Høysommer for jeans

1970-tallsvidde, utvasket denim og oppbrettede buksebein. Det er noen av stikkordene for sommerens mangfoldig jeansmote.

Publisert Oppdatert
Før du kjøper nye jeans, tenk «baklommer». Er baklommene passe store og riktig plassert?

Her er nemlig klesdesignerne enige - baklommene er den aller viktigste detaljen på olabuksene. Baklommene signaliserer merke og stil, de passer eller passer slett ikke til rumpa di, og de krever skikkelig innsats fra designerens side.

- Slurv med baklommene kan ødelegge et par jeans, fastslår grunnleggeren av jeansmerket Cheap Monday, Örjan Andersson.

Rocka jenter

Når baklommefokuset er etablert, kan man kaste seg over alle de andre mulighetene. For at man kan gjøre mye med denim, kommer tydelig fram i årets jeansmote. Her peker trendpilene i mange ulike retninger samtidig. Med andre ord kan alle finne noe de liker, uansett stil. Rocka jenter i jeans tyter fram fra mange kolleksjoner, blant annet hos Chanel, Balmain og Ralph Lauren. Balmains rockeprinsesse har bukser med oppbrettede bein, sko med høye hæler og topp av korsettypen. Sett på en bikerjakke, og hun blir kulest i byen.

Lyseblått og rosa

Superbleket denim er også populært i år. Her er Dries van Noten mest ytterliggående, med sine kritthvite jeans der bare linningen sladrer om originalfargen. En gjennomgang gjort i motemagasinet Elle bekrefter at utvaskede og nesten helt avfargede jeans er en av sommerens store trender.

Men du som vil sprade rundt i fargede jeans, blir også hot i sommer. Helst skal de være lekkert lysrosa à la Isabel Marant. Perfekt i kombinasjon med en collegejakke!

Høy midje og sleng

Er du blant dem som ikke er komfortabel med de siste årenes lave buksemidjer, er det tid for å juble. Og slappe av i magemusklene. For nå kommer buksene som uansett holder magen på plass - med linning trygt plassert oppe ved navlen. Den store 1970-tallstrenden gjør også noe med buksebeina.

- Slengbuksene er en viktig ingrediens for å skape sommerens silhuett, sier Peter Lindh, som er jeanssjef hos JC Jeans & Clothes.

Cheap Monday har nettopp lansert en ny passform de kaller Power Jeans, med høy midje og skikkelig vidde fra låret og ned. Merket har også suksess med «Second Skin», en annen av årets jeans med ekstra høy midje. «High Kai» er en modell som selger bra fra Nudies vårkolleksjon. Fra Tiger of Sweden er «Kelly» en favoritt med høy midje.

Og mens 70-tallsbuksene rykker inn, må jeggings-tilhengere se sine myke, jeanslignende tights ta veien til moteverdenens skraphaug. Disse behagelige plaggene fikk nemlig ingen lang motekarriere, men må nå se seg utkonkurrert av «ordentlige» olabukser.

Match med jeans


Olabuksa er et av de plaggene som klarer kunststykket å være trendy og klassisk på én gang. Det er lett å matche olabukser med andre plagg, men vil du være ekstra moteriktig, er det dette du skal bruke:

1. Fargeglad topp. Gjerne transparent eller med blonder.
2. Fargesterkt belte.
3. Rutete skjorte.
4. Slapp solhatt.
5. Pilotbriller.


Fem jeanstrender


1. Høy midje. En god nyhet for alle som ikke liker glipen i ryggen.
2. Shorts. Jeansshortsen er overalt akkurat nå. Matches med nylonstrømpebukser når du ikke vil vise hud.
3. Bleking. Fashionistaen velger gjerne helbleking eller strategisk plasserte, blekede partier.
4. Vide bein. Bohemsk retro à la 1970-tallet er en av vårens største trender. Bruk en hekletopp til de utsvingte jeansene.
5. Hippie chic. Fargeglade applikasjoner, påsydde perler og glittertrykk pynter opp buksa. I sommer tar minimalismen fri.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning