En Nudiejeans blir laget!

Lurer du på hvordan et par jeans blir laget? Nudie Jeans lar deg få bli med i produksjonsprosessen, og har laget en film der man ser en jeans gå fra å være bomullstråder til ferdig bukse.

Publisert Oppdatert
Helt siden Levi Strauss i 1872 dannet sitt jeansimperium, har det vært lønnsomt å lage kule jeans. Nudie har holdt seg på jeanstoppen en god stund nå, til tross for (eller kanskje på grunn av..?) at buksene ikke akkurat kan kalles billige.

I filmen viser Nudie hvordan hele prosessen, fra bomullsråstoff til ferdig bukse. Visste du for eksempel at bomullstråden blir farget før den blir til denimstoff? Etter at råstoffet har blitt til tråd, og har blitt farget, så spinnes det. Det ferdige denimstoffet er «uvasket», og selv om maskiner gjør det tyngste arbeidet kreves det fortsatt menneskelig hjelp, for eksempel til kvalitetssjekking av stoffet.

2500 jeans i døgnet

En ordinær jeans med 5 lommer krever at man syr sammen omtrent 15 forskjellige deler. Oppmålingen av stoffet gjøres manuelt, og en fiks ferdig bukse krever mellom 1,5 og 2 meter denimstoff, i tillegg til flere hundre meter sytråd, knapper, merkelapper og eventuelt glidelås. En gjennomsnittelig jeansfabrikk kan produsere 2500 jeans hver dag. Det er nesten 100 jeans i timen, hele døgnet!

Etter at stoffet er delt inn i jeansemner begynner jobben med å sy de sammen. Først sys Nudies kjennemerke på baklommene, så sys alle delene sammen, og knapper, pynt og merkelapper settes på. Hvis buksen skal ha en «uvasket» look, så er den ferdig på dette stadiet.

Skal buksen ha lysere felter, så gjøres dette manuelt. Nudie bruker mye sandblåsing.

Til slutt vaskes buksene, og den siste finishen innebærer en siste kontrollsjekk, stryking og fjerning av løse tråder.

Se hele filmen her: Nudies jeansfabrikk

Foto: dreamstime.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning