Friske frisørtimer

Stadig flere helsebevisste kunder og frisører melder overgang til grønne frisørsalonger.

Publisert Oppdatert
Foto: Berit Roald/Scanpix; Miljøbevisste Kirsti Hillum velger grønne frisører fordi hun vil unngå giftstoffer og skummel kjemi. Her får hun freshet opp fargen hos frisør Eva Marie Schanke i salongen Organics.

- Da jeg jobbet i en vanlig frisørsalong, rant nesa mi konstant og jeg slet mye med hodepine, forteller Merethe Menart.

Etter ti år som frisør valgte hun og to kollegaer for tre år siden å åpne sin egen "grønne" frisørsalong, Organics. Her bruker de i størst mulig grad giftfrie og økologiske hårprodukter. Og etter kort tid i ny salong var både hodepinen og den rennende nesa historie, forteller Menart.

Og Organics er ikke de eneste. I løpet av de siste to-tre årene har det nærmest skjedd en liten grønn revolusjon i frisørbransjen. En rekke frisører stoler ikke på dagens tillatte grense for skadelige kjemikalier i hårprodukter, og har opprettet salonger uten dagens bestselgere - til fordel for mer ukjente alternative merker.

Og kundene følger etter. Blant dem er det mange allergikere, gravide og miljøbevisste. Som Kirsti Hellum, som denne formiddagen har fått time for å friske opp de varmblonde stripene i håret. Hillum forteller at hun er ferdig med vanlige frisørsalonger for godt.

- Jeg er opptatt av miljøet, og jeg prøver å unngå skadelig stoffer på alle områder i livet mitt. Men jeg skulle ønske det fantes flere økologiske frisører, for jeg bor et stykke unna og bruker en del tid på å komme meg hit. Men det er det verdt, for jeg har en mye bedre følelse etter å ha vært her enn hos vanlige frisører, fastslår hun.

Kjemisk cocktail

For selv om et frisørbesøk dufter av velvære, har stadig flere blitt skremt av bistanken av helseskadelig kjemi. Ifølge forskere er det ingen andre kosmetiske produkter som inneholder flere allergifremkallende stoffer enn konvensjonell hårfarge. Flere andre typiske frisøringredienser står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende og kreftfremkallende stoffer. Mange kunder - og ikke minst frisørene selv - melder om plager som allergiske reaksjoner, eksem og astma.

Les også: Miljøvennlig skjønnhet

Les også: In å være blek

Les også: Økologisk "trend"?De tre siste årene har Frisørenes fagforening jobbet for å få flere salonger til å kutte ned på bruken av giftige kjemikalier gjennom sertifiseringsordningen Grønn Frisør. Sertifiserte salonger må kunne tilby behandlinger med produkter som er helt fri de mest skadelige stoffene som i dag er tillatt i små doser i hårproduktene. Foreløpig er det rundt 30 salonger som er sertifisert.

Skeptiske

Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), som organiserer de fleste frisørbedriftene, har imidlertid vært tilbakeholdne med å anbefale sine medlemmer å sertifisere seg som Grønn frisør.

- Vår oppfatning er at sikkerheten er ivaretatt gjennom dagens EU-regelverk. Det har skjedd en enorm utvikling på dette området de siste 10 årene. Det er snakk om produkter som er godkjente av myndighetene i Norge og EU. Helsefaren er vurdert til at den kan elimineres med hanskebruk og god ventilering og avsug i salongene, sier direktør Olav Eikemo.

NFVB advarer sine medlemmer om at de vil måtte velge bort populære og etablerte produkter ved en sertifisering, og at dette kan gå ut over lønnsomheten.

- Vi kan ikke anbefale en bedrift å sette sin økonomiske eksistens på spill ved ikke å tilby tjenester som kundene etterspør, eller ved å gå fra viktige leverandøravtaler, sier Eikemo. Han peker på utfordringene med at kundene gjerne vil ha grønne produkter, men at de samtidig vil ha like gode produkter som før.

- Men vi ser nå at alle de kjente merkenavnene jobber på spreng med å utvikle mer grønne produkter, så dette er en utvikling de tar på alvor.

Ikke permanent

Hos Organics insisterer frisørene imidlertid på de allerede kan tilby vel så bra frisørbehandling som med de konvensjonelle produktene. Det vil si, med unntak av to frisørklassikere:

- Vi kan ikke lage permanent, og det er vanskelig for oss å lage en helt mørk svartfarge, forteller Line Cakmak.

Årsaken er at permanentbehandling krever store mengder av fy-stoffene tioglykosyre og ammoniakk, mens den typiske mettede og harde "Nemi-fargen" har en stor andel av det svært allergifremkallende stoffet PPD.

- Men ellers får vi til akkurat det samme som i andre salonger, selv om enkelte prosesser, som å farge håret helt rødt, vil kunne ta lengre tid, forteller hun.

Grønne frisører

 • Frivillig sertifiseringsordning gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn.
 • Grønne frisører skal tilby behandling uten følgende kjemikalier:
 • - Formaldehyd og formaldehydfrigjørere.
  - P-phenylenediamine eller PPD eller paraphenylenediamine.
 • Stoffer med aminophenol:
 • - Toluene-2,5-diamine sulphate - Toluene-2,5-diamine
  - Stoffer med resorcinol
  - Methylchloroisothiazolinone
  - Methylisothiazolinone
  - Parabener
  - Hydroquinone
- 1-Naphthol
 • Flere av disse stoffene er sterkt allergifremmende, og noen er mistenkt for å gi økt kreftrisiko og for å være hormonforstyrrende. Disse stoffene er i dag tillatt i små doser i hårprodukter og finnes i de fleste av de kjente merkene.
 • gronnfrisor.no finner du en oversikt over hvilke giftfrie produkter som finnes i dag, og hvilke salonger som er sertifisert.
 • Det finnes også flere grønne salonger som ikke er sertifisert. Disse markedsfører seg gjerne som "økologiske" frisører, og underlegger seg ofte enda strengere krav enn sertifiseringen krever.
 • Frisørenes Fagforening har i sitt fagblad oppfordret medlemmene sine til å unngå å markedsføre seg som "økologiske", fordi de mener det i de fleste tilfeller er misvisende.

Hårfargeallergi

 • Ingen andre kosmetiske produkter er så allergifremkallende som hårfarge.
 • Hårfarger kan gi livsvarig allergi, og symptomene kan i noen tilfeller være voldsomme og føre til innleggelse og intravenøs behandling.
 • De vanligste reaksjonene er eksem, rødme, blærer ved hårfestet, i ansiktet og på halsen og hevelser i pannen og rundt øynene. De kommer vanligvis innen et par døgn etter fargingen.
 • En dansk undersøkelse viser at hårfarging påvirker immunforsvaret. Det kjemiske innholdet får kroppen til å reagere som om den skulle ha fått en infeksjon.
 • Grønn Hverdag mener gravide og ammende bør unngå å farge håret, men dette er ikke et offisielt helseråd.
 • Atopisk eksem er økende i Vesten. Hvert femte barn får nå dette i Europa og USA. Det betyr at fremtidens frisørkunder vil bli mer sensitive.
 • Frisørbransjen har i flere tiår jobbet med å begrense antall skadelige kjemikalier i sine produkter. I 2003 innførte EU forbud mot 115 stoffer som hårfargeingredienser.
 • Hårprodukter er regulert av EUs kosmetikkdirektiv. I Norge er Mattilsynet ansvarlig myndighet. Les mer på: mattilsynet.no .

 • Kilde: Gronnfrisor.no, Miljofyrtarn.no, gronnhverdag.no, Videncenter for Allergi
2-220 3-220 4-220 5-220 6-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning