Motefilmer

Filmer for fashionistas

De beste filmene om mote og shopping.

SHOPPEGAL: Isla Fisher i En shopoholikers bekjennelser.
SHOPPEGAL: Isla Fisher i En shopoholikers bekjennelser. Foto: FOTO: Filmweb
Publisert Oppdatert

Ikke råd til å gå bananas på shopping, eller i beita for inspirasjon? Her er filmene som trøster og motiverer når klesskapet skriker, og lommeboka fortviler!

The Devil Wears Prada (2006)

I New Yorks heftige moteverden der modellene blir stadig tynnere og en bad hair day kan ta knekken på en karriere, er Runway Magazine å betrakte som Den hellige gralen. Bak mote-roret står den beinharde Miranda Priestly (Meryl Streep) og styrer med manikyrbelagt jernhånd. Unge Andy Sachs (Anne Hathaway) drømmer om en karriere som journalist, og uten noen form for peiling på mote tar hun jobben som redaktørens assistent.

Det er i det hele tatt lite haute couture over Andy, men etter en runde i magasinets overdådige lager av lekre plagg tar hun steget ut blant syltynne modeller, stiletthæler og eksklusive merker. Filmen viser moteindustrien på både sitt beste og værste, og blir ikke noe mindre sjarmerende av at det er kjekkas Adrian Grenier som spiller Hathaways kjæreste.

TØFF START: Anne Hathaway spiller den klossete Andy, som har beinharde Miranda Priestly (Meryl Streep) som sjef.
TØFF START: Anne Hathaway spiller den klossete Andy, som har beinharde Miranda Priestly (Meryl Streep) som sjef. Foto: FOTO: Filmweb

The September Issue (2009)

Moteverdenens mektigste kvinne er definitivt Vogue-redaktør Anna Wintour. Gjemt bak sitt varemerke, bob og solbriller, har hun definert hva som er hot, og hva som er not, i mer enn to tiår. Wintour omtales som en fryktet og aktet legende, og det ikke uten grunn. "The September Issue" tar oss med bak i kulissene under arbeidet med årets viktigte utgave: den to kilo tunge september-utgaven. Vi får se dramaet, hemmelighetene og det aller helligste i kjernen av magasinet. Kjente designere som Oscar de la Renta, Vera Wang og Jean Paul Gaultier er alle bekjente av Wintour, og medvirker i dokumentaren.

Lagerfeld Confidential (2007)

MEKTIG: The September Issue tar oss med bak i kulissene i Vogue, og Vogueredaktør og moteverdenenes mektigste kvinne, Anna Wintour, er naturligvis med.
MEKTIG: The September Issue tar oss med bak i kulissene i Vogue, og Vogueredaktør og moteverdenenes mektigste kvinne, Anna Wintour, er naturligvis med. Foto: FOTO: Filmweb

Klesskaperen og moteikonet Karl Lagerfeld, kjent for sin design for merker som Chanel og Fendi, lar oss i denne intime dokumentaren få bli med bak kulissene for første gang. "Lagerfeld Confidential" er rett og slett en sjelden og nærgående skildring av en av motens siste virkelige mestere. Han ser kanskje litt ut som en foreldet leiemorder, men mannen bringer frem fascinasjonen og er svært inspirerende å høre på!

En shopoholikers bekjennelser (2009)

Rebecca (Isla Fisher) er en livsglad jente som er alt for god til å shoppe. Som så mange andre drømmer hun om å jobbe i et motemagasin, en drøm som er ganske så fjern helt til hun får karret til seg en jobb som økonomi-journalist i samme forlag. På grunn av sine ekstravagante handlevaner igangsetter hun drastiske tiltak (som å selge unna garderoben sin!) for å unngå at fortiden skal innhente henne.

SJEF: Karl Lagerfeld er et av de store ikonene i motebransjen.
SJEF: Karl Lagerfeld er et av de store ikonene i motebransjen. Foto: FOTO: Filmweb

Vi har alle vært på salg og følt på de spisse albuene mellom tilbudshyllene. Denne filmen viser ekstremversjonen av handlegalskap, og er et prakteksemplar av en lekse dersom du til tider drar kredittkortet litt vel hyppig. Lær i så fall av Rebecca: Frys ned kortet i en iskube!

Coco før Chanel (2009)

Portrettet av Coco Chanel viser en kvinne som kommer fra trange kår, som er selvlært og har en helt unik og eksepsjonell personlighet. Hun skal bli et symbol for fremgang og frihet, en som selv er med på å skape den moderne kvinne - etter selv å ha ryddet veien. Filmen er basert på Edmonde Charles-Rouxs biografi om den kjente designeren.

Under innspillingen ble det gitt tilgang til Chanels egne arkiver og kolleksjoner, og filmen er en gullgruve for alle som interesserer seg for design og historie. Med nydelige Audrey Tautou i hovedrollen er filmen også virkelig en fryd for øyet.

SHOPPEGAL: Isla Fisher i En shopoholikers bekjennelser.
SHOPPEGAL: Isla Fisher i En shopoholikers bekjennelser. Foto: FOTO: Filmweb

Clueless (1995)

Cher Horowitz (Alicia Silverstone) kan virke som en dum blondine. Hun er populær blant gutta, kjører en flott jeep som hun har fått av sin rike pappa og hun bor i det riktige strøket i Beverly Hills. Men hun har faktisk mer mellom ørene, selv om store deler av tiden vies til glamour, sminke og klær. Sammen med sine venninner tar hun oppdraget med å forvandle klassens grå mus til en skinnende diva.

Clueless er rett og slett et lengtende tilbakeblikk til 90-tallets stil med små ryggsekker, knestrømper og tilbehør med fjær, og kan ses på som et lite studie i 90-tallsmote. Om vi ikke direkte lengter tilbake til denne stilen, så er det lov å beundre Chers imponerende system i klesskapet, og å le litt av de overfladiske Beverly Hills-jentene.

Sex and the City (2008)

COCO CHANEL: Audrey Tautou innehar hovedrollen i Coco før Chanel.
COCO CHANEL: Audrey Tautou innehar hovedrollen i Coco før Chanel. Foto: FOTO: Filmweb

Filmen starter der serien sluttet, og vi dras igjen inn i New York- jentenes vidunderlige hverdag fylt med Louis Vuitton og Manolo Blahnik. Er det noen som har lært oss jenter å verdsette sko og tilbehør, så er det Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker). Om vi er like velvillige til å svi av halve lønningen på ett par sko gjenstår å se, men for enhver handleglad jente er Sex and the City-filmene (og serien!) en hyllest til alt vi skulle ønske vi kunne kjøpe, og alt vi skulle ønske så like bra ut på oss som på Carrie.

Havet av filmer som tar for seg mote er enormt, og man kan med fordel sette av en hel helg til å fråtse i disse synsintrykkene. Er du av typen som liker dokumentarer kan vi i tillegg anbefale "Valentino: The Last Emperor", en dokumentar som gir innblikk i livet og arbeidsmetoden til designeren, og dokumentaren "Vidal Sassoon", dokumentaren om den verdenskjente frisøren som kombinerte popkultur og hår. Er du i det nostalgiske hjørnet anbefaler vi absolutt alt med Audrey Hepburn, og spesielt ikoniske "Breakfast at Tiffany's".

Er typen lei av å se jentefilmer om mote? Sett på "Brüno" eller "Zoolander", så møtes dere på halvveien...

Les også:

CLUELESS: Alicia Silverstones Clueless er som å ta en tidsmaskin tilbake til 90-tallet.
CLUELESS: Alicia Silverstones Clueless er som å ta en tidsmaskin tilbake til 90-tallet. Foto: FOTO: Filmweb

Ja, vi vil se Ryan Gosling i Fifty Shades of Grey!

28 ting du kanskje ikke visste om The Twilight Saga.

DEN STØRSTE: Carrie Bradshaw i Sex and the City er kanskje det største moteikonet på lerretet.
DEN STØRSTE: Carrie Bradshaw i Sex and the City er kanskje det største moteikonet på lerretet. Foto: FOTO: Filmweb
KLASSIKER: Audrey Hepburns filmer er en stilstudie i seg selv.
KLASSIKER: Audrey Hepburns filmer er en stilstudie i seg selv. Foto: FOTO: Filmweb

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning