Kledelig orden

En velfylt garderobe krever orden i klesrekkene. Her er moteredaktørenes tips til hvordan klær, sko og smykker bør oppbevares.

Publisert Oppdatert
- Har du en velfylt garderobe, er det veldig viktig å holde den organisert og oversiktlig, forteller moteredaktør i Costume, Randi H. Svendsen, mens hun sorterer bluser og jakker etter fasong og farge.

- Uten oversikt er det lett å glemme godbiter du har kjøpt. Det aller beste er om du har plass både til å henge opp og legge i skap. Åpne løsninger som kurvsystemer og hyller er dumt fordi det støver mye i rommet, sier hun, og anbefaler sortere ved å henge gensere for seg, T-skjorter for seg, kjoler for seg og jeans for seg.

- I tillegg kan det være lurt å sortere etter farge, da blir det lettere å finne fram.

Assortert

- Jeg har ikke så mye klær, så jeg sorterer etter type plagg, ikke farger. Det er praktisk på den måten at korte plagg som skjørt kan henges i to høyder, mens lengre plagg som kjoler henges et sted med mer plass, forteller moteansvarlig i KK, Kjersti Hodt.

Moteansvarlig i HENNE, Lisbeth Guldbrandsen, anbefaler å organisere garderoben i det systemet en selv finner mest praktisk.

- Organiser for eksempel etter hverdagsplagg, selskap, fritid og så videre. De klærne du bruker sjeldnest, henger du innerst i skapet, forklarer hun, og mener at det beste er å ha en kombinasjon av hyller og skap.

- Kjøp klesposer til klær du bør være ekstra forsiktig med, for eksempel bunaden eller delikate kjoler med paljetter eller annen påsydd dekor som kan falle av. Kjøp transparente klesposer slik at du kan se hva som er inne i dem, anbefaler hun, og advarer mot å ha det for trangt i skapet slik at klærne bli krøllete eller i verste fall skadet.

Du bør heller ikke være gnien på antall kleshengere.

- Så fort du begynner å henge klær utenpå hverandre, mister du oversikten. Hengere i tre er mer holdbare enn de i plast, og hvis de i tillegg er avrundet i endene slipper du spisse merker på klærne. Hvis klærne har en tendens til å skli av hengerne, kan du feste en gummistrikk ute på henger-skulderen.

Omorganisering

Randi H. Svendsen minner om at ulike plagg krever ulik oppbevaring.

- Kjoler og topper som er i materialer som lett rynker seg, bør henge. Silkechiffon og lin er eksempler på materialer som rynker lett. Strikkede plagg derimot, bør ligge. Både når de skal tørke etter vask, og i skapet, ellers vil de lett miste fasongen.

Lisbeth Guldbrandsen anbefaler å starte en omorganiseringsprosess i garderoben med å kaste klær man ikke bruker.

- Kast klær som er ute av fasong, slitt og som ikke blir pene igjen. Impulskjøp du vet du ikke kommer til å bruke igjen, eller andre klær som har holdt seg bra, kan du gi bort til Fretex. Spar på "vintage" i god kvalitet, selv om det ikke er på moten akkurat nå.

Velskodd

Sko bør lagres pent. Ikke sleng de i en haug, da skrapes de opp og mister fasong, advarer Randi H. Svendsen.

- Dyre sko bør tas godt vare på, samtykker Kjersti Hodt.

- Putt papir i skoene slik de hadde da du kjøpte dem, så holder de fasongen. Bruk gjerne oppstivere til støvletter så de ikke får knekk i ankelen, fortsetter hun.

- Sål gjerne støvletter du bruker mye, og smør dem med fett og puss dem ofte. La dem hvile et par dager mellom hver bruk, anbefaler Lisbeth Guldbrandsen.

Til å oppbevare skoene, anbefaler Randi H. Svendsen esker.

- Bruk esker hvor du plasserer bilder på utsiden slik at du ser hvilke sko som er inni. Eventuelt i gjennomsiktige plastesker. De flotteste pumpsene og skoene dine kan du gjerne ha til utstilling på hyller slik at de kan beundres daglig. Vesker er også fint å henge, eller stable på en åpen hylle slik at du har oversikt.

Smykker anbefaler hun å henge opp.

- Da vikler de seg ikke sammen så du må bruke masse tid hver gang du skal ha de på deg. Ta en settehylle og legg den flatt på kommoden din. Perfekt til å oppbevare ringer og andre smykker. Men ikke oppbevar smykker på badet, de tåler fuktigheten dårlig, oppfordrer hun. Og innrømmer at hennes egen garderobe ikke er helt perfekt den heller.

- Jeg prøver å følge tipsene jeg har gitt. Men jeg har dessverre alt for liten leilighet til å ha en organisert drømmegarderobe.

Foto: Tore Sandberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning