ny undersøkelse som InFact har gjort for VG, viser derimot at nordmenn, særlig kvinner, kvier seg for å bruke badetøy på stranden.

Ifølge undersøkelsen kvier over 20 prosent av de spurte seg for å bruke bikini eller shorts på stranden. Litt over 13 prosent av mennene synes det er enten ganske eller svært ukomfortabelt, mens hele 30 prosent av kvinnene svarer det samme.

Flertallet av mennene, nesten 65 prosent, synes derimot det er greit å vise seg i ingenting annet enn shorts på stranden. Samtidig svarer over 37 prosent av mennene at de er komfortable med å vise seg nakne eller i bare undertøyet på treningssenteret og i svømmehallen. Nesten like mange menn misliker tanken på å gjøre dette, mens 40 prosent av kvinnene er svært eller ganske ukomfortable med å vise seg nakne eller i undertøyet.

Visuell tid

- Undersøkelsen viser at det rådende kroppssynet i dagens samfunn går radikalt utover livskvaliteten til mange mennesker, sier Sigmund Loland, som er rektor og professor ved Norges idrettshøyskole. Han har blant annet forsket på kroppssyn.

Han mener vår moderne tid er blitt ekstremt visuell.

- Den veltrente, unge kroppen fra fitnessmagasinene fremstår som et ideal for mange. Nå er kroppen blitt et redskap for å fremme en bestemt identitet, og da sliter vi jo. Nå brukes kirurgi og doping for å forme bestemte kropper, og det er trist å se hvor mye tid og energi enkelte mennesker bruker på å tenke på hvordan kroppen ser ut, sier professoren.

Vi er stygge!

Samtidig viser enda en ny amerikansk undersøkelse at det ikke spiller noen rolle hvilken størrelse, kroppsfasong eller høyde du har. De syltynne skjønnhetene i mediene får alle kvinner til å føle seg stygge. Dette er vel en gammel nyhet for alle oss kvinner som kikker i motemagasiner og blader, ser på filmer og musikkvideoer og utstillingsdukker hver eneste dag?

Perfekt glansfullt hår, langt og slitesterkt, tykt og bølgete. Hairweave og extensions, men også Photoshop. Nydelige, lange øyenvipper, kullsvarte med sommerfuglbøy. Falske vipper, og uten tvil Photoshop. Opplbåst trutmunn, speilblank og glitrende. Photoshop. Nydelig, silkemyk, plettfri hud, ingen porer, ingen arr, ingen ujevnheter, perfekte kinnben. Garantert Photoshop. Langstrakte armer, pianofingre, konturflat mage, svulmende bryster, smal midje, svingende hofter, lange lår, små knær, nette legger, diamantslipte tånegler. Retusjert, retusjert, retusjert!

Men når vi spaserer forbi de store H&M plakatene, ser vi da prosessen bak den lekre dama? Vi ser neppe cellulittene som Kate Moss har på rumpa si og som hun alltid skjuler, de mørke flekkene på Naomi Campells bryst som blir sminket bort med foundation og flatterende lyskastere eller Cameron Diaz sin aknehud som hun sliter med hver eneste dag. Vi er også superstjerner om vi alle får litt ekstra hjelp!

Føler du deg maktesløs oppi hele smørja av glitter, glamour, glans og galskap? Det finnes en trøst; du er langt fra alene når modellene og kjendisene gir deg en tung følelse av mislykkethet.

Ble mindre fornøyde

Det mener i hvert fall forskerne ved University of Missouri-Columbia. De undersøkte hva 81 forskjellige kvinner mente om ulike aspekter av sitt eget utseende, fra kroppsvekta til håret.

Så fikk noen av damene titte på nøytrale foto i tre minutter, mens resten ble utsatt for lekre modeller fra reklamer i magasiner. Etterpå ble alle 81 vurdert av forskerne. Da viste det seg at absolutt alle jentene som ble konfrontert med sine plettfrie magasinsøstre var mindre fornøyd med utseende etter seansen. Og det er vel kanskje ikke spesielt oppsiktsvekkende.

Det interessante var imidlertid at forsøkspersonens eget utseende ikke så ut til å spille noen rolle.

Vekt hadde ingen betydning

- Overraskende nok fant vi ut at vekt ikke hadde noe å si. Det å se på slike bilder er negativt for alle, sier Laurie Mintz fra University of Missouri-Columbia i en pressemelding.

- Det har vært antatt at tykkere kvinner føler seg verre enn slanke damer etter å ha sett på bilder av tynne idealer i massemedia. Denne studien støtter ikke en slik teori.

- Disse urealistiske bildene av kvinner, som ofte er manipulerte eller delvis datagenererte, har en ødeleggende innvirkning på kvinner og deres selvfølelse, hevder Mintz.

Hun mener at de fleste damer kunne hatt godt av tiltak som prøver å redusere aksepten for dagens kvinnebilde i media.

Vanlige jenter

Kirby Ann Basken (21) fra Oslo får reise til den glamorøse og prestisjetunge Miss Universe Mexico i mai, mens Lisa-Maria Moen Jünge (18) fra Molde reiser til Miss World-konkurransen i Polen til høsten. Jentene er unge, velstelte, pyntet og drilla. Komiker Zahid Ali var en av dommerne i juryen som sendte dem videre. Han er overbevist om at konkurransen fremmer vanlige jenter.

- Nå har vi jo sett alle jentene uten sminke, og de ser jo ut som helt vanlige skolepiker. De kan ha hatt loddtrekning på en eller annen videregående skole for alt jeg vet, de er helt vanlige jenter, mener Ali.

Han er ikke i tvil om hva som ville vært mer unormalt;

- Det hadde vært mer imponerende om de hadde hatt en konkurranse der damer i 30-årene hadde en slik figur, sier komikeren til VG.Kilder: vg.no, forskning.no, missury-university.com, film.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning