Fra ballerina til biker!

Sommeren er slettes ikke over og du kan enda kle deg i moteriktige sommerklær. Vi gir deg guiden for hva som er hot nå og et must i høst!

Publisert Oppdatert
Hvis du tror at sommermoten er forbi må du tro om igjen. Tights og store klær gjelder en stund til, men til høsten kan du vente deg brautende overraskelser!

I pose og sekk

I sommer har tights, store poseklær og ballerinasko regjert gatebildet. Det har vært mye av 80- og 90-talls plagg, men i Norge er det gjerne mest ungdommer som har kastet seg over trenden. For mange er både 80- og 90-tallet for nært til at man klarer å begynne å kle seg i det igjen.

Moteekspert og redaktør for magasinet Costume, Randi Svendsen kan likevel fortelle at moten vil sitte i en stund til. Grunnen til at den er så hot er enkel;

- Jeg tror at folk føler seg litt mer påkledd når de har på seg tights under en kjole eller en shorts og at de derfor synes det er veldig praktisk å ha under. I tillegg passer det godt til skjørt som er veldig korte. Man ser mer påkledd ut .Tightsen ser vi ikke så mye av på catwalken lengre, men noen trender blir jo sittende ekstra lenge igjen i gatebildet. Som Buffaloskoene gjorde på 90-tallet, sier Svendsen.

Moteeksperten tror at folk er lei av den vanlige kroppsnære moten og tar imot posete klær med åpne armer;

- Har man sett mye kroppsnært og tettsittende en periode kommer gjerne det motsatte neste sesong. 90-tallet er en inspirasjonskilde for designerne og der var det jo en del vidde og posete plagg, sier hun.

Brente toner

I sommer har du kanskje funnet dine favorittklær, farger og fasonger og det som er herlig er at det er så utrolig mye å velge i mellom! Butikkene svømmer over av flagreplagg, sexy småsko, kule vesker og glitrende smykker, men vi kan jo ikke kjøpe alt. Så hva er hottest akkurat nå?

- I sommer ville jeg ha valgt en knallfarget minikjole. Mini er hot, og det samme er knallfarger. I tillegg er det flott med sterke farger når man er litt brun, forklarer Svendsen.

Og om du lurer på hvilke farger som er riktige, er svaret faktisk at det meste er lov, men noe stikker seg frem. Svendsen forteller at det som vanlig er mange viktige farger for shopperne, men i sommer er knallfarger som rødt, rosa og lilla mye sett. I tillegg forteller eksperten om en del brente toner som orange, rustrødt og brunt som er litt 70-talls preget.

- En annen tendens er neon som vi har sett en hel del av. Liker man heller mer nøytrale farger er hvitt og kremtoner også viktig i motebildet, sier hun.

Stort tilbehør

Ballerinasko har vært en stor hit i vår og i sommer, behagelige og flate passer de til det meste, men Svendsen forteller også om andre sexy sommersko som går godt i varmen;

- Vi har sett mye platå i sommer, gjerne i naturmateraialer eller av den "futuristiske" stilen med gjennomsiktige hilheler og sølv eller gull.

Siden klær og sko gjerne er overlesset med glitter, glans, knallfarger og neontrykk, er ekspertens tips at smykkene ikke skal stå for mye frem.

- Ikke så mye krimskrams denne sesongen, det er store og synlige smykker som gjelder.

I sommer er vesketendensene store og vel så det. I likhet med andre sesonger er store hverdagsvesker som du har plass til alt i svært riktig, og i følge Svendsen skal den gjerne være hvit. Den er super å bruke til fest og hvis man ønsker å tone ned eller gjøre et pyntet antrekk mer casual. Synes du den er for stor, kan du bevege deg i stikk motsatt retning;

- Vesken som passer perfekt til fest er clutchen, eller konvoluttvesken. Den er kanskje litt upraktisk siden den ikke har stropper, men ser veldig bra ut, forteller Svendsen.

Kul høst

Mens noe av moten vil henge igjen når været bli kjøligere, er det andre stiler som helt klart vil trampe godt over det lette og sommerlige!

- Vi kommer til å se en del platåsåler på sko til høsten også. Men støvlettene kommer også sterkt til høsten, gjerne så høyt opp på låret som mulig eller som grovere bikerboots, forklarer Svendsen.

Men fargene vil fremdeles være forskjellige selv om svart vil bli dominerende og classy til det meste. Likevel er det ikke sikkert at du behøver å endevende hele garderobeskapet ditt. Har du noen favorittplagg du bare ikke klarer å kaste skal du absolutt beholde det! Fjorårets mote kan lett brukes fremover.

- Jeg synes det er viktig å ha sin egen stil. Hvis man har kjøpt noe i sommer som man er veldig glad i er det ingen grunn til å pakke det ned selv om det er en ny sesong. Personlig vri er langt kulere enn å kopiere catwalken. I tillegg er det trender som man har sett i sommer som fremdeles gjelder for høsten. Metalliske stoffer som gull og sølv er et eksempel, forklarer Svendsen.

Men det er ikke alltid vi er stinn i lommeboka, likevel er det gøy å være trendy og føle seg vel i noe som ser kult ut. Det fine er da at man ikke behøver å kjøpe mange forskjellige saker og ting. Det holder faktisk med en;

- Jeg ville kanskje investert i en flott designerveske. Den har du ikke bare en sesong, men i årevis. Unngå alt for mange logoer, en klassisk skinnveske kommer du langt med, mener Svendsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning