Forny garderoben

- Lån klær av kjæresten

Jenny Skavlan fornyer garderoben uten å kjøpe nytt tøy.

FRA GAMMELT TIL NYTT: Jenny Skavlans unike stil er i stor grad basert på egen evne til å sy om gamle plagg slik at de blir nye.
FRA GAMMELT TIL NYTT: Jenny Skavlans unike stil er i stor grad basert på egen evne til å sy om gamle plagg slik at de blir nye. Foto: Foto: STELLA.
Publisert Oppdatert
SYR OM: Jenny Skavlan syr om og låner gjerne plagg fra kjæresten for å gjøre egen stil så særegen som mulig. Her er hun avbildet på sin egen boklansering av boken ""Sy om med Jenny"".
SYR OM: Jenny Skavlan syr om og låner gjerne plagg fra kjæresten for å gjøre egen stil så særegen som mulig. Her er hun avbildet på sin egen boklansering av boken ""Sy om med Jenny"". Foto: Foto: Mona Ranum/Stella Pictures
LÅN AV KJÆRESTEN: Eksempler på herreplagg man enkelt kan style sammen med sine egne, feminine plagg.
LÅN AV KJÆRESTEN: Eksempler på herreplagg man enkelt kan style sammen med sine egne, feminine plagg. Foto: Foto: NELLY/H&M.

Tips

Om du ønsker deg en klesstil som andre kan beundre, mener Elsa Fredrikke Nedrebø at du først og fremst bør tenke over hva som egentlig er "din stil".

- Så lenge du kjenner din egen kropp og hvilken fasong du har, kan du jobbe ut i fra det, sier Nygjerde og kommer med sine beste tips:

  • Bli bevisst om hva som passer din kropp, og hvilket snitt og fasong du skal forholde deg til.
  • Ingen har samme kroppsfasong, dermed kan ikke alle anvende samme klesplagg. Når du er bevisst på dette, gjør det hverdagen enklere, og du slipper og bruke tid på de plaggene som ikke er riktige for deg.
  • Våg å stikke deg ut, lek med farger nå til våren. Selv den enkleste kjolemodellen kan du rocke opp med et heftig stoff, feste på diamanter, og prøve noe utenom det vanlige.
  • Nå til våren kommer det nydelige farger på ulike plagg. Velg derfor tilbehør som komplimenterer kjolevalget, og finn frem finskoene.
  • Velg kjolemodeller som du føler deg vel i, men våg å leke med farger, mønster og tilbehør.

Har du et skap stappfullt av klær men ingenting å ha på deg?

Da har du muligens sett deg blind på alt tøyet som ligger der.

Det handler om å se ting med nye øyne, mener Jenny Skavlan, som bruker mye tid på å gjøre gamle plagg nye.

- Man kan for eksempel forsøke å sette sammen plagg man ikke har kombinert før. Først må man vaske, rense, reparere og stryke alt som ligger krøllete bakerst i skapet eller strykekurven, sier Skavlan til Kvinneguiden.

- Lån klær av kjæresten

Skavlan, som i det siste har vært travelt opptatt som programleder for Melodi Grand Prix og lansert boken "Sy om med Jenny", som handler om å redesigne og sy om gamle plagg slik at de kan brukes på ny, forteller at hun lar seg inspirere av gatemote og visninger når hun skal gjøre garderoben sin ny.

- Finn gjerne frem til ulike looks du har lyst til å skape om til ditt eget. Ofte kan man oppnå samme drømmelook ved å kombinere plaggene sine på en ny måte- og kanskje spe på med lånte klær av kjæreste og venner, foreslår Skavlan.

Hun mener at det kan være smart å sette av en time eller to til å prøve seg frem, gjerne med plagg man aldri hadde tenkt over å sette sammen.

Sjansen er stor for å få noen åpenbaringer underveis:

- Se for deg klær kortere, kanskje uten ermer, kortere ermer, med nye knapper eller uten krage - enkle grep man kan gjøre for å forandre klær. Husk at klær også kan farges. Kanskje en beige eller brun kjole hadde blitt mye finere i mørkegrønt, oker eller burguner? Falmede sorte plagg og jeans kan også føles nye ved å farge de sorte igjen, tipser Skavlan og fortsetter:

- Flicelintape eller dobbel flicelin er et nyttig hjelpemiddel som gjør at man ved hjelp av strykejern kan legge opp ermer og lengder, og så får man en veldig pen finish. Dobbel flicelin er et tynt stoff som fungerer som et tekstillim når du legger det mellom to tekstilflater og stryker oppå. Det tåler 40 grader og gjør at man får sømløse ender, sier hun.

Særegen garderobe

For å få en så særegen og unik garderobe som mulig, bruker Skavlan tid på å prøve seg frem.

- Særegen og unik stil er jo for de spesielt interesserte som vil bruke mye tid på det, dette fordi det krever tid og ikke minst ekte lidenskap, sier hun.

Likevel mener designeren at ingen skal prakkes på en stil som ikke faller naturlig for en:

- Det tror jeg kan bli ubehagelig om man ikke er komfortabel med det. Men alle har godt av å få det meste de kan ut av klærne sine, tror Skavlan.

Hun forsøker å være mer vågal på mønstre og farger, i tillegg handler hun mye brukt.

- Da får man unike klær, som oftest i spennende mønstre, farger og stoffer - stoffer som ikke lenger er å oppdrive. For eksempel håndlagde blonder, og mye stoffer med struktur, forteller Skavlan videre.

Lag din egen designerkjole

Å skape seg en unik look gjennom å designe sine egne klær er også noe det nyoppstartede firmaet Tailor Heaven har spesialisert seg på.

Firmaet på Bryne har utviklet et konsept med en nettbutikk der kundene kan kombinere og mikse ulike design, stoff og farger som de selv velger ut, og deretter få sydd klær som sitter som støpt ved å legge inn egne kroppsmål.

Damene bak konseptet, daglig leder Elsa Fredrikke Nedrebø og kreativ leder Gunn Auglend Nedrebø, som også er mor og datter, forteller at målet først og fremst er å gjøre det enklere og billigere for folk i Norge og resten av Europa å skaffe seg skreddersydde kjoler og dresser.

UNIK LOOK:Ulike eksempler på forskjellige komposisjoner fra Tailor Heaven, kunden bestemmer farge, lengde og andre detaljer selv før kjolen settes sammen.
UNIK LOOK:Ulike eksempler på forskjellige komposisjoner fra Tailor Heaven, kunden bestemmer farge, lengde og andre detaljer selv før kjolen settes sammen. Foto: Foto: MICO FOTO.

- Kunden finner sin favorittmodell, og klikker seg inn på denne. Så begynner det morsomme ved at man velger ermlengde, farge, materiale og så videre, sier damene til Kvinneguiden.

En trang til å skille seg ut

Elsa Fredrikke Nedrebø merker at folk i stor grad har en trang til å skille seg ut.

TAILOR HEAVEN: Damene bak konseptet er også mor og datter. Daglig leder Elsa Fredrikke Nedrebø og kreativ leder Gunn Auglend Nedrebø.
TAILOR HEAVEN: Damene bak konseptet er også mor og datter. Daglig leder Elsa Fredrikke Nedrebø og kreativ leder Gunn Auglend Nedrebø. Foto: Foto: BETHI DIRDAL JÅTUN.

- Butikkene produserer mye av de samme moteplaggene, med svært få forskjeller. De store merkevarekjedene kjører samme innkjøp, og kjører på samme stilen. Dette er veldig bra for de som vil ha enkle hverdagsantrekk, sier hun.

Men på en fest hvor man ønsker å skille seg mer ut, blir kampen om oppmerksomhet mer tydelig.

- Alle vil se unike ut og samtidig vise frem sin beste side. De fleste liker å bli berømmet for valg av kjole og antrekk, og hva er bedre enn å si at de har desinget det selv, sier Nedrebø videre.

Skavlan mener blant annet at sosiale medier har ført til at folk vil være mer unike i klesveien.

- Det faktumet at vi deler mer på sosiale medier, steder hvor visuelle ting som klær og interiør synes veldig godt, tror jeg har gjort at flere dyrker en særegen stil. Og så er jo de forumene et sted folk med bra stil, som ikke er kjent fra før av, kan skinne, sier Skavlan.

Les også:

Vinterklærne du like gjerne bruker til våren

Kjolen som passer alle anledninger

Genial løsning for støvlettene

Rumpa skal være fast og fargerik

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning