Fra fisker til fashion

Snus er ikke lenger rettet mot tobakksspyttende fiskere. Med rosa bokser, mint og fruktsmak, snuser jenter som aldri før.

Publisert Oppdatert
Tall fra perioden 2004-2006 viser nemlig at 6,4 prosent av jentene mellom 16 og 24 år snuser. Tre år tidligere snuste bare rundt 2,1 prosent av de 305 spurte.

I den nyeste studien sa 1,5 prosent at de snuser daglig, mens nesten fem prosent snuser av og til. Ingen av jentene snuste daglig i den første studien, ifølge Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS).

Påvirkning

Forskertallene om snus kommer fra undersøkelsene av tobakksbruk i befolkningen som hvert år utføres av Statistisk Sentralbyrå (SSB). Tallene viser en markant økning av snusbruken blant jenter siden 2000. Tone snuser General Portionsnus og har snust i fire år.

- Jeg kjøpte med "jentesnus" etter en klassetur til Riga nest siste året på videregående. Etter at jeg hadde brukt det opp, kjøpte jeg mer og så fortsatte jeg å kjøpe snus her hjemme i Norge. Jeg ble sikkert også påvirket av min daværende kjæreste som snuste fast, sier Tone.

Etter at den norske røykeloven tredde i kraft, har snus gjort et gigant innhopp hos forbrukerne. Tone tror ikke at jenter begynner å snuse fordi det nødvendigvis er godt, men mener jenter påvirker hverandre.

- Jeg kjenner et par sykker som snuser og jeg tror det har veldig mye med påvirkning å gjøre, samt at det er lettvindt å få tak i, det føles også bedre for helsa enn røyking!

Hvorfor hun snuser, er hun ikke helt sikker på, men godt synes hun iallefall at det er;

- Tror det er mye psykisk inn i bildet her, men føler at jeg slapper av og koser meg skikkelig når jeg snuser, sier hun men ønsker at hun ikke gjorde det;

- Ja., jeg har tenkt å slutte. Har prøvd mange ganger, men det er fryktelig vanskelig!

Pyntesnus

På snusmarkedet i dag kan man finne små, rosa bokser. Snusen er pakket inn i delikate teposer og tilsatt smak av frukt, mint, eukalyptus og lakris. Det er lenge siden det bare var "maskuline" snusbokser i grå kartong på markedet.

Snus blir mer og mer rettet mot unge, trendy, fashionable mennesker og er for mange regnet som prikken på i-en ved et antrekk!

Setter "pris" på røykeloven

En annen årsak er ifølge forskere at unge jenter som røyker - i likhet med menn - bruker snus som erstatning for røyk på utesteder. Dessuten bruker også unge jenter snus som røykeavvenningsmiddel.

Tone er enig;

- At flere jenter snuser har helt sikkert med røykeloven å gjøre. Det er mye lettere å snuse og man slipper å stå ute i kulda. Man vil jo kose seg, ikke fryse, mener hun.

Og mange unge setter seg bak Tones mening, det er mindre krevende å snuse. Sosiale røykere må stå på trappen og hakke tennner fra tid til annen under forspielet, mens snusbrukerne kan sette prisen under leppa når som helst uten å stresse for mye.

Men nettopp her, mener Tone at nedturen med snusen skinner igjennom;

- Det er ikke like sosialt å snuse som å røyke, sier hun.Kilde: ssb.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning