Jakten på større bryster... Del 3

50 % av norske kvinner vurderer plastisk kirurgi, og brystforstørrelse ligger øverst på ønskelista. Vi følger Martine (21) gjennom hele prosessen fra a-cup til c-cup. I dag får du lese det kirurgen ikke forteller deg.

Publisert Oppdatert
Ikke alle er like heldige med resultatet som Martine, og klinikkene er ofte ikke de mest ivrige på å informere om hva som kan gå galt. En ny norsk undersøkelse blant pasienter med implantatet over muskelen har vist at 20 % av alle som gjennomgår en brystforstørrelse får kroniske (permanente) smerter etterpå, både ved bevegelse og ved berøring. 13 % har smerter i hvile, og 2 % har svært sterke smerter.

I følge mozon vil de som har smerter etter seks uker sannsynligvis også ha smerter et år etterpå. Blant de som legger inn implantatet bak muskelen er antallet som har smerter langt høyere, en liten studie tyder på at hele 34 % vedvarende smerter i ettertid. 46 % får også nedsatt følsomhet i brystet, og andre får både for stor følsomhet og nedsatt følsomhet samtidig. Risikoen for komplikasjoner er altså absolutt til stede.

I tillegg kan silikonpupper i følge Mozon gi økt risiko for hudkreft, og i følge NTB risikerer over halvparten av implantatene å sprekke etter 7-10 år. Etter 20 år kommer antallet sprukne silikonpupper opp i hele 95 %! Før du vurderer kirurgi bør du også tenke på at de puppene du ser i blader og på tv ikke nødvendigvis representerer de brystene vanlige jenter har - mange av brystene du ser i media er kjøpt og betalt. Ta heller en titt på denne linken for å se hvilke bryster kvinner flest har, og kanskje kommer du fram til at dine slettes ikke er så verst likevel? I tillegg bør du se denne videoen, som viser hvor forstyrret vår vurdering av hva som er vakkert egentlig er.

Gutter vil ha det naturlig

Mange gjennomfører en brystforstørrelse i håp om å føle seg mer attraktive, men svært mange gutter misliker silikonpupper og foretrekker heller små bryster. Her har over 70 prosent av de som har avgitt sin stemme sagt at de foretrakk Jessica før hun fikk silikon.

Arne (24) er en helt vanlig gutt som forteller om hvordan han selv ser på bruken av silikon.

- Kun en i min vennegjeng på over 20 stykker foretrekker silikonbryster framfor ekte saker. Noen liker store, andre liker små, men ekte saker - selv små bryster - vil alltid slå store kunstige for de fleste gutter, det er jeg helt sikker på. Silikonbryster er absolutt ikke attraktivt slik jeg ser det, det viser at jenta har fokusert altfor mye på det ytre når det hadde vært mye mer tiltrekkende om hun fremhever personligheten sin. Dessuten er det helheten som teller. Dersom gutten har noe mellom ørene og virkelig liker jenta, liker man også puppene hennes, uansett hvordan de ser ut, sier han.

I følge mozon har en stor undersøkelse også vist at 85 % av menn foretrekker naturlige bryster, og at de hatet kunstige bryster. Like mange hevder at silikon er en stor turn-off, både på sjekkemarkedet og i forhold. Dersom du gjennomfører en brystforstørrelse for å føle deg mer attraktiv bør du altså være klar over at du faktisk blir mindre attraktiv i de fleste gutters øyne!

I tillegg bør du være klar over at store pupper langt i fra er bare fryd og gammen. Med mye over c-cup kan man få store problemer med både nakke, rygg og skuldre, og i tillegg kan man bli plaget av illeluktende sopputvikling under brystene. I tillegg kan man også få uønsket oppmerksomhet fra det motsatte kjønn. Kari (24) er en naturlig d-cup, og ikke all oppmerksomhet har vært like positiv.

- Når gutter prater til meg ser de meg nesten aldri inn i øynene. Jeg må ofte si "hei du, jeg er faktisk her oppe" når han glaner på brystene mine.. I tillegg gir store bryster større fare for at man tiltrekker seg gutter med puppefetisjer. Når han endelig er ferdig med å kose med puppene mine (ofte er det nemlig alt guttene er interessert i) har jeg vanskelig for å holde meg våken, ettersom de egentlig ikke er så særlig følsomme. Jeg kan ikke tenke meg hvor kjedelig akkurat det må være for jenter som har mistet store deler av følelsen etter en operasjon! Det hadde faktisk vært fint å finne en gutt som ikke brydde seg om bryststørrelsen min, men det er ikke så lett akkurat. Store bryster har lett for å tiltrekke seg umodne, puppefikserte og emosjonelt tilbakestående menn. Av og til føler jeg at guttene kun er interessert i meg pga brystene mine, men jeg er jo så mye mer enn det, sier hun.

Ikke alle er like heldige med resultatet som det Martine var. Bente (22) forteller om sine erfaringer:

- Jeg har nesten ikke følsomhet i brystene lenger, de har blitt harde og kjennes ikke naturlig ut. Selv om jeg bare valgte middel størrelse er de ikke behagelige å ligge på og huden er strukket. I tillegg finner forskerne stadig vekk ut nye ting som kan tyde på at det ikke er så trygt som man skal ha det til. De ser kanskje fine ut, men hva hjelper vel det når ingen synes de er noe godt å kose med? Jeg angrer veldig på mitt inngrep, forteller hun.

Hvis du likevel velger å gjennomføre inngrepet bør du i det minste stumpe røyken før operasjonen. I følge Lommelegen får nemlig røykere oftere komplikasjoner etter plastisk kirurgi enn andre, blant annet fordi at røyken gjør det vanskeligere å få såret til å gro. Røykere er også jevnt over mer misfornøyd med resultatet enn ikke-røykere. Om man ikke stumper røyken helt bør man i det minste stumpe røyken 4 uker før og 4 uker etter inngrepet.

I neste avsnitt får du også vite hvordan du kan lære leve med kroppen din slik den er, og kanskje til og med bli fornøyd med den, uten å nødvendigvis måtte ty til risikable kirurgiske inngrep.

Prøv psykologbehandling først

De aller fleste problemer du har med selvbildet ditt og hvordan du ser på kroppen din kan løses ved hjelp fra psykolog. Om du velger plastisk kirurgi er det helt opp til deg, men med tanke på faren for komplikasjoner og varige smerter kan psykolog faktisk være et bedre alternativ slik at du kan lære deg å bli glad i den kroppen du har.

Om psykologbehandling ikke fører fram har det jo i det minste vært verdt et forsøk, og du kan da gå til kirurgen med god samvittighet over at du faktisk har prøvd å løse problemet ditt på annet vis! I tillegg er det noen mennesker som absolutt ikke trenger plastisk kirurgi, og det er de som er rammet av dysmorfofobi, en tilstand der kroppsbildet forvrenges fullstendig. Disse pasientene er gjerne fullstendig overbevist om at nesen er stygg, at det er noe galt med puppene eller at en eller annen del på kroppen ser fæl ut. Det personen reagerer på trenger derimot ikke ha fotfeste i virkeligheten. Noen blir så hardt rammet at de tar sitt eget liv, andre oppsøker plastiske kirurger for å få fikset på den ene tingen etter den andre.

Disse pasientene har gjerne et normalt utseende, og kjennetegnes av at de blåser opp "feilen" som de - og bare de - ser i speilet til enorme proporsjoner. Her sitter problemet i hodet og ikke i kroppen, og i alle slike tilfeller vil psykolog være et mye bedre valg enn kirurgen.

Denne artikkelen publiseres på Kvinneguiden.no i samarbeid med Raringen.no.

Foto: Illustrasjonsfoto i_248275

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning