Julens parfymeguide

Finn den beste parfymen til din hud. Ekspert gir deg bruker-og oppbevaringstipsene!

Publisert Oppdatert
Foto: Anne Sofie Nedregaard anbefaler parfymer som Dior Hypnotic Eau Sensuelle, kr. 565,-, Love Chloé, kr. 625,- og Gucci Guilty, kr. 615,-.

Det er en kjent sak at den samme parfymen kan lukte ganske forskjellig fra person til person, så hvordan finner man parfymen som lukter best på seg?

Duft etter 30 minutter

Vi spurte Anne Sofie Nedregaard, Fag- og Kategoriansvarlig Makeup & Duft ved Esthetique Norge AS om hennes beste tips. Hun mener at du bør prøve to forskjellige dufter på huden, vente en stund og deretter avgjøre hva du synes;

- Spør gjerne de som jobber i parfymeriet. De første notene du kjenner er toppnotene, som gjerne er friske noter, som gradvis vil bli svakere og nesten forsvinne, ettersom hjertenotene etter hvert vil gjøre seg gjeldende. Etter hvert vil hjertenotene ta farge av bunnotene, som gjerne inneholder ingredienser som sitter ekstra lenge på huden, og sammen danner de parfymens karakter. Denne vil fremtre cirka 30 minutter etter påføring, sier Nedregaard.

Hun forteller at varigheten av de forskjellige notene er avhengig av konsentrasjonen av duften. Sterkere konsentrasjon gir lenger varighet. After Shave er den svakeste konsentrasjonen. Deretter øker intensiteten med Eau de Cologne, så Eau de Toilette, deretter Eau de Parfum og til sist Parfum som er ren parfyme. Selv om denne graderingen følges av alle i parfymeindustrien, vil blandingsforholdene kunne variere fra produsent til produsent, slik at en Eau de Toilette fra en produsent kan være sterkere enn en Eau de Parfum fra en annen produsent.

Her påfører du duften

En parfyme inneholder ingredienser som har begrenset holdbarhet. Holdbarheten kan være tre til fem år, men det avhenger om den oppbevares på et mørkt og kjølig sted, uten direkte sollys. Likevel forteller Nedregaard at parfymer ikke skal oppbevares i kjøleskapet, da dette blir for kaldt og ingrediensene vil forringes. Det beste stedet du kan oppbevare dem på er på et mørkt og kjølig sted, som for eksempel i et garderobeskap på soverommet.

Les også: Herlige sommerdufter

Les også: Slik blir dagsminken perfekt

Les også: Miljøvennlig skjønnhetSå handler det om å få mest mulig ut av duften man bruker slik at den lukter godt og tydelig gjennom en hel dag. Her spiller det en stor rolle hvor du påfører parfymen.

- For å få frem duftens sanne karakter bør man påføre den der pulsen slår, da varmeutviklingen her vil gjøre at parfymen kommer til sin fulle rett. På håndleddene, bak øret og bak knehasene er gode steder. Et tips er å anvende tilleggsproduktene i samme duftserie, som body lotion, deodorantspray og dusjgelé før man påfører selve parfymen. Da får man en "rundere" duft som varer lenger. Hvis man ønsker en mer diskret duft til hverdags, kan man bruke en Eau de Toilette eller en body spray om det finnes i samme duftserie, tipser eksperten.

De beste parfymene


Parfyme er veldig individuelt, og det beste rådet fra Nedregaard er å dra til parfymeriet og prøve ut forskjellige varianter eller spørre de ansatte om råd. Hvilken type parfyme som passer deg, kan avhenge av hva du er ute etter å signalisere.

- Er du feminin, søt, forførende, maskulin, sporty, sensuell, ung, leken, et "luksusdyr", opptatt av trender, romantisk eller klassisk? Og hvilken anledning skal du anvende parfymen til - er det til hverdags eller fest? Av erfaring ser vi at de yngre kvinnene generelt ofte velger friske og romantiske dufter, mens de litt eldre går for mer krydrete og sensuelle dufter, sier eksperten.

Her er hennes parfymetips:
  • Er du på jakt etter en hverdagsparfyme, er glad i romantiske blomsterdufter og er opptatt av det siste innen trender, vil en nyhet som Love Chloé være verdt et forsøk.
  • Vil du ha en sensuell duft som skiller seg ut, kan Dior Hypnotic Eau Sensuelle være et godt alternativ.
  • Hvis en elegant og litt krydret duft er favoritten, vil en duft som Gucci Guilty kanskje være rett duft for deg.
Parfyme220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen