Fjerne treningstrender

I høst skal du trene som russiske bønder og japanske samuraier.

Publisert Oppdatert
På treningssenteret Elixia i Oslo dyppes ti par svette hender i magnesium, før de på nytt griper tak rundt tunge jernkuler.

Det kunne vært forberedelse til NM i kulestøt. Hadde det ikke vært for at jernkulene har hank, deltakerne er mosjonister og timen kalles Girya.

Girya er en av nyhetene på Elixia i høst. Treningsformen er hundrevis av år gammel, og har sin opprinnelse på den russiske landsbygda. Her trente bøndene med loddene fra kornvektene. Og siden man kan forbedre både bevegelighet, styrke, hurtighet, koordinasjon, kondisjon og balanse er Girya blitt en av de hotteste treningsformene i USA. Og nå kanskje også i Norge.

- De siste ti årene har norske treningssentre vært flinke til å satse på nye treningsformer, forteller Guri Brekke, cand.scient fra Norges idrettshøgskole.

Hun har jobbet i nærmere tyve år som gruppetreningsinstruktør og foredragsholder, både i Norge og utlandet.

- Treningstrendene starter ofte i USA, og tilpasses våre forhold. Både de store treningskjedene og mindre sentre er raske til å følge trender og å øke bredden i sitt treningstilbud, mener hun.

Kampsport

En annen nyhet er forza, som er trening med "samuraisverd" laget av tre. Treningsformen kommer fra Japan, og ble for alvor populær i USA med Uma Thurmans innsats i "Kill Bill"-filmene. I tillegg tilbyr Elixia fra i høst av energyBOSU, som er bevegelses-, styrke- og balansetrening på en halv gummiball.

- Også danseinteressen, som startet med danseprogrammene på tv, fortsetter, med timer som AfroPowerDance og Latino, forteller markedskonsulent i Elixia, Merethe Hermansen.

- Personlig trener, gjerne kombinert med kostholdsveileder, er et tilbud stadig flere benytter seg av. Det samme er østlig inspirerte timer som pilates og yoga.

Også SATS utvider sitt tilbud av timer for kropp og sjel, med pilates for øvede, pilates med baby for nybakte mødre og yoga for gravide. Deres største nyhet tar du med deg med hjem.

- SatsSjekken er en aktivitetsmåler du går rundt med i tre døgn. Den måler alt fra kaloriforbruk og treningseffekt, til søvnkvalitet og balanse mellom aktivitet og hvile, sier informasjonsdirektør i SATS, Anders Grøterud.

Målet er at du skal lære å leve smartere.

- I tiden som kommer tror jeg fokus ikke bare vil være på det som skjer på treningssenteret, men på hele livet, sier han.

Psykisk form

Grøterud tror treningens betydning for den mentale helsen vil bli viktig for mange fremover.

- Vi snakker mye om at trening er positivt for den fysiske helsen. Men de mentale effektene er like viktige, og ikke minst lettere å oppnå for mange. Hvem har ikke opplevd å få et klart hode og bedre humør etter en treningsøkt? spør Grøterud, som er cand. scient. i idrettspsykologi. Han viser til en studie nylig utført ved Duke University, der forskerne konkluderte med at mosjon har like god effekt på depresjon som antidepressiva.

- Jeg tror vi vil få se mer av timer som kombinerer fysisk trening med en mental opplevelse. SATS Bekkestua har for eksempel hatt stor suksess med spinning til klassisk musikk, og nylig ble instruktøren der hentet over til Bergen sammen med pianist Liv Glaser for å kjøre en time under Grieg-festivalen, legger han til.

Også foreningen Friskis&Svettis, som finnes over førti steder i landet, har merket interessen for at trening skal være godt for både kropp og sjel.

- Vi er ikke en organisasjon som stadig kaster seg på nye trender, og har ingen nyheter i høst. Men vi merker jo at det er mer fokus på det indre, med treningsformer som yoga og pilates, sier prosjektansvarlig i Friskis&Svettis Norge, Ellie Lein.

Og hvis du ikke er villig til å betale flere hundre kroner måneden for å svette deg gjennom de nye trendene, kan du teste det siste på treningsfronten i din egen stue i stedet. Utvalget av treningsformer på DVD er langt større enn tilbudet på noe treningssenter.

Amerikanske treningstrender

Treningstrender starter ofte i USA. Her er "The American Council on Exercise" sine spådommer for treningstrendene i 2007.

1. Mer spesialiserte treningsopplegg for eldre. Øvelser som minsker faren for aldersrelaterte skader og øker livskvaliteten.

2. Trening i mindre grupper. I en mindre gruppe blir du nøye fulgt opp, men for en billigere pris enn med personlig trener.

3. Treningsprogram rettet mot barn. Økende fedmeproblemer for den yngste aldersgruppen krever at den fysiske aktiviteten øker.

4. Personlige trenere jobber i team. Leger, treningsinstruktører og ernæringsrådgiver vil jobbe sammen for å hindre helseproblemer.

5. Enkle og rimelige treningsalternativer. "Back-to-basic"- innstilling til trening, med gåturer og trening hjemme i stua.

6. Funksjonell fitness og balansetrening. Trening av kjernemuskulatur og balanse, gjerne med bruk av hjelpemidler som bosu-baller og core-brett vil bli enda mer populære treningsformer.

7. Trening for både kropp og sjel. Yoga, Pilates og Tai Chi fortsetter å være populære alternativer, med fokus på pust og kroppsholdning.

8. Godt sertifiserte trenere. Kundene krever god kompetanse hos trenerne, og tilstrekkelig sertifisering er nødvendig for å sikre dette.

9. Måling av resultater. Teknologiske fremskritt har gjort det mulig å måle kroppens respons på treningen, og legge opp opplegget deretter. Mange velger å laste ned treningsprogram til sin pc eller iPod.

10. Tidseffektiv trening. Større etterspørsel etter gruppetimer som på 45 minutter eller kortere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning