Kvitt deg med kviser

Kviser er vonde, ekle og plagsomme. Vi har spurt eksperter om hjelp.

Publisert Oppdatert
Irriterende kviser som dekker ansiktet er ikke bare fysisk vondt, det går også ut over psyken. Selvtilliten synker og innholdet i lommeboka minker mens du leter etter en behandling som virker.

Dra til legen

Lege ved Eksperthjelp.no, Dagfinn S. Aarskog, sier til Kvinneguiden.no at legehjelp er den absolutte redningen for de fleste.

- Det beste du kan gjøre om du sliter med kviser, er å oppsøke lege for behandling. Da blir man enten behandlet med oral medisin eller krem, gjerne også begge deler. Det hjelper ikke å gå til hudpleier, så istedenfor for å ta all slags mulige vannbad og damp på ansiktet, dra rett til lege og spar tid og penger, sier Aarskog.

Legen er krass i kritikken mot hudpleiere, men er sikker i sin sak. Han forteller at aknebehandling ofte handler om å gjøre fet hud tørr. Porer som er blitt tette, for eksempel på grunn av sminke eller fet fuktighetskrem, skal åpnes slik at kvisene forsvinner.

- Man er usikre på hvorfor noen får kviser, men som oftest har det sammenheng med hormonelle endringer. Det er også bevist at overvekt og kviser henger sammen. Fet mat, sminke og kremer kan påvirke huden, og noen arver det av foreldre, sier Aarskog.

Enkle grep kan tas i bruk i forebyggingen av akne, og legen mener at sol, saltvann og rengjøring av huden morgen og kveld hjelper bra. Og selv om det hersker uenighet om hvorvidt dietten påvirker huden, så anbefaler Aarskog at man styrer unna fet mat og dropper bruk av fete kremer.

Gode produkter

Hudpleier ved Ber Beauty Skin in Clinic AS, Ingvild Bergun Sporsheim, mener i motsetning til Aarskog at også hudpleiere kan bidra i kampen mot kviser.

- Jeg har hatt masse kviser og fikk legebehandling. Da forsvant kvisene, men de kom tilbake senere. I dag synes jeg at fruktsyrer, som finnes i gode produkter, hjelper best, sier Sporsheim og nevner hudpleieserien MD Formulations som sin favoritt.

Hudpleieren forteller at mange av kundene har fått kviser på grunn av feil bruk av produkter, som for eksempel kremer, foundation eller pudder. Mest av alt handler det om at huden ikke får puste, dermed tettes porene og kviser oppstår.

- Hvis man har begynt å bruke et bestemt produkt og merker en oppblomstring av kviser, bør man slutte med dette produktet. Det kan være årsaken til kvisene. Etter noen dager med for eksempel dyprens, vil sannsynligvis kvisene forsvinne, sier Sporsheim.

Men hun utelukker ikke at dette varierer fra person til person, og at det for noen kan ta lengre tid.

- Fortsett med å rense huden morgen og kveld. Ta en dyprens av og til, og for all del: Ikke klem på kvisene. Det lager arr og gjør alt verre, sier hudpleieren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning