Høstens store støvlettjakt!

Helt siden Kvinneguiden var på støvlettjakt i fjor har vi lengtet etter å teste årets utvalg. Her er endelig høstens støvlettrapport!

Publisert Oppdatert
Noen husker kanskje fjorårets støvlettest, der Kvinneguiden var på leting etter støvletter. Undertegnede måler 40,5 centimeter rundt leggen, og har i flere år unngått skobutikker i høstsesongen, fordi det rett og slett ikke er mulig å finne noe som passer. Skulle det bli enklere denne gangen..?

Under fjorårets test kunne vi ane at skobutikkene begynner å skjønne at mange norske legger ikke passer inn i støvletter sydd i utlandet, men fremdeles var det et sorgens kapittel å gå på støvlettshopping med fotballegger. Spenningen var derfor stor før årets test; hadde butikkene blitt bedre..?

I tillegg til å lete etter støvletter med bredere skaft enn normalt har vi i år også satt fokus på de som har smalere legger enn kvinner flest. Vi har saumfart butikkhyllene, og vi har gode nyheter. I år kan ALLE få støvletter som passer!

Følgende butikker fikk besøk av Kvinneguidens utsendte, undertegnede som altså har brede legger, og Kathrine, som har smale legger: DinSko, Økonomisko, Bianco og Lille Vinkel Sko.

Økonomisko

Økonomisko var taperen i fjorårets test, ingen av støvlettene i fjorårets kolleksjon passet en legg med omkrets på over 40 centimeter. Elin, ansatt ved Økonomisko, erkjenner at fjorårets kolleksjon var veldig smal:

- I år har vi fokusert veldig på at støvlettene skal være bredere i skaftet, for fjorårets kolleksjon var som du sier svært smal. I år har vi støvletter som skal passe de aller fleste, fra smale til brede. I tillegg til at skaftene har blitt bredere på mange modeller har vi i tillegg mange støvletter med knyting, remmer og spenner, som gjør at det er enklere å tilpasse støvletten til hver enkelt legg, sier hun.

Økonomisko har støvletter i de fleste fasonger og stiler, og både jeg og Kathrine fikk prøve to støvlettpar hver, som Linda mente ville passe oss. Med litt knoting passet begge støvlettene på mine brede legger, og Kathrine passet også fint inn i sine støvletter, selv om de kunne vært en anelse smalere.

DinSko

Neste stopp er DinSko, som tradisjonelt pleier å være både flinke til å snappe opp trender samt ha greie priser.

I fjorårets test endte DinSko midt på treet. De hadde ett par støvletter spesielt beregnet for kvinner med brede legger, og noen modeller som opprinnelig var ment til å ha utenpå bukser kunne også passe en bred legg. I år har DinSko i likhet med Økonomisko satser mer på brede støvletter, og vi fant på egen hånd flere par som passet meg. Kathrine derimot måtte spørre om hjelp etter å ha prøvd et titalls støvletter som alle var for store.

-Nei, vi har nok ingen støvletter spesielt beregnet for smale legger, forklarte Line hos DinSko, men legger til at mange av støvlettene kan reguleres.

For som Økonomisko har DinSko mange modeller med snøring, spenner og remmer, som gjør at man kan regulerer skaftvidden noe. Allikevel er nok DinSko en butikk for de med en normal eller stor leggomkrets.

Bianco

Bianco kunne i fjorårets test kun skilte med å ha ett støvlettpar som passet mine legger. Til gjengjeld kom denne støvletten i fem farger. Bianco er denne høsten som alltid tidlig ute med nye trender, og har både klassiske og mer moderne varianter. Janne, innehaver av Bianco på Oslo City, kjenner godt igjen problemstillingen med å finne støvletter som passer.

-Mange av kundene våre opplever å ha problemer med å finne støvletter som er brede nok i skaftet, sier hun.

-Heldigvis begynner produsentene å forstå at norske kvinners legger ikke er som italienske eller portugisiske kvinners, og vi får stadig bedre utvalg i støvletter med bredere skaft, legger hun til.

Støvletten "Gaucho høy hæl", den eneste støvletten som i fjorårets test passet mine legger har blitt så populær at den fortsatt er i salg. I høst kommer den i tre farger, lys brun, mørk brun, og offwhite. Alle variantene har solid hæl med trelook.

-I tillegg har vi flere andre støvletter som passer de med litt bredere legger, forteller Janne.

-Vi har mange støvletter i 80-talls retrolook denne høsten, og disse er ganske vide i skaftet. I tillegg vil skinnstøvletter alltid utvide seg litt, og ikke minst kan vi blokke de ut flere centimeter om nødvendig, sier hun.

Bianco tar bare rundt en femtilapp for å blokkere ut støvlettene, og Janne sier at de aller, aller fleste støvletter i skinn kan blokkes. Hvor mye skaftet kan utvides kommer an på skinnkvaliteten og ikke minst foret, som ofte er det som begrenser antall centimeter.

-Det vil alltid være en risiko forbundet med å blokke ut støvletter, men spør oss, så hjelper vi deg å finne en løsning, råder Janne.

Bianco har også støvletter som er smalere enn normalen, og Kathrine fant to støvletter som satt som støpt. I følge Janne er italienske merker generelt smalere enn normalt, og de to parene som passet Kathrine er begge produsert i Italia.

Jeg fant ved siden av Gaucho-støvletten to andre par som passet. Det ene paret hadde knyting bak, noe som gjorde at jeg lettere kunne regulere og løsne der det var behov for det.

Lille Vinkel Sko

Lille Vinkel Sko blir av mange regnet som skoekspertene i Norge. Ved siden av sine fem butikker selges skoene også på nett.

Marthe hos Lille Vinkel er godt kjent med støvlettproblematikken norske kvinner opplever når de er på shopping. Lille Vinkel har derfor spesialisert seg på å tilby støvletter i alle størrelser.

-Vi har for eksempel støvletter fra merket YIN som er svært smale i skaftet. Disse støvletten bør passe jenter med de smaleste leggene. Andre merker med smale skaft er Via Vai, Biviel og Parisienne, sier Marthe.

Kathrine forelsket seg fullstendig i en støvlett fra YIN, som satt som et skudd. Dessverre koster de hele 3000 kroner. Støvlettene fra de andre merkene var hakket større, men koster også mindre.

-For jenter med større legger er Bronx et godt merke. Bronx har blitt kjempepopulære, de er tidlig ute med siste mote, og prisene er fine. Merket Diba har også noen modeller som er bredere i skaftet, sier Marthe.

Bronx-støvlettene er akkurat store nok til at jeg klarer å tvinge de på. Direkte behagelig er det ikke, men siden de er laget i skinn vil de utvide seg etter noen gangers bruk. Diba-støvlettene passer også akkurat.

Konklusjon

Årets støvlettutvalg er mer variert enn noen gang, og butikkene blir stadig mer oppmerksomme på at ikke alle passer inn i standard skaftvidde. Er du usikker, spør om hjelp! Om du ikke får hjelp i den aktuelle butikken finnes det nok av skobutikker som både er dyktige og engasjerte, og som kan hjelpe deg å finne en støvlett som passer deg, uansett størrelse.

Foto: Hentet fra butikkenes nettsider.

Ingressfoto og toppbilde er hentet fra Bianco. i_191445 i_191408 i_191409 i_191398 i_191397 i_191404 i_191405

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning