KLE PÅ SEG BUNAD

Ikke gjør denne bunadstabben

9 ting du absolutt bør styre unna når du har på deg bunad.

TABBE: Eksperten mener at man ikke bør gå med løst, langt hår til bunaden, men heller sette det opp.
TABBE: Eksperten mener at man ikke bør gå med løst, langt hår til bunaden, men heller sette det opp. Foto: CAMILLA ALGRØY HANSEN.
Sist oppdatert
KLE PÅ SEG BUNAD:Heidi Fossnes ved Magasinet BUNAD i beltestakk fra Øst-Telemark.
KLE PÅ SEG BUNAD:Heidi Fossnes ved Magasinet BUNAD i beltestakk fra Øst-Telemark. Foto: Privat.

Selv om å gå med bunad gir nærmest en majestetisk følelse, kan det å ta den på føre til  stress. For er sølvet pusset? Skjorten strøket? Og hvor var nå de mansjettknappene igje? I tillegg er det mange feller å falle i. Er det greit med solbriller til bunaden? Paraply?

Frykt ikke, her kommer rådene som gjør at du unngår de største bunadstabbene:

Tabbe 1: Sminke og smykker

Selvsagt kan du bruke sminke sammen med bunaden, men de aller fleste makeupartister råder deg til å droppe tung kveldssminke, som for eksempel sotede øyne og mye solpudder.

En annen ting du skal være obs på, er smykker som ikke hører til bunaden.

- Alle bunader har enten fått utarbeidet eget sølv, eller så kan det brukes sølv som hører til det aktuelle distriktet. Men om du ønsker å bruke for eksempel ørepynt, men ikke har det som hører til bunaden, ser det best ut om du bruker nøytral, diskret ørepynt, anbefaler Heimen Husflid.

Tabbe 2:  Løst hår

- Tilbehør som vanter eller pulsvanter er også veldig fint, om du har det. Men det viktigste å huske på, er selvsagt hodeplagget, sier hun og understreker:

- Det er ukult å gå i bunad uten hodeplagget som hører med.

Dessuten, Fossnes mener at det ikke passer så bra å la langt hår henge løst når man bruker bunad.

- Hvis du har langt hår er det mye flottere å flette det, eller sette det opp på en eller annen måte, enn å gå med det utslått, mener hun.

Tabbe 3: Skitne søljer

Det viktigste for å få selve bunaden fin er som regel søljene. Men om du ikke har pusset dem, ro ned panikken, dette fikser du raskt nå:

Heidi Fossnes ved Magasinet BUNAD, tipser:

  • Ta fram en passelig stor plastbolle.
  • Fyll i cirka 1 liter lunkent vann. (Grunnen til at du skal bruke en plastbolle og ikke putte søljene rett opp i vasken, er at du på den måten unngår at noe av sølja forsvinner ned i sluket dersom du skulle være så uheldig at en liten del faller av.)
  • Tilsett 1 teskje Zalo og 1 teskje salmiakk.
  • La sølja ligge der og kose seg et par minutter.
  • Så kan du pusse den litt med en brukt tannbørste av det myke slaget.
  • Til slutt blåser du den tørr med hårføneren. Så kan du bare gå ut og nyte dagen!

Irene Tørhaug, daglig leder hos Norsk Flid Husfliden i Bergen, forteller samtidig at du kan pusse sølvet selv om det er festet på bunaden.

- Det finnes fine pussekluter som gjør nytte. Er sølvet sydd på så beskytt stoffet med litt papp og puss forsiktig. Sølv som ikke er oksidert eller forgyldt kan legges i flytende sølvdypp, sier Tørhaug til Kvinneguiden.

Tabbe 5: Feilplasserte sølv

- Og husk at det er lurt å kle på seg hele bunaden, før søljene settes på. Da er det enklest å se hvordan du skal plassere dem, ikke for høyt og ikke for lavt, sier Fossnes til Kvinneguiden.

- Som en generell regel kan vi si at søljene skal plasseres på skjorta, og ikke på livet. Søljenes opprinnelige funksjon har vært å holde sammen splitten i skjorta. Livet ble gjerne holdt sammen med hekter, eller snøring. Ikke søljer, sier hun videre.

Tørhaug forteller at det er forskjellig fra bunad til bunad hvor sølvet skal plasseres.

- På hjemmesiden vår www.norskflid.no har vi detaljbilder av de fleste bunadene som lages i Norge. Der får du gode tips om hvor sølvet skal plasseres og hvordan for eksempel hodeplagg skal bæres, sier hun.

Tabbe 6: Krøllete skjorte

Har du ikke strøket skjorten din, eller plutselig ikke finner strykejernet, kan rettetang være løsningen.

Om du verken har strykejern eller rettetang hjemme, kan du prøve det geniale dusjtrikset.

Dette bør imidlertid gjøres dagen før.

Har du funnet flekker på skjorten samme dagen du skal bruke den?

Da er det nok for sent å vaske den siden du ikke bør bruke tørketrommel etter vask - og det nok tar en god stund før skjorten tørker naturlig.

Men du kan forsøke å fikse dette uansett:

- Flekker på bunadsskjorten kan man bløte i lunkent vann med Blenda hvitt pulver, skylle og la tørke, sier Cecilie Eskild ved Heimen Husflid.

Tabbe 7: Mansjetter som faller av

Så var det disse hersens mansjettknappene!

På noen bunadsskjorter skal man feste mansjett-søljer som kan være litt klønete å få på

- Her bør du rett og slett sette i den ene delen før du tar på deg skjorta, og så sette i den andre etterpå. Det kan selvsagt være litt plundrete noen ganger, så ha god tid. Det er ellers greit å få hjelp til dette, tipser Fossnes til Kvinneguiden.

Tabbe 8: Kle seg for kaldt

Fossnes forteller at det er en selvfølge at man bør bruke alle delene en bunad består av.

- På 17. mai kan været være ganske så kjølig, så ta med det som hører med av ytterplagg, enten det er cape eller trøye, sier hun.

Har du ikke ytterplagg som hører til, er det absolutt ingenting i veien for å bruke et stort sjal som er godt å pakke seg inn i om det er kjølig.

- Det går helt fint med et sort strikket sjal, selv om det ikke hører spesielt til din bunad. Har det en nøytral farge, kan det passe helt fint, sier Fossnes.

Tabbe 9: Feil tilbehør

Så lenge du styrer unna allværsjakken til bunaden!

- Diskrete solbriller er lov. I tilfelle regnvær kan du ta med en nøytral, sort paraply eller du kan bruke capen som hører til bunaden. Det finnes også gjennomsiktige regncaper i god kvalitet. Skoene kan du impregnere så holder de lenge. Joggesko og allværsjakke er fy-fy, sier Tørhaug.

Ikke glem underskjørtet om du har det - ikke bare hjelper det deg å holde varmen, du unngår å klø også.

Her får du flotte tips til hvordan du kan fikse håret ditt i dag.

Denne saken ble første gang publisert 17/05 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også