Kle deg riktig

Her er de verste motetabbene du gjør som bryllupsgjest

Du vet kanskje at hvitt ikke er lov. Men visste du at kremhvitt og lys beige kan slå like feil ut?

FEIL: Dette blir litt for mye av det gode. Velg en elegant stil, uten korte skjørt og dyp utringning i bryllup, anbefaler ekspertene
FEIL: Dette blir litt for mye av det gode. Velg en elegant stil, uten korte skjørt og dyp utringning i bryllup, anbefaler ekspertene Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Sommer er høytid for brylluper. Er du selv i giftealder har du kanskje flere du skal i denne sommeren?

Bryllupsinvitasjoner er noe som dukker opp i postkassen gjennom hele livet. Tidlig i livet skal du dit som venninne, søster eller kanskje forlover, og senere som mor, tante eller bestemor.

Og ett spørsmål dukker opp hver gang; Hva skal jeg ha på meg? Men kanskje like viktig er spørsmålet; Hva bør du ikke ha på deg?

Tør å pynte deg

- Mange syns det er vanskelig å vite hva de skal ha på seg i bryllup. Men det skader ikke å spørre brudeparet, hvis man er veldig usikker, sier stylist Linda Schulstad.

Dessuten er det bedre å pynte seg litt ekstra hvis man føler seg usikker på hva som forventes av antrekket, mener stylisten. Er du ikke en type som liker å pynte deg, eller som vet hva du bør ha på deg, bør du spørre noen om råd.

- En stor klestabbe som bryllupsgjest er å møte opp i et antrekk som viser at man ikke respekterer anledningen. Et lite pyntet antrekk får det til å se ut som om du ikke har orket å ta på deg noe fint, mener hun.

- Alle er dessuten veldig obs på hva folk har på seg i en slik setting, og det kan fort bli negativt baksnakk, fortsetter hun.

Men også overpynting kan slå feil ut, så det gjelder å finne en balanse.

- Du må aldri overgå bruden. Det kan fort bli ubehagelig, både i bryllupet og i ettertid, sier Schulstad.

Tabufarger

FARGEMISS: Rødt kan være kjempestilig, men er ikke riktig i et bryllup. La bruden få være den som synes best.
FARGEMISS: Rødt kan være kjempestilig, men er ikke riktig i et bryllup. La bruden få være den som synes best. Foto: Stella Pictures

Å velge feil farge på kjolen er også en vanlig tabbe i bryllup. Selv om mange brylluper er mindre formelle nå enn de var før, er det fortsatt feil å velge enkelte farger når du er bryllupsgjest.

- Unngå fargene hvitt, rødt og sort. Hvitt er jo brudens farge, rødt kan bli for sexy og stjele oppmerksomheten fra bruden, og sort som er sorgens farge som forbindes med begravelse, forteller Schulstad.

Også eier av brudesalongen Diin i Oslo, Marit Kaper, mener fargevalget er viktig.

- Rødt, hvitt og sort er ikke greit. Og da mener jeg også ulike varianter av hvitt. Styr unna både kritthvitt, kremhvitt og lyse beigetoner, anbefaler hun.

Man vet nemlig ikke hvilken nyanse av hvitt bruden har valgt. Skulle man være nær brudens farge, vil det føles ubehagelig både for deg og bruden.

Vis respekt

Å velge riktig type kjole er også minst like viktig som kjolevalget. Det er viktig å følge kleskoden i bryllupet, og ikke vise fram for mye, anbefaler stylisten.

- Kjoler som er for korte, tettsittende eller som viser for mye pupp kan få deg til å virke vulgær. Du kan se både sexy og elegant ut, uten å vise fram alt du har, sier hun til Kvinneguiden.

I kirken er det også viktig å vise respekt for kleskodene. Og her er det fortsatt gamle regler som gjelder.

- Husk å dekke til skuldrene i kirken. Det er det mange som glemmer. Det er kun bruden som får lov til å vise bare skuldre i kirken, sier Schulstad.

Selv om tidene forandrer seg, og mange bryllup er mindre formelle nå enn før er det fortsatt viktig å vise brudeparet respekt.

- Dette er en stor dag for noen du er glad i, og da er det viktig å kle seg så fint man kan, og heller være mer formell enn å gi fullstendig blanke, mener stylisten.

Forstå kleskoden

Mange brudepar er for uklare når de skriver kleskode i invitasjonene, mener Marit Kaper. Det kan gjøre det ekstra vanskelig for bryllupsgjestene.

Stylistens tips

Slik sikrer du deg fra å begå en motetabbe når du skal i bryllup:

- Følg dresskoden som står i invitasjonen

- Ikke bruk sort, rødt eller hvitt (alle nyanser)

- Bruk bunad om du vil være helt safe

- Puss skoene

- Ikke kle deg for vulgært. Dropp dype utringinger og skjørt som stopper over kneet.

- Pynt deg nok.

- Dekk til skuldrene i kirken

- Husk å ikke overgå bruden

- Søk etter råd og tips om antrekk på nett

- Vær forsiktig med mørk makeup. Ha med deg litt sminke så du heller kan påføre mer til festen.

- Ta med deg et par ekstra sko hvis skoene dine er vanskelige å danse i. Kilehæler er et godt alternativ.

- Ta med deg en fin paraply. Det er synd å ødelegge det fine antrekket med en paraply fra Seven Eleven.

- Husk at less is more når det gjelder smykker og annet tilbehør.

(Kilde: Stylist Linda Schulstad)

- Jeg har opplevd bruder som klager på at bryllupsgjestene deres var for lite pyntet. Men skriver man «sommerlig pent» som kleskode, kan man ikke forvente at gjestene skal komme i lange kjoler, sier hun.

Hun tror de aller fleste brudepar ønsker at gjestene skal gjøre en innsats når det gjelder antrekk, og anbefaler derfor å gjøre litt research hvis du er usikker på hva du skal ha på deg.

- De fleste bruder vil at alt skal være perfekt, og at gjestene skal følge kleskoden, selv om etiketten ofte ikke er så streng som den var før. Et tips til å velge riktig antrekk er å se på hvor middagen og festen skal holdes, sier Kaper.

- Skal den holdes i eplehagen til bestemor er det helt greit med en kort sommerkjole, noe som passer godt i en slik setting. Men er det middag på Frognerseteren eller på Akershus festning krever det et mer formelt antrekk, fortsetter hun.

Forlovertabben

Skal du være forlover har du et ekstra ansvar for å velge riktig kjole. Denne dagen kommer du til å synes mer enn de andre gjestene, og bruden ønsker nok at du møter hennes ønsker så godt som mulig.

Da er det lurt å velge klassisk, mener Kaper.

- Mange forlovere kommer til oss og ønsker seg en kort kjole. Det er jeg rask med å fraråde. Som forlover bør du gå for en lang kjole, sier hun.

- Denne dagen skal du gjøre en jobb, og det er bruden som skal vise seg fram. Ikke gå for en sexy look, men sats heller på en elegant, lang kjole som viser respekt for oppgaven du har, fortsetter hun.

Viktig tilbehør

Også hår og makeup kan være med på å ødelegge stilen din. Derfor er det også her visse regler du bør forholde deg til når det gjelder bryllup. For mye, og for sterk sminke hører for eksempel ikke med til et sommerbryllup.

- Er det snakk om et sommerbryllup, ville jeg passet på å sminke meg i dagslys før kirken. Ta heller med ekstra sminke i vesken og frisk opp sminken til middagen og utover kvelden. Vær forsiktig med å sminke deg for mørkt, eller så mye at du ikke ser ut som deg selv lenger, anbefaler Schulstad.

Når det gjelder hår kommer det litt an på kleskoden og hvilken kjole du har valgt. Det viktigste er at du steller håret og gjør litt ekstra ut av det, slik at du ikke har det på samme måte som du alltid har det.

- Er kleskoden galla eller smoking er det vanlig med velfrisert hår, for eksempel elegante bølger uten for mye rufs, eller en fin oppsats. Er det et mindre formelt bryllup kan en fin sommerlig flette være fint. Du kan gjerne rufse til håret litt og ha en blomst i det, anbefaler stylisten.

Kleskodene

Er du fortsatt usikker på hva du skal ha på deg? Vil du være helt trygg er det ett antrekk som aldri slår feil;

- Ønsker du å safe kan du ta på deg bunad. Både kvinner og menn ser alltid upåklagelig ut i folkedrakten, sier Schulstad.

Har du ikke bunad, eller ønsker å ha på kjole er det disse reglene som gjelder:

Galla

Dette er den mest formelle kleskodene. Finn fram det fineste du har. Her er det lang kjole som gjelder. Du kan også bruke lange hansker. Menn skal ha kjole og hvitt.

Smoking

Denne kleskoden er også formell, men ikke fullt så formell som galla. Du kan gjerne ha lang kjole, men du kan også velge en kortere kjole i cocktail-lengde. Menn skal ha smoking.

Mørk dress

Dette er en mindre formell kode, og du kan velge mellom knelang eller lang kjole. Her kreves det mørk dress på gutta.

Sommerlig pent

Denne lite formelle kleskoden åpner for lette og søte sommerkjoler. Gå gjerne for en knelang variant, men ikke kortere enn det. Menn kan ha en lys sommerdress.

Les også:

Sommerkjolene som passer din kropp

Derfor stinker selvbruning

RIKTIG KLEDD: (F.v.) Lang kjole kreves hvis kleskoden er ""galla"" (1175 kr french Connection). En noe mindre formell variant kan du velge hvis koden er ""smoking"", (Kaviar Gauche for Zalando Collection, 2845 kr). ""Mørk dress"" gir deg mulighet til å ta en knekort kjole (Manoukian, Zalando.no,1025 kr). ""Sommerlig pent"" er minst formell. Sats gjerne på en sommerkjole (Club L, Nelly.com, 399 kr).
RIKTIG KLEDD: (F.v.) Lang kjole kreves hvis kleskoden er ""galla"" (1175 kr french Connection). En noe mindre formell variant kan du velge hvis koden er ""smoking"", (Kaviar Gauche for Zalando Collection, 2845 kr). ""Mørk dress"" gir deg mulighet til å ta en knekort kjole (Manoukian, Zalando.no,1025 kr). ""Sommerlig pent"" er minst formell. Sats gjerne på en sommerkjole (Club L, Nelly.com, 399 kr). Foto: Produsentene

Triksene som fjerner ettervekst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning