Kledelig enkelt

Vårens mest framtredende trend gir ekko av en tid da alt var så mye enklere.

Publisert Oppdatert
Tenk Jackie O. Tenk Twiggy. Tenk korte kjoler, store knapper, A-form og glamorøse solbriller. 1960-tallet handlet om stil, snitt og eleganse. Vårens kolleksjoner er spekket av referanser fra dette tiåret, og de store kjedebutikkene har et stort utvalg av klær, som alle kan være med på å gi deg den rette retro-looken.

Moteansvarlig i Det Nye, Vibeke Stiansen, beskriver 60-talls moten som en form for minimalisme.

- Rene, enkle linjer er dominerende og klærne er ensfarget eller har store grafiske mønstre. Sort og hvitt, hver for seg eller i kombinasjon, gir en ekte 60-tallsfølelse. Og siden britiske Mary Quant gjorde miniskjørtet til folkemote på 60-tallet, sier det seg selv at skjørtelengden bør være kort, poengterer Stiansen.

Minimini

Ettersom kjolene og skjørtene helst skal være mini, er det viktig med høye sko som er med på å forlenge bena. Platåsko er tingen, med kraftige hæler og runde eller firkantede tupper, gjerne i lakk. Tykke strømper og tights fungerer fint til, og gjør at vårkjolene kan brukes allerede før snøen er smeltet.

- Plagg som kan tilføre garderoben din et snev av 60-talls glamour er blant annet en A-formet kjole, en kåpe med store knapper og rund hals eller en hårbøyle. Den sorte kjolen du allerede har hengende i skapet, blir med et enkelt hvitt belte med stor spenne, hvit veske og et kjede med kraftige plastperler, helt up-to-date, forklarer Stiansen.

Hårbøyler, perlekjeder og vesker er viktig tilbehør, men ikke glem solbrillene. Jo større, desto bedre. Med et par Jackie O's, et begrep brukt om store solbriller, oppnår du den optimale glamorøse stilen. Og siden vårsolen kan være sterk, har jo brillene en praktisk funksjon, også.

60-tallsimpulser=images) value = 0; show(value); }

Foto: Tore Sandberg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning