Kvinneguiden på VinSpa!

Da jeg ble invitert til en time med velvære på Vestkantbadet Helsesenter trodde jeg at jeg visste hva jeg gikk til. Så feil kan man ta..

Publisert Oppdatert
Vestkantbadet Helsesenter ligger sentralt, men også godt gjemt like ved Solli plass med dertilhørende trafikkstøy, hissige trikker og stressede nybakte mødre løpende rundt med barnevogn. I dag skulle jeg derimot ikke ta del i Oslos mas og tjas, men oppleve en time med avslappende luksus. Trappen ned til Vestkantbadet er godt gjemt og langt fra luksuriøs, og jeg ble først usikker på om jeg var på rett vei. Først da jeg gikk forbi et utstillingsvindu med Dermalogicaprodukter visste jeg at jeg hadde gått riktig.

Følelsen jeg fikk da jeg gikk inn i det sirkelformede rommet som huser resepsjonen kan vanskelig beskrives. Umiddelbart fikk jeg en følelse av at veggene hadde lange og store historier å fortelle, og de fem-seks eldre damene som satt hviskende og ventende på en benk langs veggen bidro ytterligere til stemningen. Stillheten, det faktum at vi var under jorden i et rom uten vinduer, og at badet ble åpnet for over 70 år siden gjorde også sitt til at jeg fikk en følelse av at dette kom til å bli en helt spesiell opplevelse.

Ut fra en av de mange dørene i rommet kom Jenny Lie, daglig leder og min reddende engel for dagen. Hun skulle gi meg en helt ny behandling kalt Vinspa, der produkter med vindrue skal bidra til å gi huden ny glød ved å øke blodsirkulasjonen og fuktinnholdet i huden. Spabehandlinger der vin- og drueprodukter inngår har lenge vært populært i vinlandene Italia, Spania og Frankrike. Nå har Sara Formo hentet metoden til Norge ved å inkludere behandlingen i sin behandlingsserie Spa Line, som også står bak sjokolademassasjen.

- Vi er så opptatte av å være sunne, vi går med konstant dårlig samvittighet fordi vi spiser for mye og trener for lite. Samtidig er livet mer stressende enn noen gang. Nå er det på tide å nyte livet, og hvis det er en times spabehandling som skal til for å få oss til å slappe av, så er det kanskje verdt det. Vi her på Vestkantbadet er opptatte av at hele opplevelsen skal være god, og at man skal gå ut av døren med en spesiell følelse, sier Jenny mens hun geleider meg inn i det aller helligste.

Fresh funkis

Vestkantbadet ble åpnet i kommunal regi i 1931, og lite er forandret siden den gang. Interiøret er karakteristisk for funkistiden, og koboltblå fliser samt mørkt tre bidrar til den spesielle atmosfæren. Gangene er smale og dørene er mange, og små gamle blikkskilt med regler for badet finnes på veggene.

- Vi har forsøkt å ta vare på sjelen til stedet, og vi er stolte av at vi har bevart badet slik det opprinnelig ble laget. De fleste av de gamle duppedingsene som befinner seg rundt i gangene har i dag ingen funksjon, men bidrar til å gi en spesiell atmosfære, sier Jenny, og viser meg en gammel ødelagt telefon samt en metallisk gjenstand på veggen hun ikke aner formålet til.

Alle vannrør ligger utenpå veggene, i klassisk funkisstil. Jenny forteller at matronene som jobbet her før i tiden kunne kontrollere mengden varmtvann i dusjene ved å skru på en kran festet til rørene i gangen, og siden man fikk sin tilmålte badetid som ikke måtte overstiges finnes det klokker på alle garderobedørene som minnet om gjenværende tid.

Bak en bitteliten dør finner vi garderoberommene, store og gode med en sittebenk i hver. Jenny forteller om venninnegjenger som knisende gjør seg klar til behandlinger og romerbad, og eldre damer som har vært fast besøkende i flere tiår.

- Mange av de eldste kundene våre har vært her siden de var små, og det de husker best er de lange hengepuppene i badstuen, ler Jenny.

Utdrikninslag på luksusvis

I enden av garderoberommet finner man døren inn til romerbadet, som huser badstue og kaldtvannskulp. I badstuen er det over 80 grader, og kaldtvannskulpen holder beskjedne 13 grader. Den store temperaturforskjellen gjør at blodomløpet i kroppen øker og slaggstoffer blir skilt ut. Vestkantbadet har egne herre- og kvinnedager i romerbadet, og Jenny forteller at det også går an å leie stedet på kveldstid for feiring av bursdager, utdrikningslag og liknende.

Men over til behandlingen, som jo faktisk er årsaken til at jeg har kommet. Jenny viser meg inn til en garderobe der jeg får utdelt et stort håndkle og jeg blir bedt om å kle av meg mens Jenny gjør i stand produktene. Jeg blir deretter bedt om å komme inn på behandlingsrommet vegg i vegg med garderoben. Behandlingsrommet ser akkurat like avslappende ut som det bør gjøre, med rolig musikk, friske blomster og levende lys. På behandlingsbenken ligger det myke håndklær, og jeg lar meg ikke be to ganger når Jenny ber meg legge meg ned.

En vinspabehandling består av tre deler, en peeling, en kroppsmaske og en bodylotion. Jeg legger meg ned på magen, og Jenny forteller at peelingen hun straks skal påføre inneholder naturlige saltkorn som skal fjerne døde hudceller og gjøre huden klar til å ta i mot de pleiende ingrediensene i kroppsmasken.

Jenny masserer peelingen godt inn i huden, og rygg, nakke, armer, lår og legger får alle nyte godt av de kyndige hendene. Huden kjennes varm og myk, og jeg kan formelig kjenne at de døde hudcellene forsvinner.

- Mange er redde for peeling fordi det kjennes for grovt på huden, men denne peelingen inneholder saltkorn som løser seg opp, og den passer for alle, sier Jenny.

Lilla "sjokolade"mousse

Etter å ha blitt massert lenge og vel kjenner jeg at musklene slapper godt av, og Jenny går for å blande kroppsmasken. Denne består av frysetørkede vindruer og lunkent vann, og er 100 % naturlig. Masken ser ut som sjokolademousse, men den er dyp lilla. Jenny legger den varme masken på huden, og etter en stund er hele kroppen min mørkelilla. Masken skal få virke noen minutter, men Jenny lar meg slett ikke ligge alene. Mens kroppsmasken virker får jeg en lett massasje av ansikt og hodebunn, noe som til slutt får meg nærmere og nærmere drømmeland..

Når kroppsmasken har fått virke og både ansikt og hodebunn har blitt forfrisket er det dessverre på tide å ta farvel. Når jeg går i dusjen for å skylle av kroppsmasken får jeg med meg en liten plastkopp med en himmelsk duftende bodylotion i.

Jenny ber meg ta den tiden jeg trenger, og jeg dusjer, smører og pleier meg selv til alle kunstens regler. Jeg takker for besøket, og på vei ut til den stressende Oslogryta kan jeg ikke befri meg fra å tenke at jeg vet noe som de andre høstgustne stressmenneskene ikke vet. Jeg har funnet en oase midt i travle Oslo, og jeg skal definitivt tilbake.


Priseksempler på behandlinger på Vestkantbadet Helsesenter:
Sjokolademassasje 600 kroner
Dyprens av ansiktet 600 kroner
Aloe vera fuktighetsinnpakning til kroppen 750 kroner.

Vinspabehandlingen er månedens tilbud i oktober og november, og koster 550 kroner.
i_205909 i_205918 i_205919

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning