FRA GAMMELT AV: Det at knappene på dame- og herreskjorter er motsatte går tilbake til den tiden da menn kledde seg selv, mens kvinner ble kledd på av en kammerpike.
FRA GAMMELT AV: Det at knappene på dame- og herreskjorter er motsatte går tilbake til den tiden da menn kledde seg selv, mens kvinner ble kledd på av en kammerpike. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Dameknepping og herreknepping

Hvorfor er det forskjell på dameknepping og herreknepping?

Det er ikke tilfeldig at knappene er på dameskjortene er motsatt som på herreskjortene.

Publisert Oppdatert

Hvis du noensinne har prøvd en skjorte som i utgangspunktet er tiltenkt det motsatte kjønn har du nok lagt merke til dette fenomenet- at knappene plutselig er på motsatt side av hva du er vant til.

Hvorfor er det egentlig forskjell på dameknepping og herreknepping, både når det gjelder knapper og glidelås? Finnes det en logisk forklaring på dette?

Derfor er det slik

Svaret på denne gåten går ifølge forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) langt tilbake i tid.

- Det går tilbake til den tiden da menn kledde seg selv, mens kvinner ble kledd på av en kammerpike.

- Og i og med at de fleste er høyrehendte vil det si at knapping for menn er utformet slik at det er lettest å kneppe selv. Kvinner derimot, lettest for den som hjelper til, så derfor er det altså motsatt.

Arv fra knepping

Videre supplerer forskningslederen med at glidelås er et langt nyere fenomen, og at her er det ikke selve glidelåsen som er ulik, men eventuelt stoppere som skjuler den. Dette er da en arv fra knepping.

- Jeg vil tro at dette med hvor knappene sitter vil være standard på «feminine» plagg, mens det kanskje er litt både og på plagg som er mer unisex, sier Klepp.

- Men det er bare en antagelse. Det kunne også være interessant å se om dette er gjennomført på barneklær.

Motsatt knepping gir utfordringer

- Dette med dameknepping og herreknepping er noe vi i Uniformpartner har prøvd å forandre på, sier prosjektansvarlig Gunnar Hopland ved avdelingen i Bergen.

- Når vi skal lage unisexuniformer kan dette med kneppingen gi oss en stor utfordring.

Videre forklarer Hopland at de ved flere tilfeller har fått henvendelser fra kvinner som reagerer når kneppingen er motsatt fra hva dem er vant til.

DERFOR ER DET SLIK: Det er slett ikke tilfeldig at knappene er på dameskjortene er motsatt som på herreskjortene.
DERFOR ER DET SLIK: Det er slett ikke tilfeldig at knappene er på dameskjortene er motsatt som på herreskjortene. Foto: SKJERMDUMPER: hm.com

Knappens historie

Ifølge denne artikkelen i Wikipedia kom knappene i bruk i gotisk middelalder på 1300-tallet. Tidligere hadde de bare vært til pynt fordi en ikke hadde knapphull. Knappene erstattet ofte snøringer og spenner til å holde klærne sammen med.

Knapper er i dag som regel laget av plast, metall eller tre, men også knapper av ben, elfenben, horn, glass, lær, porselen og annet kan forekomme. Fra mellomkrigstiden og opp til 1950-årene var det også vanlig med (skjorte-)knapper av herdet kasein.

Les også:

- Ble kalt Karoline med de store puppene

Pakker du inn brødet i plast?

Legger du sjokoladen i kjøleskapet?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen