Mirakelkrem eller skadesalt?

Ny forskning viser at stoffet retinol er nøkkelen til ung hud. Men kvinner bør ta imot råd fra eksperter før de prøver hudkremene som inneholder stoffet.

Publisert Oppdatert
Dermatologers konklusjon er at retinol og pro-retinol hjelper huden til å se yngre og friskere ut. Det forteller det engelske tidsskriftet Archives of Dermatology.

Advarsel

Forskningen, gjennomført på University of Michigan Medical School, viser at en behandling med en retionolkrem over en periode på seks måneder, hjelper svært godt fremfor en behandling med en vanlig fuktighetskrem.

Stoffet retinol er det samme som Vitamin A som skal være det beste middelet mot rynker. Dette har resultert i stor etterspørselen fra britiske kvinner det siste året, de fleste er interessert i å prøve en krem som inneholder retinol og som kan fjerne rynker.

Kremer med retinol skal gjenoppbygge og fornye kollagen i huden. Men etter at eksperter har testet flere hudkremer med retinol, advarer de nå brukerne mot å prøve kremer uten råd fra hudpleiere.

Problemet er at dersom en hudkrem med retinol brukes på en hudtype som ikke passer kremen, vil den bli inntørket, sår og irritert. Eksperter forklarer at det kan føles som man gnir salt inn i porene.

Dårlig test

Dette demonsterer problemet; for mye PR skaper skremmende generalisering som kan blinde folk. Likevel forklarer ekspertene at kremer med retinol kan virke bra dersom man forsikrer seg om at man har riktig krem til sin egen hudtype. Med på bruksanvisningen bør det da også følge diverse ekspertråd.

Det har kommet frem i ettertid at testene av retinolkremer som ble utført av dermatologer, ble testet på armen fremfor ansiktet. Fallgruvene vokser også her da kvinner først og fremst er bekymret for rynker i ansiktet, og ikke på resten av kroppen. Og hva er den største årsaken til rynker? Solskade selvsagt!

Selvhjelp

Dermed forsvinner mye av poenget med å teste en rynkekrem på armen. Men det som er helt sikkert, er at kremer som inneholder Vitamin A, er sunne, milde og behjelpelige mot rynker.

Det er derfor eksperter nå informerer folk om hvor viktig det er å søke råd og hjelp fra hudpleiere til å analysere huden sin for å finne ut hvilke hudprodukter som er riktig for huden eller ikke. Det aller viktigste er å ikke stole på en cocktailmiks av penger og håp.

Professor og dermatolog John Hawk forteller at folk selv er med på å produsere hudaldring for ansiktet sitt.

- Til og med på overskya,kjølige dager, skader solen huden din. Dessuten er røyking drepende for frisk hud. Det enkleste man kan gjøre, er å dekke huden til med solkrem og ikke røyke, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning