Finne riktig bh

Juks deg til drømmekløft

Slik får du julebordets flotteste utringning.

LITT JUKS ER LOV: Ileggsputer er lov, men ikke overdriv, advarer butikksjef ved undertøysbutikken Marinka Storo, Live Marie Gärtner.
LITT JUKS ER LOV: Ileggsputer er lov, men ikke overdriv, advarer butikksjef ved undertøysbutikken Marinka Storo, Live Marie Gärtner. Foto: FOTO: Elin Davidsen
Publisert Oppdatert

Skal du på julebord, vennefest eller nyttårsfeiring, og har planlagt å ta frem finkjolen? Da bør du definitivt også bruke litt tid på å velge riktig undertøy. En bh som ikke passer gjør kroppsholdningen dårligere, du kan risikere å se flere kilo tyngre ut enn du er, og ikke minst er den ubehagelig på. Motsatt vil en bh som passer få deg til å se slankere ut, den gir deg en rakere holdning, og du føler deg bedre.

Mange ønsker et ekstra løft når de skal pynte seg, og det finnes mange triks på markedet, forteller Live Marie Gärtner, butikksjef ved undertøysbutikken Marinka Storo.

- En god push up-bh kan heise og løfte mye. I tillegg kan man bruke ekstra innlegg som man legger i bh-en, sier hun.

Men det viktigste du gjør for å gi bysten et nytt liv, er å velge en bh som faktisk er i riktig størrelse.

- Det som MÅ til for å pushe opp er en bh i riktig størrelse. Det hjelper ikke med allverdens hjelpemidler dersom størrelsen er feil, sier hun.

Slik finner du riktig størrelse

Det kan være vanskelig å finne riktig bh-størrelse, flere undersøkelser viser at over 70 prosent bruker feil størrelse.

Men løsningen er i utgangspunktet ganske enkel, mener Gärtner.

- Tallet i bh-størrelsen peker til hvor mange centimeter man er under bysten. Så måler man 75 centimeter, skal man bruke 75 i bh-størrelse. Problemet er at vi ikke lenger har noe forhold til målene våre, så veldig mange aner ikke hvor mange centimeter de måler, sier hun.

Løsningen er altså å måle seg, men det gjelder å måle på rett sted.

- Målebåndet skal ligge vannrett rundt brystkassen, og ikke gå opp bak. Det er dette mange gjør feil, og på denne måten vil man få et vesentlig større mål enn om man måler riktig, sier hun.

RIKTIG OG GALT: Her viser Live Marie Gärtner hvordan de fleste måler, og hvordan man skal måle. Riktig til venstre, galt til høyre.
RIKTIG OG GALT: Her viser Live Marie Gärtner hvordan de fleste måler, og hvordan man skal måle. Riktig til venstre, galt til høyre. Foto: FOTO: Elin Davidsen

- I tillegg vil jeg understreke at man ikke ER en størrelse, man BRUKER en størrelse. En og samme kropp kan bruke flere forskjellige størrelser, alt ettersom hvilket merke og type bh det er snakk om, sier hun.

Bh-en skal passe på det ytterste hakket

Maria Andersson, Shop Manager ved Triumph, minner om at du alltid skal bruke det det innersteytterste

- Dette er fordi den vil utvide seg etter hvert som du bruker den og vasker den, forklarer Andersson.

- Cupen skal også dekke hele brystet, og det skal ikke være noen bulker slik at du får "dobbelpupp", da er cupen for liten, sier hun.

Derfor bør man alltid prøve undertøy før man kjøper, legger hun til.

Det rådet støtter Marianne Buset Foss, daglig leder ved undertøysbutikken Underverker AS.

- Jeg anbefaler å gå til en undertøysbutikk for å få hjelp til å bli målt riktig, sier hun.

Buset Foss forteller at bh-produsentene tar utgangspunkt i de samme målene, men at forskjellige materialer og produksjonsmetoder kan gi noe forskjellig utslag.

- Dessverre er det forskjell på størrelsene fra merke til merke, og det finnes ikke så mye man kan gjøre med det annet enn å prøve seg frem. Et tips er å holde seg til samme merke og størrelse når du finner en bh som du føler sitter ekstra godt, råder Buset Foss.

Også Linn Christiansen ved lingeributikken.no kan fortelle at størrelsene varierer en hel del fra produsent til produsent.

- På de forskjellige merkene kan man via deres måleskjema se hvilken størrelseskål det tilsvarer i forhold til omkretsen. Grunnen til at skålen kan variere fra merke til merke er at noen merker bruker størrelsene DD, FF, GG noe som gir litt forskjell.

- Man skal også notere seg at det er europeiske størrelser og ikke franske, engelske eller italienske størrelser man kikker på, da de har deres helt eget måleskjema, sier Christiansen videre.

Alle ekspertene vi har snakket med forteller at det er én feil nesten alle kvinner gjør - for stor omkrets og liten cup.

- De fleste har for vid bh rundt ryggen og for liten cup-størrelse. Helt konkret vil det si at dersom du mener at du er en 80B, er sannsynligheten stor for at 75C vil passe deg mye bedre, sier Buset Foss.

- Det fører til at bh-en sklir opp bak på ryggen, slik huden blir presset opp, noe som fører til at man får bulker og valker, forteller Gärtner.

Slik bruker du push-up

STOR FORSKJELL: Tro det eller ei, men bh-en til høyre er faktisk for stor, og ikke for liten. Fordi omkretsen er for stor sklir den opp helt til den møter motstand, og man får valker og bulker. Bh-en til venstre sitter godt rundt ribbekassen, og gir den støtten man trenger.
STOR FORSKJELL: Tro det eller ei, men bh-en til høyre er faktisk for stor, og ikke for liten. Fordi omkretsen er for stor sklir den opp helt til den møter motstand, og man får valker og bulker. Bh-en til venstre sitter godt rundt ribbekassen, og gir den støtten man trenger. Foto: FOTO: Elin Davidsen

Første bud er altså å finne en bh som sitter stramt og godt rundt kroppen.

Hvilken størrelse skal du bruke?

Størrelse

Omkrets

65

63-67

70

68-72

75

73-77

80

78-82

85

83-87

90

88-92

95

93-97

100

98-102

- Dette vil automatisk gi en push-up-effekt. Bh-en skal sitte godt rundt ribbekassen, slik at den ikke sklir opp, sier Gärtner.

Når du har fått på deg bh-en anbefaler hun å bruke et godt, gammel triks:

- Bøy deg frem, og "hent" brystet opp fra cupen. Dra det opp og gjenta på andre siden. Da har du gitt bysten et ekstra løft, og hvis bh-en er i riktig størrelse vil brystene holde seg på plass. Er bh-en for stor vil brystene falle ned igjen ganske raskt, sier hun.

Husk også på at det finnes mengder av forskjellige push-up-varianter. Den kanskje flest er kjent med, er den formsydde varianten med innleggsputer. Hva slags variant du bruker er smak og behag, og også her kommer du ikke utenom det å prøve bh-en.

- Ikke vær så redd for å få hjelp i prøverommet, vi er her for å hjelpe deg! Kanskje passer det bedre for deg med en delikat blonde-bh uten innlegg, som faktisk også kan gi en push-up-effekt, enn en klassiske med innlegg, sier Gärtner.

Ikke gjør dette

Hvor stor kløft du kan "jukse" deg til vil variere, avhengig av hvor kraftig effekt bh-en gir, og om man bruker løse innleggsputer i tillegg. Og selv om man kanskje kunne ønske seg en skikkelig julebordskløft advarer Gärtner mot å dra det for langt.

- Hvis man har dyttet brystene så langt opp at de begynner over armhulen, da har man bommet. Det er også verdt å huske på at det mest trendy akkurat nå er å tone ned brystpartiet, mener hun.

Hun advarer også mot å bruke stroppeløse bh-er dersom man har en byste som trenger støtte. Hun kan fortelle om mange skuffede bruder som i undertøysbutikken innser at ingen stroppeløs bh i verden gir nok støtte til at den dyre, stroppeløse brudekjolen vil sitte pent.

- Har man en større byste vil en stroppeløs bh aldri kunne gi nok støtte, sier Gärtner.

- Generelt vil jeg si at dersom man har en størrelse på rundt 75e og oppover, da bør man tenke seg om før man velger en kjole der man ikke kan bruke en bh med stropper, sier hun.

Les også:

Strekkmerkene kan reduseres

HVERDAG OG FEST: Til venstre ser vi en fullcup-bh, en såkalt t-skjortebh. En klassisk hverdagsfavoritt som sitter pent under klærne, og som gir god støtte. Denne er fra Antinea /by Lise Charmel og koster 799,-. Til høyre en push-up-variant, som er lavere skåret, og har ileggsputer for ekstra løft. Denne er fra Marie Jo og koster 925,-.
HVERDAG OG FEST: Til venstre ser vi en fullcup-bh, en såkalt t-skjortebh. En klassisk hverdagsfavoritt som sitter pent under klærne, og som gir god støtte. Denne er fra Antinea /by Lise Charmel og koster 799,-. Til høyre en push-up-variant, som er lavere skåret, og har ileggsputer for ekstra løft. Denne er fra Marie Jo og koster 925,-. Foto: FOTO: Elin Davidsen

Disse motefilmene må du se

Nå skal du bruke magnet på neglene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen