Slik får du rene sminkebørster

Glemmer du å vaske disse bakteriefellene?

Hver dag gnir norske kvinner døde hudceller og gammel sminke inn i ansiktet sitt.

MÅ VASKES: Svært mange glemmer helt at børstene du bruker for å påføre sminke, må vaskes ofte. Hvis ikke gnir du gamle hudceller og sminkerester inn i ansiktet.
MÅ VASKES: Svært mange glemmer helt at børstene du bruker for å påføre sminke, må vaskes ofte. Hvis ikke gnir du gamle hudceller og sminkerester inn i ansiktet. Foto: Foto: Gro Strømsheim
Publisert Oppdatert

For mange er det å sminke seg før man går ut av huset, like nødvendig som å ta en dusj og kle på seg. Riktig sminke kan få deg til å se yngre eller eldre ut eller du kan få kamuflert trøtte og hovne øyne.

Uansett hvilken look du går for, så bruker du én eller flere sminkebørster. Svært mange av oss tenker ikke på at disse børstene må rengjøres og det ofte.

MakeUp Mekka holder kurs for alle slags kvinner og forteller at de stadig blir overrasket og sjokkert over at vanlige folk ikke tenker på at sminkebørster må vaskes.

- Det mange ikke er klar over er at makeupkostene har en særdeles god grobunn for bakterier. Kostene er i kontakt med ansiktet som skiller ut oljer, samt sminkeprodukter. Disse restene blir sittende igjen i kostene og bakterier dannes, sier hudpleier og makeupartist Mona Ø. Wergeland til klikk.no.

Kan gi deg uren hud

Når du gang på gang tar den samme kosten og smører foundation, pudder eller øyenskygge inn i huden din, så gnir du også inn gamle døde hudceller og sminkerester.

- Dette kan føre til urenheter som kviseutbrudd og sorte prikker, og i verste fall allergiske reaksjoner, forteller Wergeland.

Hjelper ikke med mineralsminke

Rådgiver Karianne Slåtta Haugen i Mattilsynet forteller at de ikke har forsket på bakterieinnholdet i sminkebørster.

- Men det er lurt å tenke på hygienen og vaske slike produkter. I en sminkebørste kan det samles olje og hudceller, samt gammel sminke og det kan utvikles bakterier, sier Haugen til klikk.no.

Mange tror at man ikke trenger å vaske kostene når man bruker mineralsminke, fordi den er uorganisk. Men det stemmer ikke.

- Du stryker jo børsten over ansiktet og får med deg oljer og døde hudceller som blir liggende i børsten. Det skaper grobunn for bakterier og børstene bør vaskes minst en gang i uken, sier Silvia Joveng i Ti Kei mineral cosmetics.

VASK TIL VANNET ER RENT: Hvis det er lenge siden du har vasket sminkebørstene dine bør du skifte ut vannet noen ganger til du ser at det er helt rent. Men når du vasker børstene jevnlig, vil det ikke ta lang tid å få børsten helt ren. Her er noen dråper Zalo løst opp i lunkent vann.
VASK TIL VANNET ER RENT: Hvis det er lenge siden du har vasket sminkebørstene dine bør du skifte ut vannet noen ganger til du ser at det er helt rent. Men når du vasker børstene jevnlig, vil det ikke ta lang tid å få børsten helt ren. Her er noen dråper Zalo løst opp i lunkent vann. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Vask børstene med Zalo

Så for å holde huden din pen og sunn må du få deg en ny vane med å vaske kostene. Koster som brukes på flytende produkter som foundation må vaskes oftere enn de som brukes på tørre produkter som pudder og øyenskygge.

De fleste store merkene selges børster laget av syntetisk materiale. Disse børstene tåler å bli vasket med vanlig såpe eller oppvaskmiddel, som flere av butikkenes egne eksperter foretrekker å bruke, da dette er laget for å løse opp fett.

Børster laget av dyrehår tåler mye mindre og bør vaskes med en mild sjampo eller en sjampo laget spesielt for sminkebørster. Dette selges også der du kjøper sminken.

- Jeg mener du bør vaske kosten du bruker til foundation og concealer etter hver gangs bruk, fordi flytende produkter setter seg fort i hårene på kosten. Andre koster som du bruker på tørre produkter som pudder og øyenskygge kan vaskes annenhver uke, så lenge kostene brukes kun på deg selv, sier Wergeland.

Ikke dypp hele børsten i vann

Framgangsmåten er enkel. Ha lunkent vann i springen, fukt busten på kosten, ta litt såpe på og gni godt inn i hårene. Pass på at du ikke får vann på skaftet av kosten fordi du kan risikerer at limet løsner og kosten begynner å røyte.

Det er viktig å hele tiden holde kosten med busta nedover, da renner ikke vannet ned i skaftet.

Når såpen er skylt vekk klemmer du busten slik at det overflødige vannet forsvinner og legger kostene flatt til tørking på et rent håndkle. Igjen er det viktig at vannet ikke renner ned i skaftet, lag heller en kant på håndkleet slik at busten er litt lavere enn skaftet på kosten. Det er bare fint om busten på kostene henger fritt i lufta over kanten.

LEGG BØRSTENE TIL TØRK: Det er viktig å passe på at vannet ikke renner ned mot skaftet når børstene skal tørke, det kan føre til at limet går i oppløsning og børsten går i stykker.
LEGG BØRSTENE TIL TØRK: Det er viktig å passe på at vannet ikke renner ned mot skaftet når børstene skal tørke, det kan føre til at limet går i oppløsning og børsten går i stykker. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Det er lurt å dra fingrene med hårenes retning et par ganger når de ligger til tørk, på denne måten holder kostene fasongen, tipser Wergeland.

Joveng i TiKei gir et nyttig tips om å ha to kopper til å oppbevare sminkebørstene dine i, én kopp til de som er vasket og helt rene og én til de som snart trenger en vask.

De fleste butikker som selger sminke, selger også ulike desinfeksjonssprayer. De skal sprayes på børsten før du tørker av på en ren klut. Men det anbefales å også vaske børstene skikkelig med jevne mellomrom for å få dem helt rene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning