Elegant jobbstil

- Klær må ikke stå i veien for budskapet til kvinnene på jobb, sier Kiki Sørum.
Vi serverer deg moteekspertens beste råd for hvordan du skal kle deg på jobb!

Publisert Oppdatert
Se rundt deg på arbeidsplassen; enten har dere alle på samme uniform, eller jobber du under et hierarki. Jo bedre jobber folk har, desto mer formelt går de kledd. Slik bør det iallefall være!

Ikke bar hud

- Du skal følge dresskodene på arbeidsplassen din. Jobber du på et kontorsted skal du ikke kle deg for provokativt. Det vil si, ikke gå med for utringede topper, ikke bruk store ringer i ørene og styr unna knallfarger, sier moteekspert Kiki Sørum og sikter til Gerd Liv Vallas bommert - den røde drakten.

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er passende på arbeidsplassen og hva som helst bør være langt unna kontorlandskapet. Når det er sommer og varmt er det deilig å gå i lette, behagelige klær, dessuten er det gøy å pynte seg med friske farger når huden blir gyllen og brun.

Sørum understreker at hun slettes ikke er i mot pynting og mener at folk skal pynte seg ut til armene så mye de vil, men det hører ikke hjemme i businesslivet!

- Det er uheldig å gå med sko med åpen tå på jobb, da skal man ha pumps eller andre pensko med eller uten hæl. Og man skal ikke gå med bare singlet, da ville jeg brukt en liten jakke eller knyteskjorte over. For mye bar hud er ikke bra i en arbeidssituasjon, sier hun.

Kvinner og klær

Jobber du i en typisk kontorjobb kan det hende at de som jobber øverst i systemet, kler seg mest formelt fordi de har en bedre jobb enn deg og kleskodene krever dette. Sørum mener det er helt i orden å kle seg mer avslappet jo lenger ned i systemet du er.

- Jo mer ansvar du har, jo mer formelt må du kle deg. Det handler om dresskodene på stedet, sier Sørum og forteller om Stortinget som gikk i harnisk etter en røde genser på talerstolen - et stort no no!

Kvinner har det ofte tøffere enn menn i arbeidslivet og må jobbe hardere for å bli oppfattet og tatt mer seriøst. Klær er dermed en svært viktig del av kommunikasjonen med arbeidskollegene, og Sørum mener at kvinner må være nøye med påkledningen i forhold til hvor godt de skal bli hørt på arbeidsplassen.

- Kvinner må være dobbelt så flinke som menn for å bli tatt seriøst. Derfor skal de være forsiktige med å kle seg for utfordrende og skrikende. De må ikke bruke klær som overskygger det de har å si, ikke bære for store smykker og de må ikke bruke tung parfyme. De skal være pent sminket og passe på å ikke distrahere noen med antrekket sitt, sier Sørum.

Dermed er en sjokkrosa drakt med gule øreringer utelukket fra businesslivet og det enkle rådet å kle deg etter forholdene.

Celina forbilde

Moteeksperten synes at det er en svært tynn grense for hvor mye man kan pynte seg på jobben, men har helt klart for seg hvem som løser oppgaven perfekt.

- Celina Midelfart er et forbilde. Hun kler seg perfekt både privat- og i businessammenheng. Også Karita Bekkemellem er blitt flink. Ser du deg om på Stortinget er det slettes ikke mye fancy klær å se, men det er helt korrekt kleskode og vi kan jo håpe at den myknes opp etterhvert, sier Sørum.

Hun synes også at Condoleeza Rice har en uangripelig klesstil for businesslivet.

- Hvis du ser på draktene hennes ser du at hun er helt riktig kledd, hun er et godt eksempel og kler seg helt upåklagelig.

Kikis huskeliste

Hvis du synes det er vanskelig å kle deg formelt uten å se ut som du er tredve år eldre enn din opprinnelige alder, skal du ikke bekymre så lenge. Det er i grunnen ikke så mye du trenger å tenke på før du skal ut i businesslivet. Sørum har noen få huskeregler;

 • Kle deg i en klassisk drakt
 • Bruk skjørt som går under knærne
 • Tenk rent og pent
 • Bruk bluse under drakten
 • Pent sminket
 • Lett parfyme
 • Ikke vis mye hud
 • Bruk strømper
 • Ikke bruk sko med åpen tå

  - Det er greit å huske på at man kan bruke en av tre ting, ikke alle tre på en gang; smykker, skjerf og nål, sier Sørum før hun avslutter med en kjent regel;

  - Less is more også her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning