Er du pen får du jobb

En undersøkelse gjort blant Norges bedriftsledere viser at det hos 1 av 4 bedriftene er vanskelig å få jobb for personer med et lite tiltalende utseende.

Publisert Oppdatert
Undersøkelsen viser at utseendet og kroppslukten til jobbsøkerne er generelt sett viktigere for små bedrifter, enn for større. Det er også viktigere blant bedriftslederne innen varehandel, og generelt minst viktig innen fiskeri og industri. Bedriftslederne i Oslo har større fokus på utseendet på sine jobbsøkere, enn nordlandske bedriftsledere.

Karrierehjelp på tube

- Det handler om å gjøre et godt førsteinntrykk. Da er det som regel utseende og kroppslukt som legges merke til først, sier administrerende direktør Jan-Fredrik Torgersen i Oriflame, som står bak undersøkelsen. Han er selv ansvarlig for rekruttering av mange tusen selgere og ledere til selskapet hvert år.

Oriflame selger hudpleie og makeup både via internett og direktesalg. De har fått mange henvendelser på nettsidene sine fra kvinner som skal i jobbintervju og vil vite hvordan de kan gjøre et godt førsteinntrykk ved hjelp av utseendet. Derfor valgte selskapet å undersøke hva bedriftslederne egentlig mener om dette

Jobbsøkertips

Gjør et godt førsteinntrykk på jobbintervjuet:

1. Bruk deodorant

Flere enn 7 av 10 norske små og mellomstore bedrifter mener dårlig kroppslukt har en negativ innvirkning på en arbeidssøkers muligheter til å få jobb i selskapet. Men kroppslukt er ikke like negativt over alt i landet. Mens 78 prosent av de Oslo-baserte selskapene mener dårlig kroppslukt spiller negativt inn i jobbsøkerprosessen, mener 68 prosent av nordlendingene det samme. Ikke overraskende var god kroppslukt viktigst innen varehandel, og minst viktig innen fiskeri og industri.

2. Ikke overdriv

Over halvparten av alle de spurte bedriftene mener for mye parfyme har en negativ innvirkning på en arbeidssøkers muligheter til å få jobb i selskapet. For mye parfyme oppfattes som mer negativt blant bedriftsledere på Sørlandet, enn blant bedriftsledere ellers i landet. Mens 73 prosent av selskapene på Sørlandet mener for mye parfyme spiller negativt inn i jobbsøkerprosessen, mener 48 prosent av østlendingene det samme.

3. Bedre med for lite, enn for mye

4 av 10 norske bedriftsledere mener for mye sminke innvirker negativt for en arbeidssøkers muligheter til å få jobb i selskapet. For mye sminke er generelt mer akseptert i Nord-Norge enn i hovedstaden. Mens 1 av 3 Oslo-baserte selskaper mener for mye sminke innvirker negativt for en arbeidssøkers muligheter til å få jobb i selskapet, mener kun 1 av 6 nordnorske bedrifter det samme.

4. Fjern skjemmende hårvekst

Det kan også være lurt å stille nybarbert på intervju. 28 prosent av alle norske bedriftsledere mener skjemmende hårvekst innvirker negativt for en arbeidssøkers muligheter til å få jobb i selskapet. Mens 40 prosent av selskapene innen varehandel svarer at det er negativt, svarer kun 17 prosent av bedriftene innen fiskeri og industri det samme.

Skjemmende hårvekst er generelt mer akseptert i Nord-Norge enn i hovedstaden. Mens 1 av 3 Oslo-baserte selskaper anser skjemmende hårvekst som et stor handycap, mener kun 1 av 6 nordnorske bedrifter det samme.

Andre ting som trekker ned inntrykket i en jobbsøkersituasjon er generelt lite tiltalende utseende, fedme, å være for pen eller for lite sminke.

Fakta:

Hvilke av følgende faktorer i intervjusituasjonen spiller negativt inn for en arbeidssøkers mulighet til å få jobb i ditt firma?

1 Dårlig kroppslukt 75,4 prosent
2 For mye parfyme 53,1 prosent
3 For mye sminke 37,8 prosent
4 Skjemmende hårvekst 27,6 prosent
5 Lite tiltalende utseende 26,6 prosent
6 Fedme 23,5 prosent
7 For pen 5,2 prosent
8 For lite sminke 3,5 prosent
i_202893

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning