Kort og godt svett!

Vi skjerpet magemuskler og trente effektivt på under halvtimen. Kvinneguiden har prøvd Rope Yoga og VibExcel.

Publisert Oppdatert
Trenings- og velværesenteret Resonance på Majorstuen har spesialisert seg på trening for kropp, sinn og sanser. Vi fikk teste deres to nye treningsmetoder Rope Yoga og VibExcel hvor kjernemuskulaturen ble satt i fokus. Det var hardt!

Først yoga

Lokalet er mørkt og stearinlys er tent, på anlegget høres svevende musikk, vi har fått tepper rundt oss og skal jobbe med energien vår. Det er avslappende og godt før treningsøkten skal begynne.

Instruktør Asa Maria Björnsdottir-Togola vandrer rundt i lokalet og hjelper deltakerne å strekke bena riktig slik at magemusklene er de som jobber best. Vi ligger på matter på gulvet hvor det er festet fire tau til ben og armer. Bena skal rettes fremover og oppover, magen skal kontrollere bevegelsene og armene skal igrunnen bare henge med. Samtidig skal vi puste inn på utoverspark og ut på sammentrekninger. For en stakkars nybegynner er det ikke enkelt å få kontroll over den motsatte pusten, tauene og riktig positur. Men Asa er dyktig å forklare, hun forstår at det kan være komplisert og hjelper til med utførelsen.

Etterhvert får vi taket på det, og begynner å se nytte av treningen. Svetten pipler, magen er strammere, kroppen jobber virkelig hardt, dette er styrkeøvelse til tusen!

- Meningen med Rope Yoga er at det skal virke på kjernemuskulaturen og tauene hjelper til slik at du ikke skader korsryggen med gale bevegelser, forklarer Asa.

Medisin for kroppen

Det er nemlig slik at mange mennesker forsøker å trene musklene nederst i magen blant annet ved å strekke ut bena. Da kan ofte korsryggen krølle seg, og det gjør vondt i ryggen å utføre øvelsen. Med tauene, stabiliseres ryggen og man sitter igjen med en veltrent, hard mage.

Instruktøren forteller at det er flere som er kommet til henne med blant annet prolaps, bekkenløsning og MS som ikke har kunne trene andre treningsformer fordi kroppen blir belastet feil. Rope Yoga er det eneste de har klart å gjennomføre hundre prosent.

Metoden ble startet i Los Angeles for 16 år siden av islenderen Gudni Gunnarsson og ble suksess etter at det ble oppdaget grundige endringer i mage-og ryggmusklaturen, samt at konseptet blandet med yoga hjelper med å redusere stress og mental belastning. Gjennom regelmessig trening skal det gi en kontrollert kroppsvekt, øke forbrenningen, forbedre fordøyelsen, gi overskudd av energi og bedre kroppens evne til å kvitte seg med giftstoffer.

Gunnarsson har trent kjendiser og filmstjerner i Hollywood og mange av de har benyttet Rope Yoga for å komme seg i rask form for innspilling av film.

Vi kjenner det tar i nedre del av magemusklene, kroppen føles smidig og myk når vi først får det til, vi kjenner at vi toner kroppen og øker fleksibiliteten, bare ved hjelp av tau! Etter en time med avslapning, hard spenning i magen, og god uttøying, føles kroppen svært behagelig og trent.

- Jeg vil anbefale et kurs over åtte uker, da går du 24 ganger på timer, sier Asa.

Vibrerende trening

Den neste treningsformen vi får prøve heter VibExcel og ser ut som en krysning av en tredemølle og en stepmaskin. Maskinen ble opprinnelig utviklet av romfartsindustrien for å gjøre astronautene mer utholdende. Metoden er for lengst tatt i bruk av toppidrettsutøvere og idrettsmedisinere.

Gjennom å utføre øvelsene på en vibrerende plate stimuleres muskelfibrene til å trekke seg sammen i en enorm hastighet. Der du skal gjøre motstand, altså stramme musklene mens vibrasjonen går inn og aktiverer muskelfibrene. Treningstiden på de ulike muskelgruppene reduseres og poenget er at du raskt skal få trent hele kroppen på en sunn og effektiv måte.

Instruktør Samya Behrens veileder oss mens skjermen på apparatet viser hvilke øvelser vi skal begynne med, i alt 24 øvelser. Grunnen til at vi bare skal trene i snaue 25 minutter er fordi ti minutters trening gir 20 - 30 prosent mer muskelstyrke enn tradisjonell styrketrening.

Motstand

Vi står på platen og skal jobbe statisk gjennom hele prøvetimen. Det vil si at vi står i ro i forskjellige positurer og jobber med å gjøre motstand fra topp til tå mens maskinen vibrerer. Det er tungt og det tar ikke lang tid før vi svetter. Det er da man forstår hvorfor dette treningsprogrammet bare tar 25 minutter å gjennomføre, det føles svært effektivt på kroppen.

Vi trekker armene og skuldrene bak og drar i to motstandstau, vi gjør knebøy, armhevninger, sidebøy og rett bøy for magen, alt mens det vibrerer under oss. Det er morsomt og deilig fordi kroppen blir fort varm og man kjenner at treningen virker.

- Noe av det unike med vibrasjonstrening er at du fort får resultater av treningen selv om treningsøktene er korte. Samtidig bli kroppens naturlige funksjoner stimulert. Lymfesystemet styrkes, blodsirkulasjonen øker og stive muskler og sener løses opp, forklarer Behrens.

Vibrasjonstrening skal også ha bemerkelsesverdige virkninger som økt cellefornyelse og økt bentetthet. Fettforbrenningen øker og i løpet av kort tid skal du oppnå en fast, sunn, spenstig og sterk kropp. Behrens mener at man merker forskjell med en gang, men at seks ganger er det antall ganger da man virkelig kan se endringene på kroppen.

Toppidrett

Kjetil Andre Åmot er en av toppidrettsutøverne som har brukt vibrasjonstrening som metode og maskinen skal være et ypperlig redskap for restituering og rehabilitering og har derfor fått en medisinsk godkjenning. VibExcel brukes av mange leger og fysioterapeuter verden over.

Det tar ikke lang tid før vi skal strekke ut på maskinen, vi er svette og slitne på en god måte.

- Vi strekker utsiden på lårene som er best for oss kvinner, vibrasjonen tar celulittene, forklarer Behrens.

Vibrasjonstrening skal nemlig i seg selv være en meget effektiv behandling mot cellulitter. Musklene blir gjennomtrent samtidig som blodsirkulasjonen og lymfesystemet stimuleres. Cellulitskapende ansamlinger under huden dreneres og forminskes, i følge Resonance.

Trenings - velværesenteret er ikke de eneste i Norge som har slike maskiner, men de er de største og de har merket interessen.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger, en kar som er topptrent og drar til Alpene hver vinter sa til meg at han aldri hadde hatt det så fett i slalombakkene som etter at han hadde trent VibEcxel, forklarer Behrens.

Hun håper at nordmenn vil få øynene opp for vibrasjonstreningen og tørre å prøve den.

- Nordmenn kan være litt skeptiske og trege til å prøve nye ting, men dette virker, smiler hun.

Det kjente vi og.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning