Med penger i blikket

Sommerens solbriller skal være store. Men stor størrelse behøver ikke gjenspeiles i høy pris.

Publisert Oppdatert
- Snittprisen på våre solbriller er over 2000 kroner, forteller daglig leder i Krogh Optikk, Arvid Krogh.

Kanskje kan prisen forsvares. Mange av sommerens motebriller er store, og når ansiktet ditt ikke er stort mer enn briller med et par ører på, er det greit at brillestengene sitter som de skal.

Men for deg som vet at brillene kommer til å bli mistet og tråkket på minst en gang i løpet av de første eieukene, finnes det heldigvis billigere alternativer. Alternativer som enkelte vil mene ser omtrent like bra ut, og som ingen kan nekte for at har nøyaktig samme funksjon.

- Hvis hensikten er å ha en brille som stopper stråling, er en billig brille like bra. Alle briller som selges i Norge må ha CE-godkjenning, bekrefter Arvid Krogh.

Billigbriller

Det kan se ut som mange nordmenn velger nettopp en billig brille. Importen av solbriller har vokst kraftig de siste årene, bare i løpet av årets første måneder ble det importert 400 000 flere par enn i fjor. Samtidig har snittverdien gått ned: I 1999 var den på 613 kroner, mens den i fjor hadde gått ned til 389 kroner.

- Briller brukes i større grad enn før som et smykke. I stedet for å kjøpe én brille, kjøper folk kanskje tre par i ulike stiler som skal passe til ulike antrekk, slik at man kan veksle litt. For å imøtekomme dette har vi mange typer briller, som kler ulike personligheter og til en lav pris, opplyser kommunikasjonsansvarlig i H&M, Guro Forseth.

- Folk er villige til å bruke mer penger på solbriller. Vi selger godt av de dyre designerbrillene. Men mange kjøper nok gjerne én dyr brille, og så billigvarianter i tillegg for å ha noe å variere med, samtykker Krogh.

Han mener at pris og kvalitet til en viss grad henger sammen.

- En billig brille vil nok lettere få riper, miste glasset eller brekke stengene. Men selv om Ray-Ban er billigere enn Dior, er funksjonen identisk. Man betaler mye for merket.

Retromote

Dyre eller ikke, i sommer er det retromoten som gjelder.

- Blant annet har Oliver Goldsmith kommet med solbriller som er eksakte kopier av briller stjerner som Audrey Hepburn og Britt Ekland hadde. Man henger på en historie for å forsvare en pris, forklarer Krogh.

Også Lise Karlsnes, kjent fra Briskeby, har designet sin egen kolleksjon med retroinspirerte briller.

- Solbrillene skal være store og retroinspirert, samtykker Guro Forseth.

På herresiden er det mer tradisjonelt.

- Menn er mer ukompliserte. Pilotbrillene går igjen sesong etter sesong. I år ser vi også mafiainspirerte store og mørke briller, forteller Krogh.

Han kan trøste med at det finnes håp, selv for deg uten engang en hundrelapp å koste på en billigbrille:

- Det aller kuleste er vintage, briller som er ordentlige gamle. Vi har laget en kolleksjon hvor vi har satt nytt glass i gamle Dior-briller.Kanskje kan du finne dine nye motebriller i skapet til foreldre eller besteforeldre?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning