Ekspertråd til ansiktet

Huden din fortjener riktig pleie, vi spurte fagpersoner om råd.

Publisert Oppdatert
Riktig hudpleie for din hud kan være vanskelig å finne frem til, og bruker du feil produkter kan du gjøre vondt verre.

Faktor og fuktighet

Hudpleier ved Haugesund hudpleieklinikk, Marianne Lervik, tror det viktigste er å bruke tid på å forebygge mot rynker.

- Jeg tror ikke at kremer hjelper mot rynker som allerede er kommet, mange kremer har en tendens til å heller legge seg i rynkene og skape en illusjon av dypere linjer. Det finnes likevel mange gode kremer som forebygger rynker, for eksempel kremer som inneholder antioksidantet stamin eller a-vitamin som strammer opp huden, forteller Lervik.

For å redusere rynker som allerede er kommet, nytter det lite med kremer og dermed er det peeling eller sterkere behandlinger som må til. En øyekrem er derimot noe alle bør bruke daglig.

- En god øyenkrem skal ikke være for tung og samtidig gi god fuktighet, sier Lervik.

Hudpleier ved Kjerstis Hudpleiesalong i Bergen, Grethe Ragnanger, er enig med Lervik og mener rynkes først og fremst "bekjempes" med forebygging.

- Du må helt enkelt unngå solen i store mengder og forebygge med faktor og fuktighet. Produktene kommer an på hudtype, alder og årstid, sier Ragnanger.

Gode vitaminer

Elisabeth Richter ved farmasøythudpleieserien Cosmedic, forteller om en ny amerikansk trend som går ut på å få innsprøytet C - vitamin i huden.

- Man ser jo freshere og yngre ut med en frisk hud, men dette er noe man selv kan hjelpe til å passe på ved at man er flink å rense huden både morgen og kveld. Bruk en god rens etterfulgt av en dagkrem eller en nattkrem, sier Richter.

Dagkremen bør være tilpasset hudtype og kan gjerne inneholde a, c og e- vitaminer. En dagkrem skal være litt lettere enn nattkremen som ofte inneholder antioksidantet a-vitamin og beroligende k-vitamin.

Mange kvinner er plaget med både sorte prikker, og kviser og uren hud er dessverre noe man kan få i alle aldre. Hudpleier Lervik forteller at sorte prikker i huden kommer av talg i talgkanalen som reagerer med oksygen og blir svart. Vi har også talgkanaler rundt øynene, men her holdes talget hvitt fordi det ikke reagerer med oksygen. Du kan alltid klemme ut talget slik at du blir kvitt de sorte prikkene, men hudpleieren forteller at talget alltid vil komme tilbake igjen.

- Hvis du skal klemme prikkene ut, er det viktig å bearbeide huden riktig først slik at du ikke får arr. Da renser du først, peeler og damper huden dersom den tåler det. Du kan gjerne bruke en fuktmaske først, og når huden er myk kan du klemme ut talget, forklarer Lervik.

Mennesker kan dessverre få kviser i alle aldre, dette er skyldes både hormoner og gener. Man kan få kviser i overgangsalderen på grunn av hormonskiftet i kroppen, og noen har bare mer talgproduksjon enn andre.

- Dessuten er det lett for at sminke tetter porene og huden får dermed ikke puste og kviser dannes. Vi anbefaler kundene våre å bruke mineralsminke som er godt for huden og ikke tetter igjen, men husk å vaske kostene av og til, sier Lervik.

Og det er mye man kan gjøre for å både forebygge, men også for å rense bort smuss.

- For å holde huden frisk og ren, finnes det mange gode produkter og det er vanskelig å anbefale ett spesielt. Men rens huden din godt morgen og kveld, enten med olje, skum, gelè eller hva du måtte ønske, bruk en toner for å fjerne rester og lukke porer og avslutt med en god fuktighetskrem. Du kan gjerne peele huden to ganger i uken, sier Lervik.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning