Løst og lekkert

Løshår er ikke lenger forbeholdt kongelige og kjendiser med fet lommebok. Nå er det kommet en rekke nye løshårvarianter på markedet som enkelt og rimelig kan festes til manken!

Publisert Oppdatert
Det er ikke greit å følge med på motetrender i dag. Den ene uken kan det være populært med kort hår. Den neste er det langt hår som gjelder. Problemet er uansett at håret kun vokser omlag seks centimeter på et halvt år.

Og i disse tilfellene kan det være greit å ha muligheten til å jukse litt. Dorthe Skappel, for eksempel, skifter frisyre ofte og må bruke en del løshår for å greie moteskiftningene. Årets kjolemote har gjort at langt og fyldig hår passer spesielt godt og da er løshår løsningen for de som ikke har så mye fra før.

Flettemote fra Afrika

Afrikanske kvinners kunstferdige flettefrisyrer har gjennom generasjoner vært et av deres fremste skjønnhetstegn, og har i den senere tid blitt etterliknet i den vestlige verden.

Du kan enten lage mange små fletter, og blande dem inn i et elegant oppsatt hår. Eller du kan ha håret slett, med noen fletter der det måtte passe. Flettene trenger på ingen måte å matche din egen hårfarge. Mange unge med lyst hår velger flettet knallblått løshår for å bli lagt merke til.

For eksempel hadde Jean Paul Gaultier for litt siden en motevisning med spansk vri hvor modellene hadde samlet mesteparten av håret på toppen av hodet for deretter å munne ut i en tykk, lang flette. Det er vel de færreste som har spart seg opp så mye hår i påvente av denne moten, så modellene og andre som vil følge denne moten må selvsagt spe på med løshår.

Varianter og teknikker

Det er kommet en rekke nye varianter løshår i det siste. Det er mye billigere enn å få det sydd eller limt på hos frisøren, og prisen varierer fra 25 kroner for små rastafletter til flere tusen kroner for langt og fyldig løshår.

Frisørmester Erik Ruhs er kanskje den i Norge som har best greie på løshår og parykker.

-Det er mange nyheter på løshårfronten. Først og fremst har det kommet mange nye og smarte festeanordninger til hårforlengelser. Det er et alternativ til permanente hårforlengelser som er limt eller sydd fast fordi du ikke er avhengig av å ha det på hele tiden. Vi kaller det også "Hair-B-Tween" og det brukes i dag mye av kvinner som ønsker mer fyldig hår til spesielle anledninger som større selskaper, brylluper og lignende.

Ruhs trekker frem friheten muligheten til å ta på og av håret når man vil som en av fordelene med å bruke de nye løshårvariantene. Han forteller om mange artige og moteriktige fargekombinasjoner og om løshår med perler og stener i forskjellige former, og håret kan brukes av alle. Riktignok passer håret kanskje best for de som vil ha ekstra volum eller fylde, og ikke de som har virkelige problemer med lite hår på grunn av sykdom eller andre ting.- Nei, egentlig ikke, men det er ikke så aktuelt for de behovstrengende, de som grunnet sykdom har mistet alt, eller mesteparten av håret. Dette er fashion. Det har eksistert løshår i flere år, men løsningene har videreutviklet seg. Vi kaller det også hårstrenger. Det har vært en rivende utvikling de senere år og det blir stadig enklere å feste - man kan også kalle det "klikk-klikk-hår" fordi det er så enkelt å feste. Jeg tror salget hadde vært enda større dersom folk flest var klar over hvor billig og enkelt man nå kan skaffe seg moteriktig og fyldigere hår.

- Det er kommet en rekke nye festeanordninger og du kan i dag få alt fra hårspenner, tape og kamclips til sommerfuglspenner og banankamspenner. Det finnes også en såkalt "up and go-løsning" som rett og slett er en halvparykk med pannebånd.

I følge Ruhs er det såkalt "Hair-B-Tween" som er mest populært. Du kan også bruke det nye håret som basis for hengekrøller, korketrekkere og hestehaler. Du kan med andre ord ha det gøy med hår.

Selv om løshåret har vært på markedet en stund er det ikke alle frisører som tilbyr "behandlingen".

- Folk må spørre hos frisøren sin. De fleste har nå vareprøver og brosjyrer over hva de kan skaffe, men det blir også stilt ut stadig flere varianter i salongene. Ellers kan jo folk komme direkte til meg - det er det mange som gjør. De kommer gjerne i forbindelse med at de skal i bryllup og konfirmasjon. Både brud og gjester vil være fine. Årets mote som er preget av mye klassiske kjoler gjør dessuten at det blir ekstra aktuelt med langt hår til den klassiske kjolemoten, avslutter Ruhs.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning