Frisyreguide

Finn frisyren som kler deg

Rundt, langt, ovalt eller firkantet. Finn frisyrene som passer ditt ansikt.

LANGE LOKKER, ELLER PANNELUGG? Mange tvilholder på de lange lengdene sine. Men kanskje er det en helt annen frisyre som vil få deg til å se fantastisk ut.
LANGE LOKKER, ELLER PANNELUGG? Mange tvilholder på de lange lengdene sine. Men kanskje er det en helt annen frisyre som vil få deg til å se fantastisk ut. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Lange lokker, eller kort og rufsete, det meste kan se fresht ut hvis frisyren er gjennomtenkt og håret velpleid. Men en frisyre kan også ødelegge mye for deg hvis den er helt feil til din ansiktsform og kropp.

Det er nemlig slik at en frisyre kan gjøre mye for utseende ditt. Og det gjelder både i positiv og negativ retning.

- Riktig frisyre og form på håret kan gjøre underverker med selvtilliten din. Den kan fremheve dine fineste trekk, øyefargen og personlighet. Dessverre kan det også virke motsatt, forteller frisør ved White Studio, Alex Cornelius.

Finn din form

For at du skal finne riktig frisyre er det flere ting du bør bli bevisst på.

- Det er selvfølgelig viktig å ta hensyn til hva du føler deg finest med. Men noen ansiktsformer er mer krevende enn andre, og det vil alltid være riktig å ta utgangspunkt i både ansiktsform, tekstur, tykkelse, personlig stil og smak, sier Cornelius.

Det er også et viktig poeng å være bevisst på hva slags hår du faktisk har, og ikke hvilket hår du skulle ønske at du hadde.

- Vi ønsker oss alltid hva vi ikke har og hva vi ikke kan få. Ta utgangspunkt i det du har fått fra naturens side, da det ofte er det håret og teksturen du faktisk kler best, sier frisør Agnes Gulbrandsen hos frisørsalongen Gevir.

- Tykkelse og tekstur på håret ditt er absolutt avgjørende og det blir alt for ofte motarbeidet. Se på andre mennesker, både i media og utenfor, med samme utgangspunkt som deg, og la deg inspirere av dem, fortsetter hun.

Tenk helhet

Riktig frisyre og form på håret kan gjøre underverker for selvtilliten din.

Du er sikkert bevisst på om du har tykt eller tynt hår, slett eller krøllete. Men tenker du over hvilken kropp du har når du skal velge deg frisyre?

- Vekt og kroppsfasong er også avgjørende for valg av frisyre, og noe frisøren skal ta i betraktning. Har du for eksempel antydning til en liten dobbelthake burde ikke tyngdepunktet hos deg ligge i nakken, men heller høyere opp slik at fokuset løftes til kinnbena dine, sier Gulbrandsen.

Også frisør ved Nikita Bergen, og skribent bak bloggen Salongen, Sølvi Bjørnevoll, mener det er viktig at man tenker på hele kroppen og ikke bare håret når frisyre skal velges.

- For eksempel kan et langt hår gjøre deg kortere, og feil klipp kan gjøre deg bredere. Er du en bred, stor dame med noen ekstra kilo på kroppen er kanskje ikke superkort hår det mest flatterende, forteller hun.

Langt hår

Mange unge jenter er sterkt knyttet til de lange lokkene sine. År med sparing gjør det vanskelig å skilles fra det lange håret.

- Unge jenter med langt hår ønsker ofte ikke å klippe det opp, men ha det lengst mulig. Men akkurat som feil lengde på skjørt og kjoler kan få deg til å se kortere ut, vil også langt hår i feil lengde gjøre det samme. Er klippen i tillegg helt horisontal, kan du også se bredere ut, sier Bjørnevoll.

Langt hår med feil lengde og klipp kan også virke negativt på ansiktet ditt.

- Lange lengder har ofte feil tyngdepunkt så hele frisyren kan virke tyngende på ansiktsformen din. Med riktig oppklipping kan du få både volum og lange lengder, og ikke minst fremheve eller skjule ansiktstrekk, sier Gulbrandsen.

Voksenklippen

Noen som kan være flinkere til å ta vare på lengdene sine derimot, er den eldre garde.

LANGE LENGDER: Helen Hunt blir 50 år i år, og ser fortsatt nydelig ut med sitt lange hår.
LANGE LENGDER: Helen Hunt blir 50 år i år, og ser fortsatt nydelig ut med sitt lange hår. Foto: Stella Pictures

- Skandinaviske kvinner er mer maskuline enn mange av verdens kvinner. Vi er høyere, bredere, større i vekt og har kraftigere benstruktur. Derfor er det veldig uheldig at vi tror at vi er for gamle til å ha litt lengde på håret når vi har rundet 45 år, sier Gulbrandsen.

Hun mener det er mange i denne gruppen som burde vurdere å spare ut håret sitt.

- Se for eksempel på voksne kjendiser. Et fåtall av dem har kort hår. Jo yngre og mykere ansiktsformene våre er, jo mer fremhevet og nakne tåler de å være. La derfor det korte håret tilfalle de unge og slanke, uten rynker, anbefaler hun.

God frisørhjelp

For at du skal bli fornøyd etter frisørbesøket er det viktig at du går til riktig frisør og er ærlig om hva du ønsker deg, mener ekspertene.

- Du kan aldri være for tydelig om dine ønsker ovenfor frisøren din. Bytt frisør om du ikke er fornøyd, hør med venner og kjente som du syns er fine på håret, og få anbefalinger. Riktig veiledning fra frisøren din er avgjørende for at du skal bli fornøyd med naturens gave, sier Agnes.

- Bygg en relasjon på gjensidig forståelse og smak, utnytt tiden din i stolen for anbefaling av riktig stylingprodukter, pleie, farge og styling, fortsetter hun.

God kjemi med frisøren er nemlig en stor del av frisørbesøket.

- For en frisør er god kommunikasjon og respekt for kundens personlige smak og stil er alltid viktig, uansett. Finn en frisør som forstår deg, respekterer deg og håret ditt, og som du føler deg komfortabel hos. Det er da det er lettest å skape magi, sier Cornelius.

Din fasong og frisyre

Er du usikker på hvilken ansiktsform du har? Få frisøren din til å hjelpe deg. Når du har funnet ut av hvilken form du har, er det lettere for deg å velge riktig frisyre.

Vi har fått frisørene Gulbrandsen, Bjørnevoll og Cornelius til å gi råd om hvilke frisyrer som passer hvilke ansiktsformer. Husk bare å ta med både kropp og stil i betraktingen også. Spør frisøren din om råd!

Rundt ansikt

Gå for en klipp som forlenger ansiktet ditt. En skulderlang bob er en fin klipp for denne ansiktsformen. Få volum og tekstur ved hjelp av oppklipping. Det er fint for å ramme inn ansiktet. Fokus på enten kjeve eller kinnben kan bryte ansiktsformen. Styr unna en tung, kort lugg. Velg kanskje heller en myk sideskill som forlenger ansiktet. Ofte er en mykt oppklippet frisyre med volum høyere opp å foretrekke i stedet for hele lengder.

Noen ganger kan det være fint å fremheve en ansiktsform også. Det er for eksempel mange flotte kjendiser med en rund ansiktsform som også har en frisyre som fremhever dette. Det kan gjøre deg mer tydelig og typete.

Ovalt ansikt

Har du denne ansiktsfasongen er du heldig. Dette er den enkleste ansiktsformen som passer til alle frisyrer! Her er det derfor færre begrensninger, men et tips kan være å velge etter personlige trekk eller stil.

Langt ansikt

RUNDE FORMER: Kirsten Dunst, Ginnifer Goodwin og Kate Bosworth har alle en rund ansiktsform.
RUNDE FORMER: Kirsten Dunst, Ginnifer Goodwin og Kate Bosworth har alle en rund ansiktsform. Foto: Stella Pictures

En lugg vil få dette ansiktet til å virke kortere. Det er viktig å velge en lang lugg fordi en kort lugg kan bidra til å få ansiktet til å virke lengre. Her er det fint å få tyngdepunktet på klippen rundt halsen, for da virker ansiktet rundere. Krøller er også fint til denne ansiktsformen.

Firkantet ansikt

Til et firkantet ansikt er det fint å myke opp formen ved hjelp av softe frisyrer. Midtskill og like lengder bryter også den firkantete formen. Skrå det gjerne i front, lag myke bevegelser og gjør frisyren litt rundere på sidene. Ofte fungerer det best med langt hår, eller en kul og kort frisyre hvis du er mer typete.

OVALT ANSIKT: Taylor Swift, Hilary Duff og Jessica Alba kler de aller fleste frisyrer med sine ovale ansikter.
OVALT ANSIKT: Taylor Swift, Hilary Duff og Jessica Alba kler de aller fleste frisyrer med sine ovale ansikter. Foto: Stella Pictures

Hjerteformet ansikt

Skulderlange bober er fine klipper til dette ansiktet. Her er ansiktet bredest fra øre til øre så det er lurt å styre unna klipper som stopper fra kjeven og oppover. Det er fint å bryte formen med en sidelugg. En skulderlang bob balanserer ansiktsformen.

Gå for en myk frisyre med lengde rundt ansiktet. Ikke klipp en rett lugg med mindre du ønsker å fremheve formen.

LENGDE: Sarah Jessica Parker, Alexa Chung og Hillary Swank har en lang ansiktsform.
LENGDE: Sarah Jessica Parker, Alexa Chung og Hillary Swank har en lang ansiktsform. Foto: Stella Pictures

Les også:

Slik lykkes du med hårfarging

Sommerkjolene som passer din kropp

KANTETE: Jennifer Morrison, Demi Moore og Keira Knightley har en firkantet ansiktsform.
KANTETE: Jennifer Morrison, Demi Moore og Keira Knightley har en firkantet ansiktsform. Foto: Stella Pictures

Her er sommerens hårtrender

HJERTELIG: Audrey Tautou, Reese Witherspoon og Halle Berry har et hjerteformet ansikt.
HJERTELIG: Audrey Tautou, Reese Witherspoon og Halle Berry har et hjerteformet ansikt. Foto: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning