Jakten på større bryster... Del 2

50 % av norske kvinner vurderer plastisk kirurgi, og brystforstørrelse ligger øverst på ønskelista. Vi følger Martine (21) gjennom hele prosessen fra a-cup til c-cup. I dag leser vi om operasjonen.

Publisert Oppdatert
Omsider har dagen for operasjonen kommet. Vi treffer Martine på bussen på vei til klinikken.

- Jeg er ikke så veldig redd selve operasjonen, siden jeg har født et barn og tenker at det kan jo ikke være stort verre enn det! Likevel har jeg tenkt på operasjonen nesten hver eneste dag, og gått rundt og lurt på hvordan det kom til å gå og hvordan det kom til å se ut. Jeg er nok mer nervøs enn jeg liker å innrømme, jeg har jo tross alt aldri hatt en stor operasjon før, sier hun.

- Jeg drømmer meg litt vekk her, sier hun og smiler.

- Jeg gleder meg bare slik til å være helt ferdig slik at jeg kan kjøpe klær og masse sexy undertøy, røper hun.

Det går ikke lenge før nervene som har vært der hele tiden melder seg for fullt. Inne på klinikken er Martine enda mer nervøs, men personalet er flinke til å roe henne ned. Det neste som skjer er at hun får en god gjennomgang av alt som skal skje og hvordan selve prosedyren utføres. Martine blir så tatt inn på et helt mørkt rom med masse stearinlys og koselig musikk. Deretter får hun sitte i en stressless, der hun får lese et blad med et teppe over seg.

- Nervene har roet seg litt nå, sier hun i det en person kommer inn i rommet. Martine får servert det personalet kalte en velkomstdrink, en form for bedøvelse som får henne til å sovne der og da i stolen.

- Litt senere sørget de for å vekke meg, slik at vi kunne gå inn på operasjonsalen, der jeg fikk en nål i armen med mer bedøvelse. Etter det husker jeg ikke mer, forteller Martine når hun har våknet igjen noen timer senere.

Martine blir så hentet av familien sin, og hun er spent på resultatet. - Brystene mine er fortsatt så ømme at jeg ikke tørr å ta på dem i tilfelle det ville gjøre veldig vondt. Jeg har ikke så veldig store smerter akkurat nå, men jeg kjenner det svært godt hvis jeg reiser og beveger meg, sier hun.

Resultatet

Dagen etter operasjonen klarer ikke Martine å styre nysgjerrigheten lenger. Hun er svært ivrig på å se hvordan brystene ser ut og om alt gikk slik det skulle.

- Skrekken var at noe hadde gått galt, eller at det hadde blitt for stort og unaturlig mellomrom mellom brystene. Du aner ikke hvor spent jeg er akkurat nå, sier hun og stiller seg foran speilet. Sakte og forsiktig drar hun støttebh'e n til side for å ta en titt på resultatet. Martines førsteinntrykk av de nye brystene så ut til å være godt: Hun lyser opp og studerer dem fra alle mulige vinkler.

- De er fortsatt veldig hovne, og det sitter mye bandasjer rundt dem enda. Det er ikke så lett å se hvordan det vil se ut helt enda. Det lille jeg kan se gjør meg likevel svært fornøyd, sier hun og smiler.

Tre dager etter operasjonen har ikke Martine mer smerter, og hun føler seg nesten så god som ny.

- Jeg klarer fint å bevege armene mine, så alle bekymringene mine om å ikke kunne tørke meg når jeg er på do eller å ikke kunne vaske håret var unødvendige. Jeg er nok heldigere enn de fleste siden jeg slapp så billig unna smertene. Jeg tror mangelen på smerter kan skyldes at brystvevet mitt er mer strukket siden jeg har ammet, og det at jeg tok protesene foran muskelen har nok også spilt en rolle.

Ventetiden fram til kontrollundersøkelsen to uker etter operasjonen blir lang.

- Jeg venter og venter og venter på den timen. Jeg kan jo ikke dusje, så du aner ikke hvor skitten jeg føler meg! Støttebh'en er også forferdelig stram, og jeg gleder meg vilt til å få tatt av bandasjene og endelig få sett resultatet, sier hun.

På kontrollundersøkelsen blir bandasjene tatt av og erstattet med mindre bandasjer over selve arrene. Martine lyser opp som et juletre da den store bandasjen blir tatt av. Hun har gått fra å være en liten a-cup til en stor c-cup.

- Jeg er veldig positivt overrasket. Jeg har jo ingenting å klage på, og resultatet ble akkurat slik jeg hadde håpet på, sier hun strålende.

Fornøyd

Tre uker etter operasjonen er Martines liv akkurat som før operasjonen, bortsett fra at selvbildet hennes har blitt betydelig bedre.

- Jeg føler meg helt som vanlig, og det eneste som minner meg på at jeg har tatt en operasjon er at brystene mine er større og at jeg har på meg en stram støttebh. Den største forskjellen er derimot at jeg ikke skammer meg for å vise meg naken for kjæresten min og at jeg er komfortabel med min egen kropp.

Likevel understreker Martine at du bør tenke deg godt om før du gjennomfører et inngrep som brystforstørrelse.

- Hvis du tenker på å ta en brystforstyrrelse vil jeg anbefale at du både er fullt utvokst og er ferdig med amming før du gjennomfører operasjonen. Selv om man også kan amme etter operasjonen, vil brystene med all sannsynlighet forandre seg, sier hun.

Martine har hovedsakelig fått positive tilbakemeldinger i ettertid, men hun har også fått noen negative reaksjoner fra folk som mente at hun var fin slik hun var, og at operasjonen ikke var nødvendig.

- De visste derimot ikke noe om hvor ille jeg faktisk følte meg, og hvordan det å ikke ha pupper påvirket livet mitt, sier hun.

Martine er svært godt fornøyd med både klinikken og resultatet, men understreker likevel at det er viktig å tenke seg godt om og å huske at ikke alle er like heldige med resultatet som henne.

- Jeg mener at det er svært viktig at man tar plastisk kirurgi basert på de riktige grunnene for å unngå å angre på det i ettertid. Jeg har heldigvis funnet en gutt som aksepterer meg akkurat slik jeg er, og jeg gjorde dette kun for min egen del. En brystforstørrelse bør være noe man tar for å føle seg bedre med seg selv, og ikke for å tiltrekke seg gutter eller for å gjøre kjæresten glad, sier hun. Den viktigste endringen etter operasjonen for Martine er derimot ikke bryststørrelsen, men hvordan hun føler seg og ser på seg selv.

- Jeg hater ikke kroppen min lenger, og har ingen problemer med å være på stranden. Det er godt å endelig ha sluttet fred med sin egen kropp, sier hun.

Les den første delen her!
I morgen: Del 3, Det kirurgen ikke forteller deg

Foto: Illustrasjonsfoto i_248275

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning