Et moteplagg blir til

Har du lurt på hvordan butikkene kan vite hva som kommer til å være trendy om et halvt år? Hvordan foregår egentlig prosessen fra tegnebrettet til butikkhyllene?

Publisert Oppdatert
Hvem prøver egentlig disse klærne før de kommer i butikken slik vi ser de? Vi har fått ta en prat med Kristin Bøifot, som jobber med logistikk i Cubus, og er "prøvedukke" for innkjøperne.

Cubus har seilt opp fra å være litt for traust og kjedelig for mange av oss, til å levere plagg på plagg som fenger både unge og gamle. Flaks for dem, og flaks for oss som får enda en butikk der vi kan finne potensielle kupp!

Hvordan vet dere hva som kommer til å være in?
-Innkjøperne bruker mye tid på å følge med, det er mange gode designere ute i verden å hente inspirasjon fra, og det brukes mye tid på å følge med i magasiner og på visninger. For øyeblikket brukes mye catwalkbilder, hvor de viktigste farger og fasonger blir trukket ut. Hvilken retning går vi mot, hvordan er fargene, og hvordan skal fasongen være? For eksempel vil det kommende sesong komme mye fløyel og velour, og det er jo definitivt inspirert av de store motehusenes visninger. Innkjøperne er mye ute og reiser, både på motemesser og på shopping for å kjøpe prøver som brukes som inspirasjon.

Hvordan bestemmes snitt og størrelser?
Snittet på klærne kommer veldig an på hvordan trendene er akkurat nå. På Cubus er det faste skjemaer på hvordan målene skal være for de ulike størrelsene. I og med at alle jenter er så forskjellige blir klærne ofte prøvd på ulike kropper. Dette gjøres så klærne lettere kan passe til flere med ulik fasong. En meget viktig del av jobben er å måle klærne, så klærne får en best mulig passform. På Cubus så finnes det jenter i alle størrelser og fasonger, så de brukes som modeller for prøvingen. Prøvene kommer i hele størrelsessett så de får prøvd på alle - XS til XL.

Hvor lages klærne?
-Mesteparten lages i Østen. Sjøveien er vanligst, båtene reiser fra Østen en gang i uka, og bruker ca. 3-4 uker avhengig av værforhold og diverse andre ting. Når varene kommer inn på sentrallageret er det logistikkavdelingen som sørger for at varene blir levert ut til butikkene.

Hvor lang tid tar det fra ideen er der til plagget finnes?
- Det varierer veldig fra plagg til plagg. Det kommer veldig an på leverandøren og hvor godt de lager den første prøven. Når denne mottas, måles den og prøves før korrigeringer sendes tilbake til leverandøren. En ny prøve produseres etter rettingene og sendes ofte etter kun et par dager. Denne prosessen gjentas til innkjøperne er 100% fornøyde.
Hvordan er det å prøve klær, og da spesielt trusene?
-I begynnelsen var det litt ubehagelig å stå i stringtruse foran en annen jente, men nå er det ikke noe problem lenger. Jeg har også brukt mye tid på å prøve andre klær, men alle plagg må jo prøves, så jeg er glad for å bidra.

Hva liker du best med jobben din?
-Jobben er veldig variert, og det er veldig gøy å være på en arbeidsplass hvor det er så mange forskjellige mennesker og arbeidsoppgaver. Mitt ansvar er å fordele ut alle varene til Sverige, så jeg er egentlig ikke direkte involvert i selve innkjøpsprosessen. Allikevel blir vi ofte spurt om egne meninger og råd når innkjøpere skal bestemme seg. Det er også veldig gøy å se alle klærne lenge før det kommer i butikk, men på samme tid er det jo litt frustrerende også. De klærne jeg liker godt og synes er skikkelig kule, vil jeg ha akkurat nå!

Og det kan vi vel alle være enige i, finner man drømmekjolen bør man helst kjøpe den "i går"! Forhåpentligvis har Cubus forstått høstmotene, slik at vi får se massevis av lekre plagg til en billig penge i månedene fremover.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning