Flekkesesongen nærmer seg...

Pigmentflekkene har kanskje satt seg, men du kan likevel få jevn brunfarge. Les hvordan her!

Publisert Oppdatert
Mange kvinner sliter med ujvenheter som pigmentflekker og melasma i ansiktet. Noen flekker kan forsvinne i løpet av årene, andre vedvarer hele livet.

Beskyttelse hele året

Mange opplever at pigmentflekkene blir lysere på vinteren, men så fort våren og sommeren er tilbake blir flekkene mørkere og mer synlige igjen. Men, det handler primært om to ting; beskyttelse og forebygging.

Cand. Scient. og Nordisk fagsjef i Dermanor, Kjersti Johansen, forteller at du best forebygger pigmentflekker ved å bruke høy solfaktor hele året og ikke bare i sommermånedene.

Les også: Perfekt kamuflasje

Les også: Vi tester: Concealere

Les også: Unge kvinner utsatt i solen- Og når solen er ute bør man være ekstra forsiktig. Påfører man solbeskyttende kremer i tykt nok lag og passer på å påføre igjen etter bading, sterk svetting eller håndkletørking, er beskyttelsen bra nok. Mange sikrer seg med en solhatt i tillegg, noe som både er stilig og behagelig, sier Johansen.

Samtidig er det viktig å være klar over at ingen kremer beskytter deg helt:

- Vi bruker ikke begrepet sun block lenger, siden ingen produkter vil kunne gi hundre prosent beskyttelse.

Her er beskyttelsen man får:
 • SPF 15 absorberer 92% av UV-strålene.
 • SPF 20 absorberer 95% av UV-strålene.
 • SPF 30 absorberer 97% av UV-strålene.
 • Lysne flekkene

  Lysnende hudpleieprodukter har gode effekter på de fleste pigmentflekker. Fregner og føflekker er det verre å lysne, men disse er som regel mindre skjemmende.

  Har du fått hormonelt betingede pigmentflekker i ansiktet, eller såkalt melasma, er det mulig å behandle dette med for eksempel hydrokinon.

  - Hudleger med erfaring innen dette feltet har gode resultater med å kombinere vitamin A-syre og hydrokinon for å lysne denne type pigmenteringer. Hudpleieprodukter med lysnende effekter vil også kunne hjelpe på disse flekkene. Effektene kommer mer gradvis, men uten bivirkninger som rødhet og flassing, sier Johansen til Kvinneguiden.no.

  Slik skjuler du

  Når skaden allerede har skjedd og du har fått mørke flekker, gjelder det å finne en god måte å skjule disse på. For å skjule pigmentflekker kan man prøve en concealer under eller over foundationen.

  Her er Johansens tips:
 • Med en primer under makeupen sitter sminken bedre og overflaten blir jevnere.
 • Med mineralmakeup blir resultatet mer naturlig enn med flytende foundation og concealer.
 • En presisjons-børste for concealer er perfekt til å dekke pigmentflekker.


 • Tokay har lansert en krem som skal hjelpe å lysne pigmentflekker, Super Glandin Anti Pigment Creme, og Fagansvarlig Marianne Rømen forteller at når man først har fått disse ujevnhetene, må man være obs. Marianne Rømen mener at du kan få en jevnere brunfarge ved å sørge for at huden har nok antioksidanter. Her er hennes tips:
 • Jo lenger du skal være i solen, jo mer antioksidanter trenger huden din.
 • De viktigste antioksidantene i forhold til pigmentet i huden er karotenoidene; fargestoffer i grønnsaker som betakaroten, alfakaroten med flere.
 • Spis derfor grønnsaker, bær og frukt med sterke farger.
 • Rens gjerne leveren med urter et par ganger i året. Leveren renser blodet/kroppen, men mindre kjent er at den også bryter ned rester av hormoner som skal ut eller "resirkuleres". En dårlig fungerende lever kan bryte ned hormoner ufullstendig - som igjen kan forstyrre hormonsystemet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen