Hudpleie for menn

- Menn bryr seg ikke nok

Du bør så absolutt oppfordre kjæresten din til dette.

IKKE FEMININT: Bare sunt og helsemessig fordelaktig å ta vare på huden sin.
IKKE FEMININT: Bare sunt og helsemessig fordelaktig å ta vare på huden sin. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.
Publisert Oppdatert
EKSPERT: Jon Langeland, hudlege.
EKSPERT: Jon Langeland, hudlege. Foto: Foto: PRIVAT.
EKSPERT: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.
EKSPERT: Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor. Foto: Foto: PRIVAT.

- Menn må ikke se altfor polerte ut , da blir det lett feminint og kan gi gale signaler, sier hudlege Jon Langeland til Kvinneguiden.

Men er det én ting han er sikker på, så er det at menn er altfor dårlige på å ta vare på sitt viktigste organ - huden.

Skaden kommer senere

- Det er flere enn før som bryr seg mer om huden, men på grunn av "manglende egeninteresse" blant menn på dette området, topper menn over 50 statistikken når det kommer til risiko for å få føflekkreft og også å dø av den fordi diagnosen stilles sent, forteller hudlegen.

Langeland mener videre at det som oftest er kvinnene som redder mennene fra den farlige kreftdiagnosen:

- Det som blir "redningen" for mange, er at de har en omsorgsfull kvinne som ber dem komme seg til legen, og til og med sender dem tilbake dersom "flekken" ikke har blitt fjernet, sier han.

Hudlegen understreker samtidig:

- Føflekker og andre skjemmende flekker i dag fjernes raskt, effektivt og smertefritt både hos allmennlege og hudlege som kan sitt fag.

Typiske utsagn som "jeg har aldri brukt noe på ansiktet mitt - hvorfor skal jeg begynne med det nå?", har du kanskje hørt fra partneren din?

Her mener hudlegen at det da kan være greit å begynne i det små:

- Kanskje en fuktighetskrem eller en lotion etter barbering. Med eller uten aktive ingredienser. Det viktigste er likevel først og fremst høy solfaktor og det å unngå solen. Be også partneren om å se etter skumle flekker på ryggen, sier Langeland.

- Menn har samme behov som kvinner

Heller ikke Kjersti Johansen, Cand. Scient og nordisk fagsjef ved Dermanor, mener at menn bryr seg nok om sin egen hud:

- Nei, og jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere menn tar bedre vare på huden sin. Mange jenter forteller at kjærestene forsyner seg av produktene deres på badet, men at de ikke selv kjøper hudpleie, sier Johansen til Kvinneguiden og fortsetter:

- De har nok samme behovet som oss jenter, men har en sperre på det å oppsøke hjelp fra hudpleier og mangler kanskje nok interesse til selv å sette seg inn i hva man skal bruke. Drar man på "reunions" 15-20 år etter russetiden, er det ganske påfallende hvor mye raskere menn ser eldre ut enn kvinner. Det er nok ikke helt tilfeldig, mener hun.

Johansen sier samtidig at menn generelt har fetere hud enn kvinner, dermed føler de seg ikke tørre i huden på samme måten som kvinner.

- De bruker heller ikke sminke som gjør at de føler at de må rense huden både morgen og kveld. Men det vil jo ikke si at de ikke utsettes for de samme frie radikalene fra UV-stråler og forurensning som oss. Hudaldring kommer av både ytre og indre faktorer, og ønsker menn å utsette denne prosessen, må de gjøre det samme som sine bedre halvdeler, sier hudeksperten videre.

Lettvint

Katrine Hautau Moen ved hudpleieprodusenten Tekon mener at hudpleie for menn bør være enkelt:

- En enkel daglig renserutine i dusjen etterfulgt av en fuktighetskrem med solfaktor er en super start for menn, sier Hautau Moen til Kvinneguiden.

- Rask og effektiv rutine er noe som ofte tiltrekker mannen. Barbering er også en god start. Mange menn har barbering som sin daglige rutine og hvorfor ikke legge litt god hudpleie inn her?

Uvanene vil straffe ham senere

BØR VÆRE OBS: Enten han er tiltaksløs eller bare syns at det er femi; tar han ikke vare på huden sin, vil det få alvorlige konsekvenser senere.
BØR VÆRE OBS: Enten han er tiltaksløs eller bare syns at det er femi; tar han ikke vare på huden sin, vil det få alvorlige konsekvenser senere. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Hudlege Langeland mener det finnes flere ulemper ved at menn ikke bryr seg om å ta godt nok vare på hudhelsen sin.

Men én ulempe overskygger de andre:

- Føflekkreft og andre ryper hudkreft, samt celleforandringer, sier Langeland.

Johansen er enig med hudlegen og understreker at det absolutt farligste er å ikke beskytte seg i solen:

- Man ser at av de som får diagnose føflekkreft først når kreften har spredd seg, er de fleste menn. De beskytter seg ikke nok, og følger ikke godt nok med på hvordan føflekkene deres utvikler seg, sier hun.

- Solskadene man får i ung alder blir mer og mer synlige etter hvert som man blir eldre. Har man slurvet med solkrem mens man er ung, vil dette straffe seg når aldringsprosessen virkelig kommer i gang.

Johansen sier videre at også menn får urenheter, men at dette kan begrenses med riktig hudpleie.

- Hudaldring er noe vi kvinner tenker på fra vi er i 20-årene. Menn kommer gjerne på dette når det nærmest er for sent. Skal de kunne bremse utviklingen av linjer og rynker, bør de komme i gang med god hudpleie tidligere, mener hun.

- Flere bruker solkrem

Selv om det virker håpløst, er det likevel et lite lys i tunnelen for kvinnelige partnere som ønsker at mannen skal passe bedre på seg selv.

- Flere og flere menn bruker solkrem, sier Langeland.

Hudlegen mener at man som partner bør oppfordre og tilby seg assistanse:

- Kjør på med vennlige oppfordringer og hjelp til med påsmøring, foreslår Langeland.

Johansen mener på sin side at menn venter litt for lenge i solen før de smører seg inn.

- Det varierer jo selvfølgelig en hel del, jeg ser at menn på stranden smører seg, men jeg tror mange venter med dette til de allerede er solbrente. Jeg tror også det er vanlig at kvinnene tar ansvar for å smøre mennene sine med solkrem. Kvinner er flinkere til å bruke dagkrem med SPF hele året, og bruker ofte også makeup med SPF, som mineralfoundation, sier Johansen.

Hautau Moen sier at selv om menn ofte har en litt tykkere, røffere hud enn kvinner, er det dermed ikke dermed sagt at de er mer beskyttet mot UV-lys.

- Ofte ser vi at mange kun bruker SPF på stranden og ikke i det daglige, samt at "mannen i gata" kun bruker en fjerdedel av anbefalt mengde beskyttelse, sier hun og fortsetter:

- I dag vet vi at daglig bruk av UV-beskyttelse med antioksidanter hindrer frie radikaler i å skade cellene våre som fører til aldring av huden ved å bryte ned kollagen og elastin fibre. Pigmentering og dehydrering er også en kjent negativ effekt dersom du utsetter huden for UV-lys uten beskyttelse over tid. Det er viktig at vi husker at for hvert minutt vi er i dagslys, teller samme som i sollys, UV-strålene er det vi må beskytte oss mot, sier hun.

Oppfordring til damene

Nei, det er slett ikke meningen at du skal være hans "mor nummer to" og tråkke etter partneren din for å passe på at han tar vare på seg selv.

OPPFORDRE: - Kjør på med vennlige oppfordringer og hjelp til med påsmøring, foreslår Langeland.
OPPFORDRE: - Kjør på med vennlige oppfordringer og hjelp til med påsmøring, foreslår Langeland. Foto: Illustrasjonsfoto: CRESTOCK.

Han er voksen og burde forstå dette selv.

Likevel kan du som en partner som bryr deg ta opp med ham at det betyr mye for deg om han holder seg frisk.

- Kjøp for eksempel hudpleie til ham. Og kjøp gode produkter som samtidig har en litt macho stil og lukt. Det går også an å kjøpe gavekort på behandlinger for å få mannen til å oppdage hvor godt man kan ha det under en ansiktsbehandling. Mange blir hektet på dette og tar lettere råd fra hudpleieren enn fra kjæresten eller kona, mener Johansen.

Hun tror også det kan være smart å for eksempel kjøpe aftershave i kremform til mannen.

- Dette er en dagkrem med antiage effekter litt forkledd som aftershave. En mann kan synes at det er litt "femi" med krem, men innser jo at aftershave må til, tipser Johansen.

Les også:

Derfor kommer kvisene i voksen alder

Oppi her bør du ikke stikke fingeren din

GODE PRODUKTER TIL HAM: Priori Advanced AHA Barrier Repair Complex, 698 kr, Priori Advanced AHA Gentle Facial Cleanser , 439 kr, Matis Réponse Blanche Clarifying Cleansing Foam, 399 kr, Matis Réponse After-shave Balm, 389 kr, Decleor Skin Energiniser Fluid Multiaktiv antiage aftershave/ ansiktskrem, 619 kr, Decleor Clean Skin Scrub Gel, 339 kr, md formulations lipbalm spf 20, 199 kr.
GODE PRODUKTER TIL HAM: Priori Advanced AHA Barrier Repair Complex, 698 kr, Priori Advanced AHA Gentle Facial Cleanser , 439 kr, Matis Réponse Blanche Clarifying Cleansing Foam, 399 kr, Matis Réponse After-shave Balm, 389 kr, Decleor Skin Energiniser Fluid Multiaktiv antiage aftershave/ ansiktskrem, 619 kr, Decleor Clean Skin Scrub Gel, 339 kr, md formulations lipbalm spf 20, 199 kr. Foto: Foto: PRODUSENTENE

Hudpleie fra kjøkkenbenken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning