Jeansguide

Få perfekt rumpe

Det handler om å finne riktige jeans.

JEANSRUMPE: - Velg en jeans med høyt liv som rommer bakdelen og får løftet den opp. En stor rumpe bør også ha en jeans over seg med større lommer som sitter litt fra hverandre, sier Nicklas Schedin.
JEANSRUMPE: - Velg en jeans med høyt liv som rommer bakdelen og får løftet den opp. En stor rumpe bør også ha en jeans over seg med større lommer som sitter litt fra hverandre, sier Nicklas Schedin. Foto: FOTO: Crestock.
Publisert Oppdatert
STRETCH: Under Never Denims lansering av den nye stretchjeansen Super Flex demonstrerte ballerninaen Celine hvor stretchy jeansene egentlig er.
STRETCH: Under Never Denims lansering av den nye stretchjeansen Super Flex demonstrerte ballerninaen Celine hvor stretchy jeansene egentlig er. Foto: FOTO: Linn M. Rognø

- Damer i skandinavia er jeansgale! For 15 år siden kjøpte man sjelden jeans, men i dag kjøper vi jeans gjerne en gang i måneden. Det har blitt et trendplagg som går til alt, og det er spesielt den trange jeansen vi elsker, den kommer aldri til å forsvinne, sier Martin Gustafsson, Produktsjef for Never Denim, til Kvinneguiden.

Flatterende på alle

Vi møter Gustafsson under Never Denims lansering av den nye stretchjeansen Super Flex.

Selv om vi hver sesong ser jeanstrender komme og gå, kan produktsjefen fortelle at det alltid er en jeansmodell som består, og det er den trange "skinny jeansen" som vi simpelten ikke får nok av.

Gustavsson tror dette er fordi stretchjeans får enhver kropp til å se bra ut.

- Tighte jeans er flatterende på de aller fleste, man synes det ser bra ut og man føler seg dermed fin. Passformen på trange jeans fremhever kroppsformen, og det liker vi, sier Gustavsson.

Anette Ousdal, Shoowroom-koordinator hos This Is PR forteller at selv om de trange jeansene kommer tilbake i trendbildet hver sesong, ser man likevel visse endringer på buksene.

- I det siste har vi sett at skinnyjeansa er høy i livet, men fremover nå vil det være lavt liv som kommer tilbake igjen. Jeansene er fortsatt trange, men man ser også mer av de helt rette variantene som ikke sitter så tett på leggen. Både mørke jeans, slitte versjoner og batikkjeans vil regjere. Ellers vil man se en del detaljer, som for eksempel glidelås på bena, sier Ousdal til Kvinneguiden.

Slik styler du jeansen

Ousdal har jeans blant sine favorittplagg og innrømmer at hun går med jeans "hele tiden".

- Det er det som er så spennende med jeans; man kan bruke buksene både på fest og i hverdagen, sier hun og tipser videre:

- Nå som jeans med lavt liv kommer tilbake, er det fint å style de sammen med en lang genser eller t-skjorte. Jeansen er også fin med tulipantopp slik at formene viser og man ikke blir fullt så "rett" i fasongen.

Til fest liker Ousdal å begynne jeansstylingen med et par pumps.

- Så kan du bruke alt fra en hvit t-skjorte sammen med et kult statementsmykke, en skinnjakke og en kåpe over, sier hun.

Til hverdag er mulighetene også ganske grenseløse:

- I hverdagen kan man bruke alt fra en stor genser, en penere skjorte eller bluse til jeansen, sier Ousdal.

Til din kropp

Jeans for alle fasonger

Eplefasong/litt ekstra rundt magen:

 • Unngå bukser som er veldig lave på livet, disse kan bidra til at magen henger over linningen.
 • Har du slanke ben er jeans med rette eller smale ben flatterende, da får du vist frem dine beste sider.
 • Bukser med høyt liv kan bidra til å presse inn magen, men vær forsiktig med å ha toppen oppi buksen, det kan fort få deg til å se større ut enn du er.
 • Kombiner eventuelt jeansen med en topp som skjuler magen hvis du ønsker det.

Pærefasong/litt ekstra rundt hoftene:

 • Unngå smale jeans, de får hoftene til å se større ut. Gå heller for en bootcut-variant, disse vil balansere ut hoftebredden og få deg til å se smalere ut.
 • En bukse med et middels høyt liv vil være mest flatterende. Bukser med lavt liv, som stopper omtrent der du er bredest, setter fokus på hoftebredden. Også bukser med høyt liv fremhever hoftebredden.
 • Små baklommer forstørrer rumpa, store lommer forminsker.
 • Unngå bukser som har lysere partier over hoftene og rumpa.

Timeglassfasong:

 • Har du brede hofter og smalt liv har du sikkert opplevd at buksene ofte er for trange rundt rumpa, eller for brede rundt livet. Spør etter bukser der linningen er sydd i flere deler, da vil buksen bedre forme seg etter din kroppsfasong.
 • Stretch er også supert for de med timeglassfasong, er buksen litt elastisk er det enklere å få den til å sitte pent - hele veien.
 • Både høyt og lavt liv passer deg, men høyt liv fremhever timeglassfiguren.

Liten og nett/lite former:

 • Du kler det aller meste, men vil du skape en illusjon av å ha bredere hofter kan du prøve følgende:
 • Helt trange jeans vil gjøre at rumpa ser større ut. Det samme med små baklommer.
 • For enda større effekt kan bukser med strikk nederst på bukselinningen fungere fint.
 • Baggy bukser med "gutte"fasong er også flatterende på de med en rett fasong.

Jakten på jeansen som får rumpe, lår og legger til å se stramme, smekre og lekre ut, er ofte lettere sagt enn gjort.

Men får man noen retningslinjer å gå etter, blir alt mye enklere.

Først og fremst bør du tenke at du skal finne jeansen som passer din kroppsfasong aller best.

Og deretter hva du ønsker å fremheve, hva du ønsker å skjule og hva du vil skape en illusjon av - enten det er lengre ben, kortere ben, mindre rumpe eller større rumpe.

Her får du en liten guide:

Stor rumpe:

- Gå for høyt liv, sier Ousdal.

- Velg en jeans med høyt liv som rommer bakdelen og får løftet den opp. En stor rumpe bør også ha en jeans over seg med større lommer som sitter litt fra hverandre, har Nicklas Schedin, butikksjef for Solo Stockholm, tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Kraftige lår:

- De med ekstra former bør velge en jeansmodell som er litt tykkere i stoffet, gjerne også mer rett i bena og som ikke er så skinny på leggene. Slik holder jeansen mer på plass, sier Ousdal.

- Har du kraftige lår, velg jeans med god stretch som sitter bra, sier Schedin.

Korte ben:

- Har du korte ben, velg høyt liv. Slik "forlenger" du bena om du bruker en topp nedi buksen, sier Ousdal.

Liten rumpe:

- Har du liten rumpe, velg jeans med low cut - midje slik at ikke baken forsvinner i jeansen. Her bør også lommene sitte tettere, anbefaler Schedin.

Lange ben:

- Har du lange ben, velg jeans med lavt liv, gjerne jeans som er helt rette også, sier Ousdal.

- Lange, slanke ben kler skinnyjeans som er smale hele veien, mener Schedin.

- Kjøp den trangest mulig

Det er velkjent for de fleste at jeansen, etter noen gangers bruk, ofte begynner å henge i rumpa og blir litt løsere i lårene.

Dette handler om hvilke stoff jeansen er laget av, for langt fra alle jeans er basert på hundre prosent denim.

Jeansekspert Rebekka Stenmarck Johannessen ved Cubus har tidligere fortalt til Kvinneguiden at de fleste jeans i dag inneholder hvertfall to prosent elastan.

- Dette gir buksen en god stretch, noe som gjør at de er behagelige å gå i og de følger kroppen på en flatterende måte, sier Stenmarck Johannessen.

Om du ønsker å kjøpe en jeans som vil holde fasongen i flere år, anbefaler jeanseksperten at du kjøper en modell som sitter så trangt som mulig på deg:

- Å kjøpe jeans trange er veldig lurt fordi de aller fleste utvider seg. Buksene med stretch gjør at du kan gå ned flere størrelser, så ikke nøl med å gå ned minst én størrelse, får du den på, så kjør på!, tipser Stenmarck Johannesen.

Rengjøring av jeans

ULIKE MODELLER: Whitney Port (t.v.) er ofte å se i flarejeans, noe som gir henne litt mer former. Rihanna liker seg i avslappa boyfriend-jeans. Oppbrettede skinnyjeans passer godt på Heidi Klums lange ben. Beyonces smekre former kler rette jeans i kraftig denim. Kim Kardashian trenger ekstra god stretch over den kjente rumpa si.
ULIKE MODELLER: Whitney Port (t.v.) er ofte å se i flarejeans, noe som gir henne litt mer former. Rihanna liker seg i avslappa boyfriend-jeans. Oppbrettede skinnyjeans passer godt på Heidi Klums lange ben. Beyonces smekre former kler rette jeans i kraftig denim. Kim Kardashian trenger ekstra god stretch over den kjente rumpa si. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Noe annet som kan få jeans til å utvide seg over lengre tid, er for hyppig vask av dem.

- Jeg vasker ikke jeans ofte, ikke oftere enn hver tredje måned hvis de ikke er skitne! I stedet lufter jeg jeansene i rundt to timer slik at de lukter litt friskere, forteller Ousdal.

Vi må jo vaske klær som er blitt skitne, men også Stenmarck Johannesen mener vi bør drøye vasken lengst mulig;

- Om du tør å drøye den første vasken så lenge som et halvt år, er dette bare bra for jeansen. Om man også unngår å bruke skyllemiddel, som ødelegger stretchen, og dropper tørketrommel, så holder jeansen på fasongen mye lenger. Et annet tips er å vaske den på vrangen, da holder den bedre på fargen, sier hun.

Et annet alternativ til rengjøring av jeans, er faktisk å legge buksen i fryseboksen!

- Fryseren fjerner bakterier, og kan være et fint alternativ hvis buksen er godt brukt, men fortsatt ser ren ut. Har det satt seg lukt i buksen kan du henge den til lufting utendørs i et døgns tid. Da sparer du buksen for unødvendig slitasje, sier Stenmarck Johannesen.

Schedin mener at det er de aller mørkeste jeansene som vil holde passformen lengst.

- Dette er fordi de ikke er vasket i det hele tatt og dermed er ikke fibrene slitte på forhånd. Så vil du ha en jeans som holder i mange år, bør den være helt mørk, sier han.

Han understreker samtidig at du bør unngå å vaske jeansen hvis du kan det - så lenge den ikke lukter vondt.

- Men om du først må vaske jeansen, gjør det på kaldt program og unngå skyllemiddel, sier han.

Jeanstyper

Skinny: Bukser som er trange hele veien.

SKINNYJEANS: Fra venstre: Never Denim, 499 kr, Dobber, 499 kr, Lindex, 399 kr, Never Denim, 499 kr, MQ, 399 kr.
SKINNYJEANS: Fra venstre: Never Denim, 499 kr, Dobber, 499 kr, Lindex, 399 kr, Never Denim, 499 kr, MQ, 399 kr. Foto: FOTO: Produsentene.

Jeggings: Jeggings er som navnet tilsier en mellomting mellom jeans og leggings. Stoffet er i stretch slik som leggings, men ser likevel ut som det er laget av denim.

Straight: Den klassiske jeansen hvor buksebeina bare smalner så vidt over legger og ankel.

Bootcut: Som navnet tilsier er disse jeansene litt videre nederst for å få plass til et par støvletter under. En mellomvariant som verken er veldig trange eller veldig vide.

Flare: Det som på norsk ofte kalles slengbukser. Buksene er litt trangere over lårene og videre over leggene enn bukser med bootcut.

Bell-bottom: Lignende jeans som flare, bukser som er trange over hoftene, men har bred sleng fra knærne og ut.

Boyfriend: Boyfriend jeans skal se ut som du har tatt på deg kjærestens jeans. Disse buksene er dermed både løse og behagelige å ha på, med store lommer og litt ekstra plass rundt livet.

Baggy: Vide og posete bukser, særlig over baken.

Loose fit: Løse og behagelige i snittet, men ikke så vide og posete som baggy jeans.

Sailor-pants: Jeans som svinger utover i en A-linje fra hoftene.

Low-cut: Jeans med lavt liv.

Hip-huggers: Jeans som er trange over hoftene og lårene, og skråner utover over leggene.

Les også:

Her er tilbehøret som fornyer hele garderoben din

26 hotte høstsko

Ekspertenes motefavoritter

Kathrine Sørland gir motetips

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning