- Fuktighetskrem kan skade huden

Hudspesialist Jarl Bunæs advarer mot bruk av mye ansiktskrem og mener vi bør inkludere A-vitaminsyre i egenpleien.

Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

Fra da vi begynner med å rense huden morgen og kveld, blir vi også opplært til at huden trenger påføring av rikelig med fuktighet. Det de fleste ikke vet, er at ansiktskremen faktisk kan virke fullstendig mot sin hensikt.

Det mener hudspesialist Jarl Bunæs, som har jobbet med hudpleieproduktene fra OBAGI og A-vitaminsyre-kremer i mange år, kosmetisk og plastisk kirurgi i mer enn 30 år og. Bunæs var en av de første som startet med laserbehandling, laserkirurgi og laserpeeling i Europa.

Han mener at daglig bruk av fuktighetskremer kan forårsake en rekke problemer.

Fører til tidlig aldring

- For det første blir man avhengig av disse og det øker hudens følsomhet og muligens også vil den akselerere aldring. Når avhengighet utvikles, trenger man stadig hyppigere påføring og mer potente fuktighetskremer for å holde huden myk, forteller Bunæs til Kvinneguiden.no

Han ønsker isteden å opplyse om viktigheten av beskyttelse ved soleksponering for å holde huden frisk og vakker gjennom livet.

- Man må være forsiktig med soleksponering og bruke gode solfaktorkremer. Man må ha et sunt og næringsrikt kosthold, og man skal ikke røyke, sier han.

A-vitaminsyre på huden

Det er helt klart viktig å holde hudens pH-balanse normal, men mange bruker rett og slett for mye fuktighetskrem. Hudlegen forteller at det absolutt beste for ansiktet er kremer som inneholder A-vitaminsyre. Den eksakte virkningsmekanismen er enda ikke helt kjent, men vitamin A-syre har en uttalt dybdevirkning og effekten kommer sannsynligvis av en økt celledeling i hårsekkenes cellelag.

- Skal man bruke en hudpleieserie som virkelig hjelper hudens funksjoner, bør man bruke en serie som inneholder A-vitaminsyre. Dette er ofte reseptpliktig og hører med til de medisinske hudhjelperne, sier Bunæs og forklarer virkningen av syren;

- Effekten av A-vitaminsyre på aldrende- og solskadet hud består i at celledelingen øker og det dannes nytt kollagen i huden. Det dannes også nye blodårer som øker blodgjennomstrømningen i huden slik at potensielle toksiske substanser skylles ut. Dette ser vi klinisk i det huden får en rosa og friskere glød. Det at kollagenet øker, gjør huden mykere og vi får mer elastisitet. De positive effektene er mange for hudens funksjon, og vi kan bruke A-vitaminsyre hele livet. Lavt nivå av naturlig vitamin-A, retinol, er påvist i flere hudkreftformer, derfor vil økning av vitamin-A også kunne forebygge dette. Vitamin-A vil også øke cellenes væskefylde, opplyser Bunæs.

Kvisebekjempende

Hudlegen er ikke i tvil om at A-vitaminsyre er nødvendig for de som ønsker "evig ung" hud. Samtidig er vitaminsyren også kjent for å ha en positiv effekt på kviser og akneproblemer.

- Kviser har man som regel i ungdommen på grunn av hormoner. Er det fare for arrdannelser, bør man vurdere å starte med et A-vitaminsyre-basert kremprogram samt også eventuelt A-vitaminsyre i tablettform, for eksempel Roaccutan, sier hudlegen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning