Kvisehelvete

Vi kan alle få kviser selv om vi ikke er i puberteten lenger. Les om årsakene og hvordan bli kvitt dem en gang for alle!

Publisert Oppdatert
Du trodde gjerne at du skulle slippe unna kvisene etter videregående? Sannheten er at mer enn 17 millioner voksne over 26 år plages med kviser, og 50 prosent av dem er kvinner i følge American Dermatology Association.

Mens kvisene du får i tenårene som oftest skyldes hormoner, kan kviser i voksen alder trigges av alt fra dietten din til solkremen du bruker.

Nedenfor kan du lese fem mulige årsaker til kviser og hvordan du kan behandle problemene.

Hårprodukter:


Akne kosmetika, eller pomade akne (fra hårstyling produkter) oppstår når oljer fra styling produkter kommer i kontakt med huden rundt hårlinjen din. De tetter porene og fanger bakterier. De tette porene kan forårsake betennelse, svarte prikker og hvite talgkuler.

Hvordan behandle det: Hold hårstylingsprodukter borte fra ansiktet ditt så godt som du klarer. Alt du kan ta i hånden din først, som mousse eller gele, er lettere å kontrollere enn spray. Etter at du har påført gårstyling, bruk en klut og tørk forsiktig rundt hårlinjen din.

Hårfjerning:


Hårfjerningsmetoder som voksing og napping, kan irritere huden. Hudvevet kan hovne opp og fange bakterier og tette porer.

Hvordan behandle det: Klappe på litt 1 prosent hydrokortisonkrem (fås kjøpt på apotek) før og etter at du napper ut hår eller vokser. Eller du kan prøve med laserhårfjerning. Det er dyrere, men du får ikke kviser av det, og det gir deg langvarige resultater.

Forurensing:


Det finnes ingen klare studier som viser en sammenheng mellom forurensing og kviser, men eksperter tror at det kan irritere huden. Andre miljøfaktorer som sol og vind kan gjøre at hudoverflaten din blir tørr, flassete og dermed forårsake tette porer.

Hvordan behandle det: Ikke vent til midnatt før du vasker deg i ansiktet. Rense ansiktet ditt når du kommer hjem og føler deg litt sliten eller ufresh. Du kan forhindre tørr hud ved å bruke en god fuktighetskrem med solfaktor, og bruke et skjerf for å beskytte huden mot vinden.

En ny diett:


Endrer du drastisk på matvanene dine, for eksempel at du begynner på en lavkarbodiett og en diett med mye proteiner, eller at du plutselig spiser kun en type mat, kan dette gjøre dramatiske endringer i kroppen din. Kroppen tolker plutselige endringer som stress, og dette kan føre til voldsomme kviseutbrudd. Kvisene trenger ikke nødvendigvis å dukke opp før tre uker etter at du begynte med dietten.

Hvordan behandle det: Ikke starte på et vektprogram dersom menyen blir drastisk endret fra ditt normale kosthold. Gjør istedet gradvise endringer i matveien.

Angst:


Stresshormoner gjør at cellene tykner, blir klissete og tette. De gjør også at kvisene blir store, røde og ømme.

Hvordan behandle det: Noen få dype innpust kan hjelpe deg å forbedre stressnivået i kroppen og redusere stresshormoner. Du kan for eksempel forsøke "firkant-boks-pusting". Pust in i to-tre sekunder, hold i to-tre sekunder, pust ut i to-tre sekunder og pause i to-tre sekunder. Repeter øvelsen tre til fire ganger.

Renseprodukter


Leter du etter gode kvisemidler for voksne, bør du ikke kjøpe produkter for tenåringer. De er beregnet for mer oljet hud og kan virke uttørkende for moden hud. Det finnes massevis av produkter ment for voksen hud, og en hudpleier kan guide deg i jungelen. Det koster litt, men i lengden vil du sannsynligvis prise deg lykkelig for at du tok deg råd til det.Kilde: health.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning