Ekspertens hudpleiesvar

30 hudpleiespørsmål sendt inn av dere lesere er plukket ut og besvart!

Publisert Oppdatert
Vi ba Kvinneguidens lesere om å stille Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef i Dermanor, spørsmål om hudpleie. De 30 beste spørsmålene blir besvart og premiert med dagkremen Brightening Emulsion SPF 20 til en verdi av 595 kr.

Her er vinnerspørsmålene!

Fagsjefens svar1. Hvordan forebygger man pigmentflekker på best mulig måte?

For det første bør man bruke solfaktor i solen, både sommer og vinter. Man kan også forebygge ved å bruke produkter som demper pigmentproduksjonen og lysner eksisterende pigment.

2. Jeg har flere pigmenter/fregner på den ene siden av ansiktet. Jeg er av utenlandsk opprinnelse og tror disse er medfødt. Kan man behandle slike pigmentflekker også eller kun de som er forårsaket av sola?

Det er vanskelig å få god effekt på fregner med vanlige hudpleieprodukter. Men fregner blir jo blekere om vinteren, så du bør i alle fall være veldig nøye med høy solfaktor i solen. Føflekker er dessverre enda vanskeligere å bleke med lysnende produkter.

3. Hva gjør man for å forebygge rynker ved øynene, og hvordan skal man behandle dem om de allerede er oppstått?

Alle slags rynker behandles på samme måte: med riktig tilførsel av fukt og næring. I tillegg kan man bruke produkter som inneholder ingredienser med antiage-effekter som trenger ned i huden og glatter ut linjer og rynker. Finn en god øyekrem, og gjerne også et serum å bruke under denne. En profesjonell hudterapeut vil kunne finne frem til produkter som passer for deg.

4. Jeg har store porer på kinnet (mot nesen), men disse blir bare større og større. Hva kan jeg gjøre for å behandle disse, og hva vil forebygge at de blir større?

Det er ikke så lett å få bukt med forstørrede porer. Jeg anbefaler å gå til hudterapeut for utklemming og behandling med en sammentrekkende maske. Ikke prøv å klem for mye selv, det kan gjøre vondt verre, og pass på å unngå produkter som tetter porene. En hudterapeut vil finne produkter som passer for huden din.

5. Er slike kremer mot pigmentering trygg for hud med rosacea, og hvordan fungerer Matis Brightening produkter egentlig?

Produktene fungerer ved både å redusere produksjonen av pigment i huden og ved å bleke eksisterende pigment. De passer godt for en hud med rosacea fordi de virker betennelsesdempende og beroligende. Enzymer og fruktsyrer virker eksfolierende og fjerner døde hudceller slik at hudfargen etter hvert blir jevnere.

6. Jeg har noe ujevn hud. Prøvde for fem år siden krystallsliping, med god effekt. Men nå synes jeg at huden er tilbake til der den var før slipingen. Som eksperter på hud, vil dere anbefale at jeg krystallsliper huden igjen? Har nemlig veldig lyst til det. Tar det i så fall bort pigmentflekkene som begynner å komme frem i tinningen?

Krystallsliping er en ganske kraftig peeling. Dersom det gjøres riktig kan det gi gode resultater på ujevn hud og flekker, noe du allerede har opplevd, men man kan også oppleve at man får mer pigmentering etter sliping dersom dette gjøres mens huden er utsatt for sol. Det anbefales derfor at en slipe-kur gjøres på høsten/vinteren.

7. Er det nødvendig å bruke dagkrem med solfaktor på vinteren ?

Ja, det vil jeg anbefale. Det holder med SPF 15-20 enten i dagkremen eller i foundation.

8. Har synlige blodkar på og ved nesen og litt rødlige sensitiv hud. Kan Brightening Emulsion gjøre de mindre synlige ? Har du andre tips til produkter/behandling for synlige blodkar?

Brightening Emulsion motvirker både brune pigmentflekker og rødhet. For andre produkt- eller behandlingstips vil jeg anbefale deg å kontakte en hudterapeut som kan gi deg råd for hvordan du best kan behandle huden din.

9. I hvilken alder er det man som regel utvikler pigmentflekker? Og hvordan kan man motvirke det fra ung alder av?

Det er ikke aldersbetinget når man får pigmentflekker, men de oppstår hos mange lettere etterhvert som man blir eldre. Pigmentflekker kan forebygges ved å bruke høy solfaktor, gjerne i kombinasjon med lysnende produkter.

10. Trenger huden å renses daglig, eller holder det å skylle ansiktet med vann?

Vi anbefaler alle å rense huden morgen og kveld med et produkt som er tilpasset hudtype og hudtilstand. I løpet av dagen blir huden din utsatt for skitt og forurensing fra luften. Dette vil være med på å tette porene dine og gjøre huden grå og matt. Noen kan også få utbrudd med uren hud. Smusset fester seg til fettstoffer i huden din, og vil ikke bli fjernet av vann alene. Ved å rense huden din morgen og kveld fjerner du skitt, talg og makeup fra huden din. Dette gjør også at de aktive ingrediensene i produktene vil virke bedre.

11. Hvilke hudtyper egner Brightening Emulsion seg til?

Brightening Emulsion passer for alle hudtyper, hudfarger og aldersgrupper.

12. Jeg har blandingshud, mye tørr hud og samtidig mye fet hud. Blir nesten gal for jeg finner aldri en dagkrem som virker bra. Får mye kviser på haken fordi huden her er ekstra fet, mens kinn og panne er tørre. Har du noen gode tips til hvilke kremer som kanskje kan hjelpe? Eller om det er noe annet jeg kan gjøre for å fikse på dette.

Her må du nok bruke flere produkter og lokalbehandle huden din. En kombinasjon av glykolsyre og vitamin A har veldig god effekt på urenheter. Disse kan du bruke lokalt på områdene med kviser, og så bruker du en fuktighetsgivende og nærende krem over.

13. Jeg er 49 og gjennom årene har jeg nok solt meg litt for mye, men er flink til å bruke solfaktor. I år har jeg fått noen pigmentflekker i ansiktet, ikke mye fint, men spørsmålet er om man kan få de til å forsvinne?

Du er ikke alene om å ha vært for ivrig etter å få solbrun farge. Nettopp derfor har mange hudpleieserier egne underserier spesialutviklet for å behandle pigmenteringer. Hvis du begynner med et program med rens, serum, kremer og masker som er spesialutviklet for å behandle pigmentering, skal du få gode resultater, avhengig av hvor mørke pigmentflekkene har blitt.

14. Kan du anbefale produkter, særlig dagkrem, til hud som er en blanding mellom fet og sensitiv/tørr, som i tillegg har tendens til kviser - særlig i kinnene og på haken?

Blandingshud kan med fordel behandles med en kombinasjon av produkter. Et serum som motvirker urenheter kan brukes lokalt der dette er nødvendig og en fuktighetsgivende og nærende krem kan brukes over resten av ansiktet for å motvirke tørrhet og sensitivitet.

15. Jeg er utrolig var i forhold til ansiktskremer. Hvorfor har ikke de ulike merkene små pøver en kan få kjøpe (til feks. 10.-) slik at en kan prøve i forkant? Er veldig dyrt når en kjøper kremer til mange hundrelapper- og de ikke kan brukes. Vet jo at noen har gratis vareprøver, men som regel er det ikke den kremen man er ute etter. Dessuten vil en gjerne prøve kremen ett par dager i strekk.

Dersom du går til en profesjonell hudterapeut skal du få så gode råd om valg av produkter at du slipper å gjøre bomkjøp. Skulle du være uheldig å kjøpe en krem du ikke tåler, vil du kunne returnere denne mot et annet produkt i de fleste klinikker. Forklar problemet ditt til din hudterapeut og jeg er sikker på at du vil få den hjelpen du trenger.

16. Jeg lurer på hva som er det viktigste som bør være i en fuktighetskrem?

En god fuktighetskrem bør bestå av en god base av fettstoffer som ikke tetter porene, men som gir fukt og næring til huden. For å beskytte mot frie radikaler bør kremen inneholde flere godt sammensatte antioksidanter. Deretter bør den inneholde aktive ingredienser tilpasset din hudtype, hudtilstand og alder. Det kan være ingredienser med behandlende, beroligende eller antiage-effekter.

17. Jeg har røde kinn og lurer på om du kan anbefale et produkt som demper rødfargen og gjør huden mer jevn?

Fra Matis vil jeg anbefale serien Matis Reponse Delicate inn. De demper rødheten i kinnene noe. Ujevn hud behandles best med en god peeling en gang i uken.

18. Har begynt å klore på pigmentflekkene, klarer ikke å la være. Er det mulig å slipe/pusse de bort? Trenger hjelp.

I tillegg til å bruke pleieprodukter som beskytter mot nye pigmentflekker kan du oppsøke en hudpleieklinikk for en kur med hudsliping for å få bort gammel pigmentering.

19. Jeg tilbringer en del tid utendørs i forbindelse med trening og fotturer, spesielt om våren og sommeren. Selv om jeg bruker dagkrem med høy solfaktor/solkrem spesielt for ansiktet, så opplever jeg at jeg får pigmentflekker, om enn ikke veldig kraftige. Kan Matis-kremen fungere for dette?

Brightening Emulsion kan bidra til en jevnere hudtone og mindre synlige pigmentflekker, men du bør uansett bruke en solkrem med høy faktor i tillegg. Husk å påføre solprodukter ofte i løpet av dagen dersom du svetter i varmen. Det kan også være en ide med et hodeplagg som skjermer mot solen dersom du lett får pigmentflekker.

20. Dame på 40 har fått en stor pigmentflekk like under det ene øyet. (Er lei av alle som vil "tørke den bort" i den tro at det er skitt eller øyensverte som har sklidd ut.) Ønsker å få den fjernet dersom det er mulig. Har fått beskjed om at en akupunktør kan fryse den bort for godt. Høres veldig enkelt ut, gjort på få minutter og heales i løpet av 3-4 uker. Er det virkelig så enkelt, eller vil det fortsatt finnes arr, eller sensibel hud etterpå? Lurer også på om kremer kan fjerne dette for godt på kort tid?

Med hudpleieprodukter kan du få en god bleking av flekken over tid. For å få raske og permanente resultater på svært mørke pigmentflekker er det best å oppsøke en hudlege som kan bruke legemidler for å bleke flekken. Dette er en kraftigere behandling som kan gi bivirkninger. Hudpleieprodukter virker mer skånsomt og uten bivirkninger, men kan ta litt lengre tid.

21. Jeg merker at høsten har kommet med kaldere hud, og det merkes på huden. Jeg jogger mye ute, og blir da selvfølglig også svett. Og når det er kjølig i luften og litt "rå" luft i tillegg blir huden i ansiktet irritert, rød og det svir, spesielt i kinnene. Med minusgrader om vinteren er det enda verre, og jeg bruker som regel skjerf til langt opp på kinnene når gradestokken viser kalde, blå... Jeg har prøvd mange kremer, men synes de fleste bare gjør det verre. Huden er stort sett grei, uten kviser, men blir lett irritert og rødflammet. Har litt tørr hud, og har lett for å bli litt " stram" i huden.

En krem som beskytter mot kulde er super å bruke om vinteren. Den vil motvirke rød, irritert og tørr hud, og den virker i tillegg beskyttende mot temperatursvingningene huden din blir utsatt for ved veksling mellom varm inneluft og kald uteluft. Fra Matis vil jeg anbefale Climatis-kremen.

22. Er man genetisk disponert for pigmentflekker og rynker, eller kan man unngå det med riktig pleie?

Ja, pigmentflekker er til en viss grad genetisk bestemt. Er man arvelig belastet, ved at for eksempel mot har mye pigmentflekker, er det viktig å hele tiden forebygge. Bruk alltid høy solfaktor, både sommer og vinter.

23. Hvordan behandler man fet underhud og tørr overhud?

Fukt, fukt, fukt! Ved tørr overhud kommer huden i ubalanse og produserer mer talg for å beskytte seg. Derfor er det viktig å opprettholde fuktighetsbalansen i huden for å motvirke tørr hud. Her skal du tilføre fuktighetsfaktorer og ikke fettstoffer. For optimal effekt kan du bruke serum under fuktighetskremen.

24. Er det lurt å få en profesjonell vurdering av huden om man ikke helt vet hvordan man kan få den sunn å frisk, kan det noen gang bli "for sent"?

Du bør absolutt gå til en profesjonell hudterapeut og få analysert huden din. Du vil få et hudpleieprogram tilpasset huden din slik at huden din holder seg sunn og frisk. Det er aldri for sent å begynne med god hudpleie!

25. Hvorfor flytter pigmentflekkene på seg? Har hatt pigment flekker i hele ansiktet i 13 år, før hadde jeg rundt øynene, midt i pannen, i kinnene og over leppene. Nå har jeg på hver side i pannen og mindre over leppen, men mer i kinnene og på haken. Blir pigmentflekkene noen gang bedre? Bruker høyeste solfaktor, hatt og masse sminke for å skjule, men de dukker opp, uansett hvor mye jeg smører, og det har jeg gjort i 13 år. Finnes det virkelig produkter som virker mot pigmentflekker? Har prøvd alt og brukt masse penger på det uten virkning...

Det er ikke det at flekkene flytter på seg, det er hormonelle endringer som gjør at de oppstår på ulike steder i løpet av livet. Noen pigmentflekker blir helt borte, mens andre blir permanente. Oppnår du ikke ønskede resultater med hudpleie kan du oppsøke hudlege for behandling med legemidler.

26. Jeg bruker a-vitaminsyre produkter fra Md og lurer på om det går greit å ta litt solarium mens man bruker disse. Tenker selvfølgelig å bruke relativ høy solfaktor. (15-20)

Det finnes ikke A-vitaminsyre i md formulations, men A-vitaminforbindelser som omdannes til A-vitaminsyre i huden. Jeg vil ikke anbefale å ta solarium mens du bruker disse produktene, da huden din kan bli mer solsensitiv av A-vitamin.

27. Jeg har veldig følsom hud, som er ofte rød og flassete, jeg smører meg daglig, men det ser ikke til og hjelpe. Hva ville du ha foreslått?

Du må finne en krem tilpasset hudtypen og hudtilstanden din. Dette gjør du best ved å få råd fra en profesjonelle hudterapeut. Ved tørr hud bør du tilføre huden både fukt og næring, og husk at huden på vinterstid gjerne er enda mer tørr og sensitiv.

28. Når jeg legger på pudder, så ser det så stygt ut. Det ser så tørt ut å det "syntes" så veldig att jeg har tatt på pudder. Uansett hvor LITE jeg tar på! Hva kan jeg gjøre? Ser andre som bruker pudder så syntes det ikke, hvis du skjønner hva jeg mener.

Du er antakelig svært tørr i huden og pudder vil da tørke ut huden enda mer. Pudder skal smelte inn i fettstoffer i huden din slik at huden ser jevn og fin ut. Jeg vil anbefale at du får råd om valg av riktige hudpleieprodukter for å balansere huden din. Deretter ville jeg sett på hva slags pudder du bruker for å unngå dårlig resultat. Mange pudder er alt for uttørkende. Gå innom en hudpleieklinikk og få analysert huden din og produktene du bruker.

29. For en stund siden leste jeg en artikkel om innhold i diverse kosmetikk og da særlig i hudkremer. Der stod det at en skulle styre mest mulig unna kremer som inneholdt parabener.. Er dette riktig, og er det eventuelt flere ingredienser i hudkremer en skal styre unna om man kan?

Det har stått utallige artikler rundt omkring om de farlige parabenene. Frykten for disse konserveringsstoffene er fullstendig ubegrunnet. Det skyldes mistolkning av forskning gjort på høye konsentrasjoner av parabener på mus. De konsentrasjonene som brukes i hudpleieprodukter og også i mat er ikke skadelig. Det finnes til og med parabener i mange typer frukt og bær.

30. Hvorfor får man sorte prikker på nesen, og er det noen måter å unngå og få disse? (Bortsett fra å klemme dem ut etter de har kommet). Finnes det noen måte å få bort rød og sår hud rundt nesa?

Sorte prikker får en fordi porer i huden er tilstoppet av talg. Når talget reagerer med luft vil det oksidere og få en mørk farge. En rensende maske kan være effektiv mot sorte prikker og andre urenheter. Fra Matis Reponse Blanche vil jeg anbefale Lightening Mask.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen